Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene în GUVERNUL PONTA II. Tehnocratul tuturor partidelor

Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene în GUVERNUL PONTA II. Tehnocratul tuturor partidelor
Publicat: 19/12/2012, 16:51
Actualizat: 20/05/2015, 04:17

Propus ministru al Fondurilor Europene în GUVERNUL PONTA 2, Eugen Teodorovici și-a construit în ultimii ani un profil de tehnocrat căruia nu i-a lipsit însă sprijinul politic. Ascensiunea sa în funcții-cheie din Ministerul Finanțelor, unde s-a ocupat de programele finanțate prin fonduri europene, s-a produs cu sprijinul PNL, în timpul guvernării Tăriceanu, fiind menținut o vreme de PDL, ca director, și preluat de PSD cu sprijinul căruia a devenit pe 9 decembrie și senator de Buzău.

Teodorovici nu este însă la prima tentativă de a intra în parlament. Înregimentarea încercată în 2008, pe filiera PNL- Nini Săpunaru, a eșuat însă o dată cu pierderea colegiului de senator de Vrancea în fața fostului ministru PDL Sorina Plăcintă. După instalarea guvernului Ponta I, a fost cooptat în echipa de consilieri a primului-ministru, fiind poate cea mai intens promovată figură de către Victor Ponta.

Înainte să fie desemnat oficial înlocuitorul lui Leonard Orban la minister, Teodorovici a fost ofertat de Ponta inclusiv pentru locul vacant de la Curtea Europeană de Conturi, rămas liber după respingerea ministrului Afacerilor Europene în Parlamentul European.

Plecarea de la Finanțe, pe ușa contractelor „de cumetrie”

La 41 de ani, Teodorovici are în urmă o carieră de 21 de ani ca funcționar la stat. A intrat în Ministerul Transporturilor în 1991, ca referent la Monitorizarea strategiilor și politicilor de resurse umane, a fost promocat director la un Departament de Integrare Europeană subordonat direct premierului în 1999, a trecut prin Ministerul de Externe, Ministerul Integrării și Ministerul Finanțelor, unde a ajuns în 2007 secretar de stat.

De la finanțe, unde a coordonat mai mulți ani programele ISPA și SAPARD, Teodorovici a plecat după un scandal care a implicat-o și pe soția sa la acea vreme. Subiectul a fost făcut public de ministrul PDL Radu Berceanu, care acuza în 2007 „cumetriile” din circuitul fondurilor comunitare, invocând conflictul de interese la acordarea unui contract de 12 milioane de euro, bani europeni, prin CNADNR, firmei DIWI Consult International, aparținând nașilor de cununie ai soților Teodorovici, Alexis și Cristina Gressier.

Contractul viza finanțarea studiilor tehnice pentru autostrada Nădlac-Sibiu, iar la acel moment Florentina Teodorovici era director pentru programe comunitare din Ministerul Transporturilor, poziție superioară CNADNR, în timp ce Eugen Teodorovici conducea Autoritatea de management al fondurilor europene pentru transporturi din Ministerul Finanțelor.

„Coordonatorul la nivel național al tuturor programelor și al relației cu Uniunea Europeană a fost, că nu mai e, un domn Teodorovici de la Ministerul Finanțelor, coordonatoarea de la nivelul Ministerului Transporturilor pentru Programul Operațional Sectorial de Transport este soția acestui domn, doamna Teodorovici”, își justifica eșecul licitației Radu Berceanu.

După plecarea de la Finanțe, Eugen Teodorovici a lucrat la Curtea de Conturi, unde a fost Directorul Direcției de audit FEDR din cadrul Autorității de Audit, până la revenirea în guvern.

Banii din AGA, de zece ori cât salariul

Anul 2007 a fost unul dintre cei mai buni pentru ministrul Teodorovici și din punct de vedere financiar. Din Adunările Generale ale Acționarilor în care a ajuns cu sprijinul PNL, secretarul de stat la acea vreme câștiga de zece ori mai mult decât salariul de demnitar. În total 140.000 de euro, arată declarația de avere din anul următor.

Cât a stat la Transporturi, până în 1999, Teodorovici a lucrat înclusiv cu președintele Traian Băsescu, cu care spune ministrul, nu a avut „niciun fel de probleme „.

Eugen Teodorovici a absolvit ASE, are un master în Relații Internaționale la SNSPA și doctoratul în Managementul Fondurilor Europene, din 2004.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Andreea Raicu, sumă exorbitantă pentru a poza în Playboy! Cum arată vedeta acum în...
Cum arată Raluca Bădulescu după ce a slăbit 70 de kilograme. Dieta care o ajută...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce...
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Judecătorii au lăsat în libertate un bărbat care a încercat să sărute forțat femeie. „Un...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Secretul ULUITOR al cartofilor prăjiți! Trebuie să faci UN SINGUR LUCRU înainte să-i pui în...
Tranzacție uriașă între România și SUA. S-au cumpărat gazele din Marea Neagră
Cristinel DRAGOMIR s-a SUSPENDAT din funcția pe care o deține în Primăria Constanța
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii