Integritatea celebrei aplicații SIGNAL ar fi pusă în pericol tocmai de șefa consiliului de administrație, Katherine Maher

Integritatea celebrei aplicații SIGNAL ar fi pusă în pericol tocmai de șefa consiliului de administrație, Katherine Maher
Sursa Colaj Foto - Wikipedia Commons/Signal
Publicat: 08/05/2024, 23:24
Actualizat: 08/05/2024, 23:47

Signal este aplicația preferată a disidenților din întreaga lume care vor să scape de cenzură și de colectarea datelor personale. Dar integritatea aplicației ar fi pusă în pericol tocmai de șefa consiliului de administrație, Katherine Maher, potrivit city-journal.org.

Aplicația  de mesagerie criptată Signal a fost descărcată de peste 100 de milioane de utilizatori.

Signal, promovată de Elon Musk și Edward Snowden

Este promovată de personalități precum Edward Snowden, fostul angajat al NSA. Și de Elon Musk, antreprenorul care deține SpaceX, Tesla și platforma de socializare X.  Signal a creat percepția că utilizatorii săi, inclusiv disidenții politici, pot comunica între ei. Fără a avea teama interceptării de către serviciile de informații sau implicării oricărui guvern.

Cu toate acestea, istoria internă a Signal ridică întrebări despre originile aplicației și relația sa cu guvernele.  O astfel de relație ar fi îngrijorătoare.  Tehnologia din spatele aplicației Signal, care funcționează ca o fundație non-profit, a fost finanțată inițial printr-o subvenție de 3 milioane de dolari de la Open Technology Fund (OTF).

OTF este o organizație sponsorizată de guvern care a fost desprinsă din Radio Free Asia.  Inițial, era o organizație înființată ca serviciu de informații anti-comunist în timpul Războiului Rece. OTF a finanțat Signal pentru a furniza „instrumente de comunicare mobilă criptată” pentru „apărătorii libertății pe Internet din întreaga lume”.

OTF are legături cu CIA?

Unii surse din interior au susținut că legătura dintre OTF și serviciile de informații americane este mai profundă decât pare. O persoană care a lucrat extensiv cu OTF a vorbit sub anonimat:

„A devenit din ce în ce mai clar că proiectul era de fapt o inițiativă conectată la Departamentul de Stat care intenționa să folosească proiecte open source de pe Internet realizate de comunitățile de hackeri ca instrumente pentru obiectivele politicii externe americane. Inclusiv prin împuternicirea „activiștilor și partidelor opuse guvernelor pe care SUA nu le agreează”.

Indiferent de meritele acestor eforturi, afirmația sugerează o implicare a guvernului american care merită o atenție sporită.  Cealaltă problemă este președintele actual al companiei Signal Foundation, Katherine Maher.

Cine este Katherine Maher?

Ea și-a început cariera ca agent susținut de SUA pentru schimbarea regimurilor.   În perioada Primăverii Arabe,  Maher a coordonat inițiativele de comunicare digitală în Orientul Mijlociu și Africa de Nord pentru National Democratic Institute. Este  o organizație în mare parte finanțată de guvern care lucrează în colaborare cu campaniile de politică externă americane.

Maher a cultivat relații cu disidenții online și a folosit tehnologii americane pentru a avansa interesele Revoluțiilor Colorate susținute de SUA în străinătate. Maher a devenit apoi CEO al Wikimedia Foundation în 2016 și, la începutul acestui an, a fost numită CEO al National Public Radio.

La Wikipedia, Maher s-a opus „dezinformării” și a recunoscut că a coordonat cenzura online „prin conversații cu guvernul”. Ea a susținut deschis eliminarea presupușilor „fasciști”, inclusiv a președintelui Trump, de pe platformele digitale și a descris Primul Amendament ca fiind „cea mai mare provocare, potrivit lui Christopher F. Rufo de la  City Journal

Katherine Maher – de la Primăvara Arabă la MeToo

Meredith Whittaker, care a devenit președintele  Signal Foundation în 2022, a recrutat-o pe Maher pentru a deveni președinta consiliului de administrație datorită conexiunilor lor reciproce cu OTF. Maher servește și ca consilier, și cu organizații non-profit precum Access Now. Acesta  „apără și extinde drepturile digitale ale utilizatorilor aflați în pericol în întreaga lume”, inclusiv în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Whittaker, la fel ca Maher, are o orientare puternic ideologică. Ea a lucrat anterior într-o poziție importantă la Google și a organizat campanii de stânga în cadrul companiei, culminând cu „Google Walkout” din 2018. A cerut politici împotriva hărțuirii sexuale, precum în mișcarea  MeToo și angajarea unui ofițer șef pentru diversitate.

Ce înseamnă toate acestea pentru utilizatorii americani, inclusiv disidenții conservatori, care cred că Signal este o aplicație sigură pentru comunicare? „Înseamnă că ar trebui să fie prudenți”, spune autorul articolului.

Maher, CEO la Signal, este un semnal de alarmă pentru internauți

„Prezența lui Maher în consiliul de administrație al Signal este alarmantă. Are sens ca o organizatoarea de revoluții colorare precum Maher să aibă interes în Signal să fie un mijloc sigur de comunicare”,   spune analistul de securitate național J. Michael Waller. Dar sprijinul ei anterior pentru cenzură și conexiunile de informații aparente ridică îndoieli cu privire la încrederea în Signal.

David Heinemeier Hansson, creatorul cunoscutului rețelei de dezvoltare web Ruby on Rails, este de acord, spunând că a devenit „brusc mai dificil” să aibă încredere în Signal Foundation sub conducerea consiliului prezidat de Maher. Pentru cei care cred într-un internet liber și deschis, rolul lui Maher în Signal ar trebui să fie un semnal de avertizare. Așa cum a explicat odată, ea a abandonat misiunea unui internet liber și deschis la Wikipedia, deoarece aceste principii recapitulau un „construct occidental al bărbatului alb”.

Intrăm într-o perioadă periculoasă în tehnologia politică, iar Maher este în mijlocul ei. Sub ideologia ei, „libertatea pe internet” este o tactică, nu un principiu, iar „combaterea dezinformării” înseamnă suprimarea discursului liber.

Citește și:Facebook securizează WhatsApp

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Ungaria a pus interzis la frontieră. Șoferii români care nu pot trece granița. Toleranță zero
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Vaccinarea împotriva HPV a prevenit 90% dintre cazurile de cancer de col uterin
×