INTERVIU LA „DUPĂ 20 DE ANI” cu Andreas von Mettenheim, ambasadorul Germaniei. De ce ne ține raportul MCV în afara spațiului Schengen

Publicat: 10/03/2013, 14:10
Actualizat: 16/08/2019, 15:48

Ambasadorul Germaniei la București, Andreas von Mettenheim, a explicat, în cadrul ediției de duminică a emisiunii „DUPĂ 20 DE ANI„, difuzată de ProTV și Voyo.ro, de ce țara sa a spus un „NU” categoric intrării României în spațiul Schengen.

Ambasadorul Germaniei la București, Andreas von Mettenheim, a declarat duminică că țara sa nu cere ca România să devină un paradis, însă corupția din România are impact asupra frontierelor pe care ar trebui să le protejeze în calitate de membru Schengen.

„Nu cerem României să devină un paradis, pentru că nici Germania sau alte țări europene nu sunt. Aceste puncte pe care noi le considerăm foarte importante… Nu e vorba de faptul că unii politicieni au fost deja condamnați definitiv. Simpla existență a unor asemenea acuzații, în Germania duce la depunerea mandatului și la retragerea din funcție”, a susținut Andreas von Mettenheim, apreciind faptul că există o diferență de cultură politică între cele două țări.

Ambasadorul Germaniei a menționat că „pentru România e important să nu vadă jumătatea goală a paharului, ci jumătatea plină”.

„Nu e un pas mare și nici dificil. Dacă se reușește să se facă acest pas, spre sfârșitul anului, împreună cu Franța și cu alte țări europene, ne vom apropia mai mult de aderarea la spațiul Schengen”, a explicat von Mettenheim.

Diplomatul german a susținut că decizia de a nu se supune unui vot aderarea la Schengen la nivelul Consiliului JAI a fost o decizie bună, deoarece „dacă s-ar fi supus la vot, am fi ajuns să ne confruntăm cu o stare și mai negativă”.

El a mai susținut că principalele obiecții ale Germaniei față de aderarea României la Schengen în acest moment nu ar avea legătură cu perioada electorală din țara sa, ci cu faptul că nu au fost îndeplinite toate cerințele din raportul pe Justiție al Comisiei Europene.

„Este o decizie completă, largă, care se referă la totalitatea punctelor enunțate în raportul Comisiei, și nu doar la puncte individuale (…) Unul pe care l-aș enunța este faptul că încă mai sunt parlamentari, deputați sau senatori, care au pe rol dosare penale. E valabil și pentru guvern. După cum spuneam, este vorba despre acei politicieni cu…un trecut penal, iar Parlamentul nu a găsit încă o soluție satisfăcătoare pentru a elucida și clarifica rapid astfel de cazuri. Un alt punct este numirea unui nou procuror general al României. Acest lucru nu s-a întâmplat încă, deși toți așteaptă asta”, a exemplificat ambasadorul Germaniei.

În momentul în care a fost întrebat care este legătura dintre condiționalitățile tehnice care trebuiesc îndeplinite de România pentru aderarea la Schengen și raportul privind MCV al Comisiei Europene, Andreas von Mettenheim a replicat: „Dar corupția la frontieră este legată și de starea generală a guvernului și a administrației publice”.

Țara lui, a continuat ambasadorul, consideră că granițele exterioare ale Uniunii Europene – fie că România va fi una dintre aceste granițe sau nu – trebuie să fie protejate împotriva intrării frauduloase pe teritoriul comunitar. „Acesta este singurul punct”, a subliniat Mettenheim.

„Această siguranță nu depinde doar de condiționalitățile tehnice. România are un standard anume în ceea ce privește statul de drept și lupta împotriva corupției. În ultimul raport MCV al Comisiei, s-a notat că România a îndeplinit câteva recomandări, însă nu pe toate. Lucrurile sunt cât se poate de simple: când România va face modificările necesare în ceea ce privelște statul de drept, va putea adera la spațiul Schengen, pentru că este membră UE”, a mai declarat diplomatul german, în emisiunea difuzată duminică dimineață de ProTV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...