Fundațiile care se implică în construirea și renovarea spitalelor își pot recupera TVA. Codin Maticiuc: ”Cuvântul care definește toată situația este normalitate”

Fundațiile care se implică în construirea și renovarea spitalelor își pot recupera TVA. Codin Maticiuc: ”Cuvântul care definește toată situația este normalitate”
Sursa foto: Camera Deputaților - caracter ilustrativ
Publicat: 14/03/2023, 16:49
Actualizat: 14/03/2023, 16:49

Asociațiile și fundațiile care contribuie la ridicarea și renovarea spitalelor își vor putea recupera taxa pe valoare adăugată pentru materialele de construcție, aparatele sau echipamentele medicale achiziționate. Inițiativa legislativă care a adus aceste modificări a fost adoptată, marți, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, urmând să fie aplicată după ce va fi promulgată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial. Codin Maticiuc, președintele Fundației Metropolis, autorul inițiativei „Spitale publice din bani privați” și cel care l-a inspirat pe Alfred Simonis, liderul deputaților social-democrați, să susțină proiectul de lege, a declarat că votul majoritar dat marți în Parlament este unul care denotă normalitate.

Proiectul de lege pentru completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, gândit să permită recuperarea TVA de către organizațiile societății civile implicate în construirea sau renovarea unităților medicale, inițiat de deputatul Partidului Social Democrat (PSD) Alfred Simonis, a fost adoptat, marți, cu 271 de voturi pentru, niciunul împotrivă și opt abțineri.

Toate cele opt abțineri la vot au venit din partea aleșilor neafiliați, printre care și fostul premier și președinte liberal Ludovic Orban, actual lider al formațiunii Forța Dreptei, care a criticat inițiativa și în plenul camerei inferioare a Legislativului.

Proiectul de lege a fost depus la Senat în aprilie anul trecut și adoptat, în septembrie 2022, tot cu o majoritate covârșitoare – 100 de voturi pentru, zero contra și două abțineri -, după care a fost dezbătut în comisiile Camerei Deputaților, care au trimis în plen raport favorabil, cu propunere de adoptare.

Codin Maticiuc: „Am avut aproape unanimitate”

Contactat de Gândul, Codin Maticiuc s-a declarat mulțumit de rezultatul din Parlament, ca urmare a eforturilor din ultimul timp.

Cuvântul care definește toată situația este normalitate, normalitatea pe care noi ne-o doream și pentru care am luptat astăzi. Cred că acest cuvânt a dominat și plenul de astăzi, pentru că, iată, am avut aproape unanimitate, am avut doar opt abțineri. Iată că o inițiativă propusă de PSD a avut ecouri nu doar în alianță, nu doar la PNL și la UDMR, ci și în USR și AUR, din Opoziție, care prin definiție se opun inițiativelor Coaliției, dar, iată că, atunci când normalitatea este adusă în prim plan, automat lumea se aliniază”, a spus Codin Maticiuc, pentru Gândul.

Codin Maticiuc a dezmințit criticile unor reprezentați ai Opoziției, mai concret ale fostului ministru al Muncii Violeta Alexandru, plecată din PNL și membră a formațiunii Forța Dreptei, care a afirmat că ar fi o inițiativă „cu dedicație”.

„Cred că, în momentul în care te numești Forța Dreptei, nu ai niciun cuvânt de spus, nu ai nicio putere – Ludovic Orban a fost lăsat și el să vorbească în calitate de neafiliat -, cred că trebuie să spui ceva diferit. Eu cred că a fost nevoia lor de a se remarca într-o mare de oameni normali astăzi, au avut nevoia să spună ceva rău. Și e un pic sindromul acela al iepurașului cu șapcă roșie sau fără șapcă roșie”, a spus Codin Maticiuc.

„Ideea este că există legi despre care lumea crede că o entitate beneficiază de pe urma lor și sunt legi făcute ca să se poată fura sau prost făcute, dar când de o lege nu ai absolut nimic de zis, decât cuvinte de laudă, atunci se găsește cineva să spună că e făcută pentru campanie electorală. Bun, ar fi bine dacă toate legile din țara asta ar fi date pentru campanie electorală și ar fi perfecte, și atunci am fi toți mulțumiți. Poate, într-adevăr, oamenii ăia și-ar face campanie, și «ia te uită, am venit cu inițiative corecte și juste»”, a mai spus președintele Fundației Metropolis.

După intrarea în vigoare a legii, fundația lui Codin Maticiuc și altele implicate în proiecte similare își vor putea recupera TVA în viitor.

„Nu e și retroactiv, din păcate. Am pierdut niște bani serioși până acum, doar anul trecut am investit 2 milioane de euro, gândiți-vă cât înseamnă TVA-ul din asta, sunt niște bani pe care nu înțeleg de ce i-am plătit. Mă rog, să nu mai vorbim despre trecut, e bine că s-a rezolvat și acum”, a adăugat Codin Maticiuc.

„Banii pentru «Spitale publice din bani privați» pe care mi-i dau firmele și oamenii au rol de bani publici, eu sunt doar custode al acestor bani, nu un proprietar, nu am opțiunea de a face altceva, tot în fundație sunt”, a conchis Codin Maticiuc.

Alfred Simonis: „Este un prim pas, urmează și alte măsuri pentru a facilita acțiuni filantropice”

La rândul său, Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, contactat de Gândul, a confirmat că inițiativa sa legislativă este într-adevăr una „cu dedicație”, mai exact „pentru toți cei care vor să doneze în sistemul de sănătate”.

„Până când această lege să fie adoptată și să intre în vigoare, statul român taxa cu 19% fiecare ONG care își dorea să doneze bani în sistemul public de sănătate”, a declarat deputatul, pentru Gândul, dând exemplul ONG-ul lui Codin Maticiuc, care a strâns și a donat 2 milioane de euro pentru spitalele din România și a plătit taxe la stat de 380.000 de euro.

Ceea ce este o anomalie. Dacă am identificat facilități fiscale pentru constructori, pentru agricultori, pentru HoReCa, puteam să găsim această facilitate și pentru cei care, practic, își dau din banii lor pentru un echipament sau renovează o toaletă într-un spital public. Prin urmare, am eliminat acea taxă, TVA, de la ONG-urile care donează echipamentele cumpărate către sistemul public de sănătate”, a detaliat Alfred Simonis.

„E o chestiune de normalitate. Am lucrat la această inițiativă cu mai mulți colegi, din mai multe grupuri parlamentare. Ideea mi-a venit de la Codin Maticiuc, e adevărat, care a tot strigat peste tot, și-a urlat durerea. Cred că e un prim pas spre normalitate, urmând să identificăm și alte măsuri prin care să încurajăm și sa facilităm astfel de acțiuni filantropice, pentru că este absurd ca atunci când vrei să dai un leu la stat, să îl donezi, statul să îți taxeze acel leu”, a afirmat deputatul PSD.

Sursa foto: Facebook

„Domnul Orban, pentru că de domnia sa e vorba, care face de 35 de ani politică – și, iertați-mă, cum arată spitalele în România –, este deranjat de faptul că unii mai tineri și mai noi în politică încearcă să schimbe ceva”, a răspuns Simonis criticilor Opoziției.

Ș Marcel Ciolacu, președintele PSD, a lăudat proiectul votat marți.

„Mulțumesc și eu, Codin Maticiuc. Astăzi s-a votat o lege, dar, mai mult decât atât, s-a susținut  o idee. Ideea că în România toți oamenii buni, toți oamenii care fac ceva pentru societate și care se implică trebuie să fie sprijiniți de către stat”, scris liderul social- democrat pe Facebook.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO Codin Maticiuc, despre proiectul „Spitale publice din bani privați”: „Binele se face cu zgomot. Am renovat etajul șapte al spitalului și am zis că nu mă pot opri aici, pentru că lumea donează”

VIDEO Codin Maticiuc, despre modificarea legii referitoare la rambursarea TVA pentru fundații: „Vreau să las această lege și încă trei legi similare care să schimbe ceva pentru următoarele ONG-uri”

VIDEO Unde pot dona oamenii bani pentru restaurarea spitalelor de stat? Codin Maticiuc: „SMS la 8845 cu textul FACEM. Dacă vrei să ajuți, poți să ajuți – și nu neapărat pe noi, sunt mulți alții care merită ajutați și fac lucruri minunate”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?