Geoană: Dacă Ponta decide să candideze îl sprijinim toți. Altfel, următorul candidat, numele meu e acolo

Geoană: Dacă Ponta decide să candideze îl sprijinim toți. Altfel, următorul candidat, numele meu e acolo
Publicat: 16/03/2014, 12:35
Actualizat: 28/03/2019, 10:26

Întrebat dacă Victor Ponta va candida la prezidențiale, Geoană a răspuns că este decizia acestuia și va fi anunțată la nivelul partidului după alegerile europarlamentare din 25 mai.

„Eu sunt absolut convins de faptul că PSD trebuie să aibă candidat la preziedențiale. (…) Nu este o formulă care să servească interesul PSD sau să servească democrația românească ca principalul partid al României, care azi reprezintă 40 la sută din intențiile de vot ale țării, să nu aibă propriul candidat. A fi o desistare a PSD de la poziția de prim partid al României și ar fi și o desistare, într-un fel, a jocului democratic, nereprezentând un segment atât de important în competiția electorală. (…) Ar fi nenatural, nefiresc ca PSD să nu aibă candidat”, a adăugat Geoană.

El a menționat că în acest moment în PSD sunt două nume – Victor Ponta și Mircea Geoană – cu atributele și susținerea necesare pentru o candidatură la Președinție.

„În interiorul PSD în acest moment sunt două nume – Victor Ponta și cu mine – care au atributele, calitățile, experiența și susținerea din partid și în opinia publică ce ne-ar permite să candidăm la Președinția României”, a spus el.

Geoană a precizat că, în tradiția PSD de până acum, liderul partidului candida la prezidențiale, foștii președinți ai formațiunii, inclusiv el, procedând astfel.

„Deci este decizia lui Victor Ponta, ca lider al partidului, după alegerile europarlamentare, ce vrea să facă cu cariera și cu viața sa politică. Este un om tânăr și faptul că a fost destul de rezervat cu privire la candidatură este legitim, trebuie înțeles. La 41 de ani te poți gândi că este preferabil să rămâi prim-ministru și șef de partid în loc să te duci la o funcție, mai importantă decât cea de prim-ministru, dar care, după 5 sau 10 ani, practic, cariera politică ți se va fi încheiat. Este legitim ca Victor Ponta să aibă această dilemă, nu e nimic nefiresc, pentru că nu am avut niciodată un lider atât de tânăr la PSD”, a mai spus senatorul social-democrat.

Întrebat dacă, în situația în care Victor Ponta nu va participa la competiția electorală, va candida el, Geoană a răspuns: „Este decizia partidului, nu este decizia mea”. La insistenețele moderatorilor, care au menționat că în primul rând trebuie să vrea el, Geoană a spus: „Mai există vreo urmă de îndoială față de cineva care a candidat și a obținut atât de multe voturi și care a câștigat alegerile în România că nu este un obiectiv firesc pentru mine? Da! Dar acest lucru nu înseamnă că dorința noastră de a da viitorul președinte al României trebuie să se lovească de orgoliile noastre personale și de concurs de frumusețe”.

„Și dacă Victor Ponta decide că vrea să candideze, îl vom sprijini cu toții, dacă el hotărăște să nu candideze, ne îndreptăm către următorul candidat, numele meu este acolo, este explicit spus chiar de către președintele partidului”, a continuat el.

Potrivit lui Geoană, candidatul PSD pleacă în aceste alegeri cu prima șansă, intrarea în turul II fiind, în opinia sa, „un lucru evident” pentru cel care va participa la acest scrutin din partea PSD.

„Dar, pentru turul II, ca un candidat al nostru să câștige suficient de multe voturi, este extrem de important ca guvernarea noastră, cu care suntem identificați în acest moment, să fie cât mai performantă. De aceea, dincolo de ofertele electorale, dincolo de persoana candidatului – care sunt foarte importante amândouă, evident, viziunea, calitățile, modul în care respectivul candidat este perceput de către publicul românesc, de către partenerii noștri internaționali sunt foarte importante – dar, în esență, lumea ne va judeca și va spune «Da, PSD merită să continue să conducă România» dacă vom guverna cât mai bine”, a menționat el.

Mircea Geoană a mai spus că „multă lume” credea că „acele momente grele” de după alegerile prezidențiale din 2009 îl vor „pune la pământ”. „Nu m-au pus la pământ, sunt astăzi mai puternic, mai înțelept și mai tenace decât oricând altcândva. Omul învață și din greșeli”, a adăugat el.

Întrebat ce greșeli nu ar mai face, el a spus că, în primul rând, s-ar uita mai puțin la „intrigi de partide și de politicieni” și mai mult la „interesele generale ale oamenilor”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern