Bătălia parlamentară a numelor cu notorietate se dă în București, unde partidele au ales să trimită în lupta electorală fie lideri ai formațiunii, fie policitieni cu experiență și cu multe mandate la activ. PSD deschide lista pentru Camera Deputaților cu o surpriză venită din tabăra tineretului social-democrat, liderul TSD, Gabriel Petrea. Acesta este urmat de nume cunoscute din partid, precum Georgian Pop, parlamentar și în actuala legislatură, dar și de figuri noi, ca Diana Tușa, politician care în vară a fost la un pas să fie nominalizată drept candidat al PNL la Primăria Sectorului 1. Petrea intră în competiție direct cu actualul purtător de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu, prima în opțiunile liberalilor pentru Cameră. Aceasta este urmată de politicieni cu notorietate, precum Eugen Nicolăescu, Ovidiu Raețchi sau Sulfina Barbu.
Și PMP vine tare din urmă în lupta pentru București, acolo unde pentru Camera Deputaților candidează cap de listă cei doi președinți executivi ai partidului, Valeriu Steriu și Eugen Tomac. Tot lideri de partid trimite în cursa pentru Cameră și ALDE, care deschide lista prin copreședintele Daniel Constantin, urmat de Damian Florea, fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu, președinte al Consiliului Național al Rectorilor și rector al USAMV București. Pe lista pe București de la Cameră se află și prof. univ. dr. Anton Anton.
Miza de la București este extrem de mare, motiv pentru care din partea USR, lista va fi deschisă de liderul formațiunii, Nicușor Dan, urmat de fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.
Pentru un mandat de deputat în București s-a înscris și Elena Udrea, în calitate de independent, ea reușind să adune 19.000 de semnături, afirmând că bucureștenii sunt cei care trebuie să decidă dacă merită să-și contine mandatul și nu „sistemul” care o încearcă să o împiedice să candideze. Udrea a precizat că nu candidează pe listele PMP pentru că nu vrea să dea naștere la interpretări și că nu este contracandidata lui Băsescu, ci sunt „aliați”.
În ceea ce privește lista pentru Senat în București, partidele au ales strategii diferite: în vreme ce social-democrații au ales să meargă cu figuri foarte cunoscute, cei de la PNL au decis să vină cu unele surprize și să trimită în cursa electorală oameni noi.
PSD deschide lista cu Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației, urmărită penal, de altfel, în dosarul licențelor Microsoft. Aceasta este urmată îndeaproape de Șerban Nicolae și Robert Cazanciuc. Tot în Capitală va candida și senatorul Mihnea Costoiu, dar și fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, și fostul ministru al Culturii în guvernul condus de Victor Ponta, Ionuț Vulpescu. Cea mai mare surpriză în București a venit, însă, din partea liberalilor, care la Senat deschid lista cu neurochirurgul Leon Dănăilă. Acesta este urmat de economistrul Florin Câțu și de arhitecta Hildegard Helene Brandl.
Tot la Senat vine tare din urmă și PMP, acolo unde fostul președinte Traian Băsescu este primul pe listă. Liderul formațiunii și-a anunțat decizia la depunerea listelor, afirmând că că nu îi este rușine să candideze în București, după ce a câștigat două mandate de primar general și două de președinte și că va duce în Senat toată experiența acumulată. Băsescu s-a arătat încrezător într-un rezultat favorabil în Capitală, pentru că „a rămas ceva în urma lui de pe vremea în care a fost primar general”.
În bătălia pentru un mandat de parlamentar în București intră și Călin Popescu Tăriceanu, cap de listă la ALDE pentru Senat, urmat, de pe locul doi de senatorul Daniel Barbu, candidatul ALDE la Primăria Capitalei la alegerile locale. Și USR vine cu o propunere cu notorietate pentru Senat, și deschide lista prin fostul ministru al Culturii în Guvernul Cioloș, Vlad Alexandrescu.
Candidații cu probleme în justiție și-au făcut din nou loc pe liste
Liviu Dragnea rămâne pe poziții la Teleorman și, în ciuda condamnării sale cu suspendare șideschide lista la Camera Deputaților. Contracandidatul său direct este Mara Daniela Calista, fost consilier al premierului Dacian Cioloș. În fapt, criteriile de integritate au creat mari dispute în PSD înaintea depunerii listelor. La capitolul integritate, conform celor anunțate de Dragnea, doar doi dintre social-democrații cu probleme, în acest sens, au fost eliminați de pe listele de candidați, fiind vorba de Ioan Cindrea, președintele demisionar al organizației județene a PSD Sibiu, și de Ion Călinoiu, președintele executiv al PSD Gorj.
În locul său, însă, a fost pus pe lista de candidați un social-democrat care are, la rândul său, probleme în justiție, fiind vorba de Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu, urmărit penal pentru fapte asimilate celor de corupție. Totodată, fostul premier, Victor Ponta, a fost validat de CEx pentru a candida pentru un nou post de deputat la Gorj, deși este urmărit penal și pus sub control judiciar într-un dosar penal. Potrivit Codului de etică al PSD, membrii care au probleme cu legea nu pot candida.
Și listele de candidați ai PSD din Prahova includ două persoane trimise în judecată pentru fapte de corupție. Primul este senatorul Radu Oprea (trimis în judecată pentru evaziune fiscală și complicitate la infracțiunea de spălare de bani), care candidează pentru un nou mandat de parlamentar, iar a doua este fiica fostului baron prahovean, Mircea Cosma, acuzată de complicitate la abuz în serviciu în privința vânzării ilegale ale unor terenuri.
Deputații PSD Lucian Șova și Iulian Iancu, ambii plasați pe locuri eligibile la alegerile din 11 decembrie, sunt cercetați penal în dosarul fostului judecător de la Curtea Constituțională, Toni Greblă, iar lista de candidați PSD din Bacău este deschisă de Gabriel Vlase, deputat din 2004, care este cercetat de DNA pentru trafic de influență. Radu Babuș, deputat de Constanța și al patrulea pe lista de candidați din același județ pentru un nou mandat, este cercetat alături de Radu Mazăre în dosarul privind vânzarea unor suprafețe de teren din județul Constanța. Un alt candidat cu probleme penale este și Cătălin Nechifor, ocupantul locului trei pe lista de candidați ai PSD din Suceava la Camera Deputaților. El este suspectat de abuz în serviciu și luare de mită, iar pe listele PSD Olt pe locuri eligibile, apar trei frații Paul și Alexandru Stănescu, candidați pentru un post de senator, respectiv deputat, dar și despre Dan Ciocan, care vizează și el reînnoirea mandatului de deputat. Firmele controlate de cei trei au fost percheziționate de DNA, dar încă nu a fost pus sub urmărire penală niciunul dintre ei.
Alți aspiranți la fotoliul de parlamentar din partea PSD pe care problemele penale nu i-au împiedicat să ajungă pe liste sunt și Lia Olguța Vasilescu, trimisă în judecată pentru luare de mită, care deschide lista PSD Dolj pentru Camera Deputaților.În același dosar cu Lia Olguța Vasilescu a fost trimis în judecată și Radu Preda, cel care ocupă locul doi pe lista de candidați PSD din Dolj la Senat, cu șanse maxime de a fi ales. Preda, administratorul public al Craiovei, a fost deferit justiției pentru două infracțiuni de complicitate la luare de mită și instigare la spălare de bani. Mircea Drăghici, trimis și el în judecată într-un caz de corupție și ajuns pe lista PSD Argeș la Cameră, pe locul al doilea. La Giurgiu, la Senat, deschide lista un alt candidat PSD cu probleme cu legea, acuzat de trafic de influență, Niculae Bădălău, în vreme ce în Constanța cap de listă la Camera Deputaților este Iulian Iancu, și el cercetat penal.
Tot în categoria celor care vor să fie parlamentari dincolo de mult invocatele criterii de integritate intră și Titus Corlățean, fostul ministru de Externe a cărui urmărire penală a fost blocată de senatori și care acum este pe lista PSD la Dâmbovița. Problemele cu legea nu l-au împiedicat nici pe președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, să prindă un loc de candidat la Senat, chiar dacă este cercetat pentru trafic de influență și urmărit penal pentru abuz în serviciu.
Nici PNL nu i-a scos complet de pe listă pe candidații„penali”.Dumitru Verginel Gireadă, unul dintre candidații liberali la Botoșani pentru Camera Deputaților, are la activ o condamnare la 3 ani de închisoare cu suspendare pentrru abuz în serviciu.
Candidatul PNL la Senat care ocupă locul doi pe lista PNL Prahova, actualul deputat Virgil Guran, a fost condamnat de Judecaătoria Turda, în anul 2005, la o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, patru ani de închisoare pentru fals intelectual și trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Guran a contestat senținta cu apel, iar procesul a fost tergiversat doi ani, până când Tribunalul Cluj, a constatat că faptele pentru care a fost condamnat s-au prescris, încetându-se astfel procesul penal.
ALDEdefilează la parlamentare cu o pleiadă de politicieni cu probleme cu legea, primul dintre ei fiind chiar copreședintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu, cap de listă la Senat în București. Tot un post de senator, dar în Argeș, vrea și fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, trimis în judecată pentru abuz în serviciu și luare de mită, care a ajuns pe lista ALDE după ce social-democrații l-au scos din joc chiar din cauza problemelor penale.
La Sibiu, formațiunea îl trimite în cursă pe Ion Ariton. Trimis în judeacată în Dosarul Gala Bute, Ariton vrea acum să ocupe un scaun de senator. Cu o figură cunoscută pe scena politică merge ALDE și la Iași, acolo unde Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, candidează la Camera Deputaților, chiar dacă procurorii DIICOT au cerut urmărirea sa penală, solicitare respinsă senatori.
Pentru trafic de influență este urmărit penal și Ovidiu Silaghi, candidat pentru Camera Deputaților la Satu Mare, iar la Suceava, Ilie Niță vrea un loc de senator, chiar dacă a fost urmărit penal pentru înșelăciune. La Gorj, cap de listă la Cameră este tot un politician cunoscut pentru problemele penale, Dian Popescu, condamnat chiar la închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu. Gigi Chiru, primul pe lista de la Senat în Constanța (condamnat la închisoare cu suspendare), Steluța Cătănciu, pe listă la Cluj pentru Cameră (declarată incompatibilă și în conflict de interese), dar și Eugen Dubarcă, aspirant la un loc de deputat în Galați (cercetat pentru instigare la abuz în serviciu) sunt alți politicieni ALDE care candidează la parlamentare, deși au probleme de integritate.
Și PMP, partidul lui Traian Băsescu, se laudă cu oameni noi, care n-au mai făcut politică, cu toate că pe liste au rămas și politicieni cu state vechi, intrați în vizorul procurorilor. Primul pe listă este chiar fostul președinte al României, urmărit penal pentru spălare de bani în dosarul terenului din Aleea Privighetorilor, care deschide lista la Senat în București. La Bacău, pentru un post de deputat candidează Valerian Vreme, urmărit penal în Dosarul Microsoft II, iar la Alba Iulia cere votul pentru un post de senator Haralambie Vochițiu, urmărit penal pentru fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Dosar penal pentru vătămare corporală are și Mircea Manolache, fapt care nu l-a împiedicat să fie primul pentru un post de senator în Iași, la fel cum nici Aurel Olărean, candidat la Suceava, nu s-a lăsat încurcat de arestul preventiv din 2014, sub acuzația de abuz în serviciu și șantaj.
La Giurgiu, PMP trimite în cursa pentru Camera Deputaților un alt candidat cu probleme cu legea. Cap de listă este Dan Andronic, trimis în judecată în dosarul„Ferma Băneasa”, alături de Remus Truică, prințul Paul,dar și de milionarii israelieni Tal Silberstein, Benny Steinmetz și Moshe Agavi. Acesta este acuzat deacuzat de constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență. Și la Timiș PMP trimite în cursă un politician cu probleme cu legea, pe Titu Bojin, trimis în judecată pentru coflict de interese și abuz în serviciu.
Surprizele de pe liste și politicienii care joacă „în deplasare”
Printre candidații cu notorietate, parlamentari de București care au ajuns să candideze în circumscripții mai lejere se află Anca Boagiu care, din deputat de București, a fost inclusă pe lista PNL la Maramureș. Aceata nu a prins, totuși, primul loc, acesta fiindu-i acordat Vioricăi Cherecheș, mama primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, ales din închisoare. Boagiu vine pe locul al doilea în lista PNL pentru un loc de deputat.
La PSD suprize vin și de la Tulcea acolo unde pe listele partidului a fost pus Eugen Teodorovici (care în actuala legislatură a fost senator de Buzău). Explicația lui Liviu Dragnea a fost aceea că„probabil, s-a uitat în toată dinamica comunicațională, acolo există sume din bugetul UE alocat pentru Deltă și cea mai mare parte (…) de aproape un miliard de euro pentru sistemul ITI. E important pentru autoritățile de acolo și pentru cetățeni ca să fie un Parlament cu experiență atât în fonduri europene, cât și în bugetul de stat care să îi ajute pentru că implementarea acelui program e vitală”.
Nici fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, nu a mai fost în cărți pentru un loc de parlamentar în București, acesta fiind pus pe listă la Iași. „În programul nostru economic, sănătatea are prioritatea zero. Iașiul este și un centru universitar important, dar și unul din locurile unde vom dori să realizăm unul din cele opt spitale regionale mari din România. Nicolae Bănicioiu este un om cu experiență, care a lucrat și lucrează la proiectul de guvernare”, a afirmat Dragnea.
Și în PNL stabilirea candidaturilor s-a lăsat„cu cântec”, mai ales după unele decizii surprinzătoare luate la vârf. Cea mai contestată candidatură a fost cea a tinerei de 24 ani care va deschide lista Camerei Deputaților la Brașov, Mara Mareș, cea care i-a luat loculfostului ministru al Finanțelor din „vechea gardă”,Gheorghe Ialomițianu.
Singurul lider PMP trimis să candideze în afara Bucureștiului este președintele executiv al partidului, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, cel care deschide lista de la Senat în Argeș, în concurență directă cu politicienii partidelor consacrate, PSD ȘI PNL, dar și cu primul în opțiunile ALDE, fostul primar Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteștiului, eliminat de pe listele PSD întrucât a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție.
Un alt lider de partid care candidează în provincie este președintele PNL, Alina Gorghiu, prima pe lista de la Senat în Timiș, în locul lui Vasile Blaga. În actuala legislatură, șefa PNL obținuse un mandat de deputat de București. Gorghiu intră acum în concurență directă cu Eugen Dogariu, cel care deschide la Senat lista PSD Timiș, fost prefect și fost subprefect de Timiș, care și-a dat demisia, în luna septembrie, din funcția de subprefect pentru a putea candida la alegerile parlamentare.
Gândul vă prezintă listele candidaților la alegerile parlamentare din 11 decembrie
Lista PSD București pentru Camera Deputaților
1. Gabriel Petrea (liderul TSD)
2. Carmen Moldovan
3. Georgian Pop
4. Oana Florea
5. Varză Mihăiță
6. Diana Tușa
7. Chiriță Dumitru
8. Beatrice Tudor
9. Pleșoianu Liviu
10. Furtună Mirela
11. Manole Florin
12. Aida Crăceru
13. Necula Ciprian
14. Gabriela Podașcă
15. Geantă Daniel
16. Botoianu Daniel
17. Bărbuceanu Bogdan
Lista PSD București pentru Senat
1. Ecaterina Andronescu
2. Șerban Nicolae
3. Robert Cazanciuc
4. Mihnea Costoiu
5. Ionuț Vulpescu
6. Grațiela Drăgichi
7. Vasile Gherasim
Lista PNL București pentru Camera Deputaților
1. Adriana Săftoiu (politician)
2. Eugen Nicolăescu (doctor în Științe Economice)
3. Ovidiu Raețchi (politolog, scriitor)
4. Cristina Trăilă (avocat)
5. Florin-Alexandru Alexe (economist)
6. Sulfina Barbu (inginer geolog)
7. Marius Vintilă (economist)
Lista PNL București pentru Senat
1. Leon Dănăilă Medic (academician)
2. Florin Câtu (economist)
3. Hildegard Helene Brandl (arhitect)
Lista PMP București pentru Camera Deputaților
1. Valeriu Steriu
2. Eugen Tomac
3. Vasile Ștefănescu
4. Ștefan-Viorel Florescu
5. Costin Sebastian Moise
6. Răzvan Rotaru
Lista PMP București pentru Senat
1. Traian Băsescu
2. Radu-Mihai Cristescu
3. Gheorghiță-Liviu Goncea
4. Ștefan-Ion Vlaston
5. Ioan Gherghină
6. Constantin Strugaru
7. Ion-Cristinel Marian
Lista USR București pentru Camera Deputaților
1. Nicușor Dan
2. Cristian Ghinea
3. Cristian Seidler
4. Oana Bîzgan-Gayral
5. Matei Dobrovie
6. Claudiu Năsui
7. Cristina Prună
Lista USR București pentru Senat
1. Vlad Alexandrescu
2. Cristian Ghica
3. Florina Presadă
4. Silvia Dinică
5. Catrinel Trofin
6. Irina Wagner
7. Andreea Vasilescu
Lista UDMR București pentru Camera Deputaților
1.Birtalan József
2.Lukács Renáta
3. Demeny Mihai
4.Szebeni Bendeguz
5.Trif Olga-Maria
Lista UDMR București pentru Senat
1.Budai Richard-Tiberius
2. Kovacs Hermina
3.Szebeni Klára
4. Baróti Judit
5.Bencze József
ALBA
Lista PSD Alba pentru Camera Deputaților
1.Ioan Dîrzu
2.Cornel Suciu
3. Gheorghe Damian
4.Marcela Dărămuș
5.Horațiu Clepan
6. Gabriel-Dan Bărbuleț
7. Aurel Costică Ispas
Lista PSD Alba pentru Senat
1.Valer Daniel Breaz
2. Ioan Călin Andreș
3.Cornel Murg
4.Elena Aron
Lista PNL Alba pentru Camera Deputaților
1. Florin Claudiu Roman (economist, 42 de ani)
2. Corneliu Olar (jurist, 57 de ani)
3. Claudiu Vasile Răcuci (inginer, 45 de ani)
Lista PNL Alba pentru Senat
1.Alexandru Pereș (inginer agronom, 64 de ani)
Lista ALDE Alba pentru Camera Deputaților
1. Josan Mihai-Horatiu
2. Bora Gheorghe
3. Herlea Dacian
4. Spatariu Nadia-Maria
5. Arion Cosmin
6. Demenic Daniel
7. Popescu Marius-Ciprian
Lista ALDE Alba pentru Senat
1. Rusu Daniel-Gheorghe
2. Oprea Maria-Elena
3. Forda Onoriu-Pompiliu
4. Mărginean Daniel
Lista PMP Alba pentru Camera Deputaților
1. Clement Negruț
2. Fănel-Bucurel Boncea
3. Gheorghe-Iustin Petrean
4. Angela Moldovan
5. Paul-Lucian Hariton
6. Lucian-Simion Panța
7. Dorel-Valer Corcheș
Lista PMP Alba pentru Senat
1. Traian Nicolae Ursaleș
2. Vasile Sorin
3. Barstan Filofteia
4. Florea Emil
Camera Deputaților
Lista USR Alba pentru Camera Deputaților
1.Christian Schuster
2. Beniamin Todosiu
3. Constantin Grosu
4. Ioana Raveca Gordeș
5. Ioan Emil Cetean
6. Gheorghe Bogdan
Lista USR Alba pentru Senat
1.Eugen Ioan Cornea
2. Ioana Mihaela Todoca
Lista UDMR Alba pentru Camera Deputaților
1. Vincze Andrei
2. Ladányi Ãrpád-Csaba
3. Szőcs Ildico
Lista UDMR Alba pentruSenat
1. Lörincz Helga
2. Pálosy János
ARAD
Lista PSD Arad pentru Camera Deputaților
1. Dorel Căprar
2. Florin Tripa
3. Adrian Todor
4. Cristian Videscu
5. Florina Vasilescu
6. Marius Sulincean
7. Dan Pocrișer
8. Cecilia Irimie
9. Alexandru Tăședan.
Lista PSD Arad pentru Senat
1. Mihai Fifor
2. Gheorghe Furău
3. Ioan Vodicean
4. Daciana Gianina Ignuța
5. Ioan Herbei.
Lista PNL Arad pentru Camera Deputaților:
1. Glad-Aurel Varga
2. Eusebiu-Manea Pistru-Popa
3. Boghicevici Claudia Boghicevici
4. Ovidiu-Sergiu Bîlcea
Lista PNL Arad pentru Senat
1. Cristina Ioan
2. Ion Șcheanu
Lista ALDE Arad pentru Camera Deputaților
1. Calimente Mihăiță
2. Dihel Mariana Daniela
3. Vasii Nicolae
4. Șimon Ioan Dan
5. Stoica Valentin Cristian
6. Tuturici Ioan Liviu
7. Magda Marius Mihai
8. Lucoaie Ionică Marcel
9. Junjan Marioara
Lista ALDE Arad pentru Senat
1. Galiș Florin
2. Mădăluță Ramona Carmen
3. Trifon Daniel
4. Onel Alexandru Fica Mircea
Lista PMP Arad pentru Camera Deputaților
1.Florin Remețan
2. Ramona Rus
3. Camelia Eugenia Craivan
4. Alexandru Vlasiu
5. Mircea Iștoc
6. Edith Lengyel
7. Ioan Cordoș
8. Ionela Maria Muntean
9. Ciprian-Ioan Matica
Lista PMP Arad pentru Senat
1.Silviu Sorin Dimofte
2.Petru Gherman
3. Aurica Margea
4. Alexandru Paul
5. Pasc Nicu Stanciu
Lista USR Arad pentru Camera Deputaților
1. Vlad Sergiu-Cosmin
2. Sfărăilă Dan-Mihai
3. Stan Ion
4. Costea Ioan-Cătălin
5. Cotos Elena
6. Răpcău Daniel-Ioan
7. Rus-MițcoIoan-Dorin
8. Preda Ovidiu-Alin
9. Barz Marius-Costel
Lista USR Arad pentru Senat
1. Wiener Adrian
2. Postăveanu Vasile-Bogdan
3. Stana Carmen-Maria
4. Vornicu Ciprian
5. Ciobanu Elena-Simona
Lista UDMR Arad pentru Camera Deputaților
1. Farago Petru
2. Bognar Levente-Grigorie
3. Sipos György
4. Haász Tiberiu
5. Kovacs Emeric
Lista UDMR Arad pentruSenat
1. Király András-György
2. Cziszter Kálmán-András
3. Korondi-Józsa Erica
4. Erdős Valentin
5. Papp Atila-Iosif
ARGEȘ
Lista PSD Argeș pentru Camera Deputaților
1. Radu Vasilică (deputat)
2. Mircea Drăghici (deputat)
3. Simona Bucura Oprescu (deputat)
4. Nicolae Georgescu (consilier județean)
5. Cătălin Rădulescu (deputat)
6. Nicolae Velcea (consilier județean)
7. Daniel Stancu (membru al organizației PSD Costești)
8. Marius Pîrvu (consilier județean)
9. Dorin Mărășoiu (fost vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș).
Lista PSD Argeș pentru Senat
1. Șerban Valeca
2. Gheorghe Marin
3. Cristina Stocheci
4. Maria Dobrea
5. Marian Clipici
6. Gheorghe Sîrbu
Lista PNL Argeș pentru Camera Deputaților:
1. Dănuț Bica (inginer mecanic)
2. Ioan Sîrbu (medic)
3. Lidia Constantinescu
Lista PNL Argeș pentru Senat
1. Ioan Popa (inginer agronom, liderul PNL Argeș)
2. Olimpia Doru (contabil)
Lista ALDE Argeș pentru Camera Deputaților
1.Gerea Andrei-Dominic
2.Ivan Marius-Bogdan
3. Scarlat Ilie
4. Matei Florian-Codruț
5. Pana Nicolae
6. Pavel Elena-Rodica
7. Mazilu Nicolae
8. Molea Gheorghe
9. Vasile Ion-Dan
10. Zenovie Manuel
11. Fulga Marian
12. Florea Daniel
Lista ALDE Argeș pentru Senat
1.Pendiuc Tudor
2. Bratulescu Simona-Mihaela
3. Tudorache Iulian-Robert
4. Iacsa Aurel
5. Ungureanu Maria-Liliana
6. Mataoanu Narcis-Nicolae
Lista PMP Argeș pentru Camera Deputaților
1.Cătălin Bulf (președinte PMP Argeș)
2. Alina Frătică
Lista PMP Argeș pentru Senat
1.Cristian Diaconescu (prim-vicepreședinte PMP)
2. Nichifor Bălan (prim-vicepreședinte PMP Argeș)
Lista USR Argeș pentru Camera Deputaților
1. Liviu Moșteanu
2. Daniel Marinac
3. Carmen Boloșteanu
4. Ionel Șerban
5. Marius Ilie
6. Adrian Cîrstea
Lista USR Argeș pentru Senat
1. Laurențiu Mihăescu
2. Daniel Niculescu
3. Doina Tuță-Osman
4. Irina Forgo
Lista UDMR Argeș pentru Camera Deputaților
1. Nagy Eva
2. Fodor Iozsef-Pal
Lista UDMR Argeș pentruSenat
1. FülÅ‘p Bela
2. Kálmán Attila
BACĂU
Lista PSD Bacău pentru Camera Deputaților
1. Petru-Gabriel Vlase (deputat, vicepreședintele Camerei Deputaților)
2. Theodora Șotcan (inspector general școlar)
3. Ionel Floroiu (vicepreședintele Consiliului Județean)
4. Lucian Șova (deputat PSD)
5. Claudiu Ilișanu (consilier județean PSD)
6. Costel Neculai Dunava
7.Elena Hărătău
8. Radu Gheorghe Antohe
9. Alina Herghelegiu
10. Gabriela Pahoncea
11. Constantin Darie
12. Romil Botezatu
13. Codrin Costan
Lista PSD Bacău pentru Senat
1. Adrian Dragoș Benea (președintele PSD Bacău)
2. Miron Smarandache (deputat ales pe listele PPDD)
3. Ioana Dinu (consilier local PSD Bacău)
4. Carmen Dima
5. Eugen Spătaru
6. Corneliu Ciobănița
La PNL, liberalii au stabilit listele de candidați, iar pentru Bacău primul loc la Senat este principala surpriză a alegerilor parlamentare.
Lista PNL Bacău pentru Camera Deputaților
1. Ionel Palăr (manager, 44 de ani)
2. Tudorița Lungu (economist, 54 de ani)
3. Claudiu Constantin Năstasă (inginer mecanic, 38 de ani)
4. Narcis Jitaru (economist, 31 de ani)
Lista PNL Bacău pentru Senat
1. Daniel Fenechiu
2. Constantin Lazăr
3. Florin Diaconu
4. Gabriel Grițcu
Lista ALDE Bacău pentru Camera Deputaților
1. Avram Constantin
2. Coșa Maricica-Luminița
3. Toma Viorel
4. Constantin Toma
5. Humulescu Vasile
6. Gheorghiță Marius Gabriel
7. Tifan Ștefan
8. Nuțu Costache
9. Umbrărescu Ștefan Sorin
10. Cojocaru Ovidiu Relu
11. Franț Mihaela
12. Gherasim Constantin
13. Chiriac Marian
Lista ALDE Bacău pentru Senat
1. Ilie Viorel
2. Popa Gheorghe
3. Stefan Daniel Dragoș
4. Chiciu Laurențiu Nicolae
5. Geaboc Badic Rodica Mihaela
6. Cojocaru Cristian
Lista PMP Bacău pentru Camera Deputaților
1. Valerian Vreme
2.Cristinel Manolache
3. Cătălin Filip
4. Mircea Alexandru Blănaru
5. Florin Dumitrașcu
6. Constantin Darie
7. Petru Popa
8. Daniela Filip
9. Dimitrie-Eduard Cîrciuleanu
10. Eduard-Ionel Bălăiță
11. Cosmin Vîlcu
12. Mihai-Romeo Stoean
Lista PMP Bacău pentru Senat
1. Ion Melinte – dr. ing. horticol
2. Cristian Dumitrescu – economist
3. Ion Mîcîială – economist
4. Liviu Mititelu – conducător auto
5. Cristinel Albu – economist
6. Bogdan Ionuț Gociu – psiholog.
Lista USR Bacău pentru Camera Deputaților
1. Lucian Stanciu-Viziteu
2. Liliana Boholțeanu
3. Gheorghe Tomozăi
4. Silviu Cernat
5. Adrian Adumitresei
6. Daniel Popovici
Lista USR Bacău pentru Senat
1. Irina Iuțuc
2. Cristian Scripcaru
3. Alin Boholțeanu
Lista UDMR Bacău pentru Camera Deputaților
1. Pogar Laurențiu
2. Boros Rezső
Lista UDMR Bacău pentru Senat
1. Oltean Péter
2. Suciu Ladislau
Citește în continuare listele pentru județele Bihor, Bistrița Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș Severin, Cluj, Contanța, Covasna
Citește în continuare listele pentru județele Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași,Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț
*Dintr-o regretabilă eroare, numele candidatului PSD Buzău Sorin Lazăr a apărut asociat cu o condamnare și cu o situație de conflict de interese. Facem rectificarea: Sorin Lazăr nu a fost condamnat, se află la prima candidatură la Parlament.