INTERVIU LA „DUPĂ 20 DE ANI” cu Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei. De ce ne ține raportul MCV în afara spațiului Schengen

Publicat: 10/03/2013, 14:10
Actualizat: 16/08/2019, 15:48

Ambasadorul Germaniei la București, Andreas von Mettenheim, a explicat, în cadrul ediției de duminică a emisiunii „DUPĂ 20 DE ANI„, difuzată de ProTV și Voyo.ro, de ce țara sa a spus un „NU” categoric intrării României în spațiul Schengen.

Ambasadorul Germaniei la București, Andreas von Mettenheim, a declarat duminică că țara sa nu cere ca România să devină un paradis, însă corupția din România are impact asupra frontierelor pe care ar trebui să le protejeze în calitate de membru Schengen.

„Nu cerem României să devină un paradis, pentru că nici Germania sau alte țări europene nu sunt. Aceste puncte pe care noi le considerăm foarte importante… Nu e vorba de faptul că unii politicieni au fost deja condamnați definitiv. Simpla existență a unor asemenea acuzații, în Germania duce la depunerea mandatului și la retragerea din funcție”, a susținut Andreas von Mettenheim, apreciind faptul că există o diferență de cultură politică între cele două țări.

Ambasadorul Germaniei a menționat că „pentru România e important să nu vadă jumătatea goală a paharului, ci jumătatea plină”.

„Nu e un pas mare și nici dificil. Dacă se reușește să se facă acest pas, spre sfârșitul anului, împreună cu Franța și cu alte țări europene, ne vom apropia mai mult de aderarea la spațiul Schengen”, a explicat von Mettenheim.

Diplomatul german a susținut că decizia de a nu se supune unui vot aderarea la Schengen la nivelul Consiliului JAI a fost o decizie bună, deoarece „dacă s-ar fi supus la vot, am fi ajuns să ne confruntăm cu o stare și mai negativă”.

El a mai susținut că principalele obiecții ale Germaniei față de aderarea României la Schengen în acest moment nu ar avea legătură cu perioada electorală din țara sa, ci cu faptul că nu au fost îndeplinite toate cerințele din raportul pe Justiție al Comisiei Europene.

„Este o decizie completă, largă, care se referă la totalitatea punctelor enunțate în raportul Comisiei, și nu doar la puncte individuale (…) Unul pe care l-aș enunța este faptul că încă mai sunt parlamentari, deputați sau senatori, care au pe rol dosare penale. E valabil și pentru guvern. După cum spuneam, este vorba despre acei politicieni cu…un trecut penal, iar Parlamentul nu a găsit încă o soluție satisfăcătoare pentru a elucida și clarifica rapid astfel de cazuri. Un alt punct este numirea unui nou procuror general al României. Acest lucru nu s-a întâmplat încă, deși toți așteaptă asta”, a exemplificat ambasadorul Germaniei.

În momentul în care a fost întrebat care este legătura dintre condiționalitățile tehnice care trebuiesc îndeplinite de România pentru aderarea la Schengen și raportul privind MCV al Comisiei Europene, Andreas von Mettenheim a replicat: „Dar corupția la frontieră este legată și de starea generală a guvernului și a administrației publice”.

Țara lui, a continuat ambasadorul, consideră că granițele exterioare ale Uniunii Europene – fie că România va fi una dintre aceste granițe sau nu – trebuie să fie protejate împotriva intrării frauduloase pe teritoriul comunitar. „Acesta este singurul punct”, a subliniat Mettenheim.

„Această siguranță nu depinde doar de condiționalitățile tehnice. România are un standard anume în ceea ce privește statul de drept și lupta împotriva corupției. În ultimul raport MCV al Comisiei, s-a notat că România a îndeplinit câteva recomandări, însă nu pe toate. Lucrurile sunt cât se poate de simple: când România va face modificările necesare în ceea ce privelște statul de drept, va putea adera la spațiul Schengen, pentru că este membră UE”, a mai declarat diplomatul german, în emisiunea difuzată duminică dimineață de ProTV.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
BOMBĂ: Pepe și-a asumat prima relație după divorț! Avem dovada: sărut și...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Petrecere mare în familia Becali! Cum arată fetele patronului FCSB + Ionuț Luțu, din nou...
Se dau bani de la stat pentru aceşti TINERI! Ce trebuie să facă pentru a-i...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Live Stream Online semifinala sezonului 9 al emisiunii Chefi la Cuțite
Făcea un fel de videochat când s-a întâmplat dezastrul. A trebuit să intervină pompierii
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Acest vaccin ar trebui INTERZIS! Lovitură uriașă pentru cei care s-au vaccinat cu el
Alertă mondială. Noul pericol se răspândește cu o viteză incredibilă. Informațiile sunt înfiorătoare
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....