Iohannis, despre achizițiile publice: Cel care a vrut să facă șmecherii le-a făcut și până acum

Iohannis, despre achizițiile publice: Cel care a vrut să facă șmecherii le-a făcut și până acum
Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, referitor la OUG privind achizițiile publice, că aceasta reprezintă "un progres", fiind "aiurea" să existe discuții de la început despre corupție, mai ales că "cel care a vrut să facă șmecherii le-a făcut și până acum".
Publicat: 04/07/2013, 17:07
Actualizat: 25/03/2019, 22:43

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, referitor la OUG privind achizițiile publice, că aceasta reprezintă „un progres”, fiind „aiurea” să existe discuții de la început despre corupție, mai ales că „cel care a vrut să facă șmecherii le-a făcut și până acum”.

Întrebat, joi, într-o conferință de presă, dacă modificarea condițiilor de organizare a achizițiilor publice nu va încuraja corupția, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a răspuns că discuția i se pare „aiurea”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Toată discuția luată din capăt cu corupția mi se pare aiurea. Noi avem foarte multe lucrări de valori mici și avem foarte multe firme în Sibiu. Știm foarte bine care sunt oameni serioși, care sunt neserioși, care lucrează la prețuri bune, care lucrează la prețuri supraevaluate și ne convine această procedură. Putem simplu, fără o birocrație exagerată, să dăm lucrarea la firme care știm că-și fac lucrarea în condiții bune”, a răspuns Iohannis, primarul Sibiului.

El a adăugat că Primăria Sibiu cere oferte de la mai multe firme chiar și atunci când nu este nevoie, petru a le compara.

„Oricum noi cerem și în aceste cazuri, fiindcă noi vrem așa, oferte de la mai multe firme. Nu dăm lui Popescu și Ioneacu doar că-i știm. Cerem oferte și vedem care este oferta cea mai bună, doar că se simplifică acea întreagă birocrație. Este un lucru bun și eu consider că este un progres în legislația achizițiilor publice”, a spus primarul Sibiului.

Potrivit acestuia, „procedurile de achiziție publică trebuie să fie trasparente și rezonabile”, dar birocrația excesivă nu reduce corupția.

„Vă asigur că nu a redus în niciun fel corupția. Cel care a vrut să facă șmecherii le-a făcut, iar cei care au vrut să lucreze corect au fost foarte mult împiedicați. Noi nu am reușit, în prima parte a acestui an, să licităm nici măcar jumătate din lucrările pe care le-am licitat în anii de dinaintea acestei hiperbirocratizări. Procedurile sunt atât de complicate și consumatoare de resurse încât nu am reușit”, a afirmat Iohannis.

Pragul valoric în limita căruia instituțiile publice pot încheia contracte prin achiziție directă, fără licitație, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse și servicii și ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrări, plafoane valabile începând cu luna iulie acest an.

Majorarea substanțială a limitei valorice pentru achizițiile directe a fost pregătită atât de fostul Guvern Boc, cât și de actualul Executiv, dar decizia a fost de fiecare dată amânată, pe fondul criticilor publice.

De această dată, însă, ridicarea pragului a fost aprobată în Camera Deputaților, printr-un amendament introdus de reprezentanți ai grupurilor parlamentare PSD, PNL și minorităților naționale la o ordonanță aprobată de Guvern la sfârșitul anului trecut privind modificarea sistemului de achiziții publice, și a fost promulgată de președintele Traian Băsescu, urmând să fie aplicată începând cu luna iulie a acestui an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare