Geoană: Ce se întâmplă cu Schengen se poate repeta cu accesul liber al românilor pe piața muncii

Geoană: Ce se întâmplă cu Schengen se poate repeta cu accesul liber al românilor pe piața muncii
Publicat: 04/03/2013, 22:51
Actualizat: 20/03/2017, 23:49

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a precizat, luni, într-o declarație pentru MEDIAFAX, referindu-se la amânarea aderării României la Schengen, că adevăratul risc este crearea unui „alibi politic” pentru nerespectarea termenului din 2014 privind liberalizarea pieței muncii pentru români.

„Din păcate, Schengen e legat de ansamblul problemelor. Un stat cu MCV și în afara zonei Schengen nu poate aspira la acces la Zona Euro. Mai mult, adevăratul risc este crearea unui alibi politic pentru nerespectarea termenului din 2014 pentru liberalizarea pieței muncii pentru români. Îmi este teamă că, pe fundalul reputației precare pe care o avem în Europa, să nu apară până în 2014 mecanisme suplimentare, care să împiedice dreptul de muncă pentru fiecare român în fiecare stat UE. Chiar dacă se încalcă din nou tratatele, ce se întâmplă cu Schengen se poate repeta cu accesul liber al românilor pe piața muncii. Aceasta ar fi cu adevărat un dezastru”, a spus Geoană.

El a menționat că riscul reputațional este semnificativ și se reflectă în percepția investitorilor, a presei și a decidenților, apreciind că transformarea acestui subiect din principal element al interesului național în mărul discordiei politice face România și mai vulnerabilă.

„România este, în 2012, la minimul investițiilor străine din ultimii 10 ani. Când Ministrul de interne german vorbește deschis despre corupția din România, fiecare posibil investitor se gândește de zece ori înainte să vină în România și să creeze locuri de muncă. Pierdem deci nu doar accesul în Schengen, ci pierdem investiții și locuri de muncă esențiale pentru economie”, a subliniat Geoană.

Potrivit fostului ministru de Externe, România are nevoie de o amplă ofensivă de comunicare publică și de refacere a reputației externe. „Această «mare ofensivă de primăvară» pentru reclădirea percepției trebuie să înceapă imediat, cu Germania pe primul loc pe listă. Cearta cu Germania, cea mai puternică economie a UE și cea mai influentă țară din Uniune, nu poate face bine României. Cuvântul Germaniei cântărește foarte mult în întărirea percepției noastre de țară coruptă și lipsită de atractivitate pentru investitori”, a adăugat Geoană.

El a precizat că „frustrarea” Guvernului este una justificată, ținând cont că România îndeplinește cerințele tehnice de acces în spațiul Schengen și a arătat că, în același timp, eforturile României în subiectul Schengen trebuie să continue cu și mai multă determinare și coordonare, oricât de nedrepte ar fi răspunsurile pe care le primește acum din partea unor oficiali ai unor țări UE.

Hans-Peter Friedrich (CSU) dorește împiedicarea unei aderări rapide a Bulgariei și României la spațiul Schengen și rdicarea controalelor de graniță pentru cetățenii acestora. Dacă în urma votului din cadrului reuniunii miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne (Consiliul JAI – n.r.) ambele țări vor fi admise, „intrarea acestora va fi împiedicată prin veto-ul german”, a declarat Friedrich în interviul pentru Spiegel, anticipat printr-un rezumat apărut duminică în pagina online a Rheinische Post.

„Chiar și considerarea aderării parțiale, adică intrarea cu aeroporturile și porturile maritime, este scoasă de la masa discuțiilor”, a completat ministrul german.

„Extinderea spațiului Schengen va fi acceptată de către cetățenii noștri numai în condițiile în care sunt asigurate premisele de bază”, a spus Friedrich. „În momentul de față nu este cazul”, a adăugat el.

Ministrul de Externe Titus Corlățean a declarat că nu consideră poziția exprimată de ministrul federal de Interne, Hans-Peter Friedrich, privind opoziția pentru aderarea la Schengen a României ca fiind a Germaniei, ci „a unei părți din guvernul creștin-democrat” din PPE, din care face parte și PDL.

„În primul rând, nu mă surprinde poziția ministrului de Interne al Germaniei. Nu aș spune al Germaniei, ci o parte a guvernului creștin-democrat, din PPE, din care face parte și PDL”, a declarat Corlățean duminică seară.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică seară, că nu are nimic de reproșat Germaniei cu privire la aderarea la Schengen, ci celor din România care „înjură și vorbesc de rău România” pe la Bruxelles și Berlin și „se bucură că ne scufundăm după ce au dat găuri în barcă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete