Iohannis, după întâlnirea cu Grindeanu: Bugetul e unul problematic și riscant. Există riscul real să se depășească deficitul de 3%

Iohannis, după întâlnirea cu Grindeanu: Bugetul e unul problematic și riscant. Există riscul real să se depășească deficitul de 3%
Publicat: 15/02/2017, 01:39

„Am avut aceată discuție azi. Bugetul la o primă analiză e unul problematic și riscant. Se prevăd venituri care după părerea mea sunt supraevaluate, se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depășească deficitul de 3%. Nu putem să nu vedem că aici avem de-a face cu o sumă extraordinar de mare la așa-numitele credite de angajament, sunt credite de angajament prevăzute cu suma de 54 de miliarde care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului care are un punct de vedere propriu. În zilele următoare cu echipa mea vom aprofunda analiza acestor două bugete. În ansamblu trebuie să recunosc că sunt îngrijorat. Decizia o voi lua în zilele următoare”, a declarat Klaus Iohannis la finalul discuțiilor.

În ceea ce privește referendumul, Iohannis a precizat că va stabili în zilele următoare atât data la care va fi convocat, cât și întrebarea la care vor fi invitați românii să răspundă.

„Acest referendum este necesar, de aceea am început demersurile. Ce voi face, o să vă spun în zilele următoare (…) Zilele următoare, când voi decide data și întrebarea pentru referendum, vom discuta pe larg toate aceste chestuni”, a spus șeful statului.

Întrebat dacă va ține cont și de recomandările făcute de Parlament în ceea ce privește referendumul, Iohannis a răspuns ironic: „Altă întrebare!”.

Referindu-se la OUG 14/2017, Iohannis a declarat că nu crede că va fi „problematică”.

„Din luările de poziție publice, am înțeles că toată lumea vrea să o aprobe și să se termine discuțiile nefericite pe aceaa ordonanță 13″, a spus șeful statului.

La precizarea jurnaliștilor că senatorii au adoptat OUG14/2017, dar că OUG 13/2017 rămâne în continuare în dezbatere, în Senat, Iohannis a replicat că juriștii din Parlament vor găsi cu siguranță „soluțiile cele mai potrivite”.

„Sunt chestiuni de tehnică legislativă”, a punctat șeful statului.

Întrebat cum vede faptul că protestele continuă, Iohannis a precizat că „oamenii sunt în continuare nemulțumiți” și că „și-au pierdut încrederea în Guvern și în PSD”.

„Acest lucru îl spun ei în piață. Cine are urechi să audă. Oamenii care protestează spun ce doresc ei. Politicienii ar trebui să facă bine să asculte și să tragă niște concluzii”, a subliniat șeful statului.

Întrebat dacă demisia lui Florin Iordache din fruntea Ministerului Justiției este suficientă, pentru a detensiona situația, Iohannis a răspuns că rezolvarea trebuie să vină dinspre PSD.

Întrebat dacă ar trebui să mai urmeze demisii, după cea a lui Florin Iordache, șeful statului a spus că politicienii ar trebui să asculte vocea celor care protestează.

Citeste mai mult: adev.ro/

„Rezolvarea trebuie să fie căutată și găsită de cei care au creat problema. Problema a fost creată de felul în care Guvernul a încercat să legifereze, susținut de PSD, în domeniul justiției și atunci tot PSD să vină cu soluțiile”, a mai spus Iohannis.

Totodată, întrebat ce le transmite românilor care de nouă zile protestează în fața Palatului Cotroceni, Iohannis a declarat că „oamenii au tot dreptul să protesteze”, reamintind de faptul că a încercat să poarte o discuție cu aceștia, dar că, din cauza zgomotului, „a fost un pic dificil”.

„Am înțeles mesajul lor, dar nu voi demisiona”, a mai spus Iohannis.

Pe de altă parte, Iohannis a precizat, la întrebarea jurnaliștilor, că nu a discutat cu premierul Sorin Grindeanu despre cine va prelua portofoliul Justiției, după asigurarea interimatului de către Ana Birchall.

„Nu am discutat aceste aspecte. Sper la o propunere foarte serioasă”, a spus Iohannis.

Dragnea:„Dacă se tot întârzie promulgarea bugetului, atunci într-adevăr s-ar putea să avem probleme”

„Bugetul a fost adoptat de către Parlament, eu cred în sustenabilitatea acestui buget. Am văzut și preocupările președintelui pentru că, nu-i așa, e bine să te arăți preocupat. Bugetul este echilibrat și sustenabil. Până la urmă, dacă are temeri preșeintele, ar fi bine să le aibă într-un timp rezonabil, pentru că noi vrem că în acest an România să aibă buget. Într-adevăr, dacă se întârzie, vor apărea probleme, sper ca nu acesta să fie motivul”, a declarat Liviu Dragnea întrebat ce părere are despre discuțiile legate de buget.

Liderul PSD a transmis și că organismele internaționale s-au declarat îngrijorate de proiecțiile bugetare și în anii trecuți, dar că procentul de 5,2% prognozat drept creștere este unul realist: „Eu sper ca nu acesta să fie pretextul, sper ca anul acesta să avem buget”, a încheiat Dragnea.

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, luni, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu, prin care l-a invitat alături de ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, la Palatul Cotroceni pentru o nouă rundă de discuții pe marginea bugetului de stat.

„Având în vedere că astăzi Parlamentul României a transmis spre promulgare Legea bugetului de stat pe anul 2017 și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, consider oportună o întrevedere cu privire la cele două acte normative, la care vă invit împreună cu Ministrul Finanțelor Publice, domnul Viorel Ștefan, marți, 14 februarie a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni”, se precizează în scrisoarea adresată de șeful statului.

Ulterior, întâlnirea de la Palatul Cotroceni a fost confirmată de Guvern, fiind trecută în agenda oficială a premierului Sorin Grindeanu.

Discuțiile au loc și în contextul în careComisia Europeană estimează că deficitul bugetar al României va ajunge la 3,6% din PIB în 2017 și la 3,9% din PIB în 2018.

„În anul 2017, deficitul bugetar general ar urma, conform proiecțiilor, să continue să se deterioreze, până la nivelul de 3,6% din PIB. Cota TVA a fost redusă cu încă un punct procentual începând din ianuarie 2017, iar accizele suplimentare la carburanți și un impozit special în domeniul construcțiilor au fost eliminate. Proiectul de buget pe anul 2017 adoptat de noul Guvern conține o serie de alte reduceri fiscale (în special, eliminări de impozite pe veniturile din pensii), precum și creșteri ale cheltuielilor de genul majorării semnificative a pensiilor și a salariilor din sectorul de stat”, transmite Comisia Europeană în raportul dat publicității luni.

Deficitul guvernamental este așteptat să crească la 3,9% din PIB în 2018, în contextul efectelor pe întregul an ale creșterilor pensiilor programate pentru iulie 2017, arată Comisia Europeană.

Totodată, Comisia Europeană estimează o creștere a economiei României cu 4,4% în 2017 și cu 3,7% în 2018, în contextul în care Guvernul României a estimat o creștere de 5,2%.

Bugetul de stat pentru anul 2017 a fost adoptat, pe 7 februarie, după votul dat în ședința de plen a celor două Camere. Raportul de voturi a fost de 208 voturi „pentru” și 105 „împotrivă”. Premierul Sorin Grindeanu a declarat, în discursul susținut după vot, că bugetul se încadreză în ținta de deficit de 3% și că ar fi vrut ca acesta să fie adoptat mai devreme. Alături de buget, a fost votată și legea asigurărilor sociale, cu 208 voturi „pentru” și 107 „împotrivă”.

Reprezentanții PNL, USR și PMP au votat împotriva celor două proiecte.

Bugetul pe 2017 preconizează o creștere a Produsului Intern Brut (PIB) cu 5,2%, cu un deficit de maximul 3%.

Sinteza alocărilor de la bugetul de stat pe domeniile principale și pe fiecare minister, inclusiv veniturile proprii, precum și principalele obiective finanțate:

Sănătate:

â—¦33,8 miliarde de lei – 4,15% din PIB, mai mult cu 3,5 miliarde lei decât în 2016; la aceasta sumă se adauga 3,9 miliarde lei, credite de angajament

Principalele obiective finanțate:

â—¦Alocarea a 700 milioane de lei suplimentar pentru medicamente compensate și gratuite

â—¦Construcția de spitale regionale și dotarea fiecărui spital județean cu un Computer-Tomograf

â—¦Achiziționarea vaccinurilor obligatorii pentru copii (774 milioane de lei)

â—¦Dotarea a șapte spitale cu acceleratoare liniare pentru tratarea cancerului

â—¦Finanțarea majorării cu 15% a salariilor din sistemul sanitar

Educație:

â—¦25,02 miliarde de lei – 3,1% din PIB, mai mult cu 3,3 miliarde lei decât în 2016; la aceasta sumă se adauga 579,9 milioane lei, credite de angajament

Principalele obiective finanțate:

â—¦Finanțarea majorării cu 15% a salariilor din învățământ

â—¦Demararea programului „Masă caldă” pentru 29.695 de elevi din 50 de școli

â—¦Finalizarea a 15 grădinițe și 12 școli (48 mil. lei) – după cum veți vedea, în bugetul ministerului dezvoltării există finanțare pentru construcția a 2.000 de școli și a 2.500 de creșe și grădinițe

Muncă și protecție socială:

â—¦79,7 miliarde de lei – 9,8% din PIB, mai mult cu 6,36 miliarde decât în 2016

Principalele obiective finanțate:

â—¦Creșterea salariului minim la 1.450 lei, de la 1 februarie

â—¦Creșterea pensiei minime la 520 de lei, de la 1 martie

â—¦Majorarea valorii punctului de pensie la 1.000 de lei, de la 1 iulie

â—¦Programul „Prima Chirie” (18 mil. lei)

â—¦Programul „Primul Salariu”

Ministerul Transporturilor:

â—¦13,76 miliarde de lei – 1,69% din PIB, mai mult cu 5,18 miliarde (60%) decât în 2016

â—¦Creditele de angajament totalizează 4,9 miliarde, astfel că suma totală alocată este de 18,66 miliarde de lei – 2,3% din PIB

Principalele obiective finanțate:

â—¦Finalizarea a 62,5 km din secțiunea de autostradă Lugoj-Deva

â—¦Finalizarea a 28,7 km din secțiunea de autostradă Sebeș-Turda

â—¦Finalizarea variantelor ocolitoare din Târgu Jiu, Târgu Mureș, Caracal, Brașov și modernizarea centurii municipiului București între A1 și DN7

â—¦Finalizarea magistralei 4 de metrou București (325 mil. lei)

â—¦Finalizarea reabilitării a 272 km de drumuri naționale (DN5, DN18, DN56, DN66, DN76)

â—¦Finalizarea lucrărilor de infrastructură pe podurile Cernavodă și Borcea (37 mil. lei)

â—¦Asigurarea gratuității transportului CFR pentru studenți

Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene:

â—¦6,9 miliarde de lei – 0,85% din PIB, mai puțin cu 1,40 miliarde decât în 2016

â—¦Creditele de angajament totalizează 30 miliarde, astfel că suma totală alocată este de 36,85 miliarde de lei – 4,5% din PIB

Principalele obiective finanțate:

â—¦Contractarea construirii a 2.500 de creșe și grădinițe și 2.000 de școli

â—¦Asigurarea apei curente, canalizării, drumurilor, serviciilor medicale și educative în mediul rural, prin Programul național pentru dezvoltare locală

â—¦Construirea a 30 de cămine studențești

â—¦Demararea contrucției pentru 2.769 apartamente (70 blocuri de locuințe), dintre care 850 se finalizează în 2017

Ministerul Agriculturii:

â—¦17,4 miliarde de lei – 2,1% din PIB, mai mult cu 8 miliarde decât în 2016

â—¦Creditele de angajament totalizează 10,1 miliarde, astfel că suma totală alocată este de 27,13 miliarde de lei – 3,3% din PIB

Principalele obiective finanțate:

â—¦Plata tuturor subvențiilor cuvenite în 2017 (2,2 miliarde de lei)

â—¦Programul național de irigații (inclusiv apa necesară – 45 milioane de lei)

Ministerul Energiei:

â—¦467 milioane de lei – 0,057% din PIB, mai puțin cu 210 milioane decât în 2016

Principalele obiective finanțate:

â—¦Reabilitarea și modernizarea blocului 4 de la Rovinari, Complexul Energetic Oltenia (61 milioane de lei)

â—¦Reabilitarea și modernizarea blocului 7 de la Ișalnița, Complexul Energetic Oltenia (33 milioane de lei)

â—¦Realizarea Ciclului combinat cu turbine pe gaz de la Iernut, Romgaz (391 milioane lei)

â—¦Revitalizarea producției de Lignit de la Jilt Sud și Roșia de Jiu (14,5 milioane de lei)

Ministerul Economiei:

â—¦302 milioane de lei – 0,037% din PIB, mai mult cu 119 milioane decât în 2016

Principalele obiective finanțate:

â—¦Finanțarea programului național de cercetare geologică, menit a descoperi noi zăcăminte (5 milioane de lei)

â—¦Centre de consultanță și informare (2,5 milioane de lei)

â—¦Dublarea investițiilor în industria de apărare (20 milioane de lei)

Ministerul Apărării Naționale:

â—¦16,3 miliarde de lei – 2% din PIB, mai mult cu 5,71 miliarde (52%) decât în 2016

Principalele obiective finanțate:

â—¦Finanțarea programelor necesare respectării angajamentelor strategice asumate ca membru al NATO

Ministerul Afacerilor Interne:

â—¦11,29 miliarde de lei – 1,38% din PIB, mai puțin cu 389 milioane decât în 2016

Principalele obiective finanțate:

â—¦Achiziționarea a 167 de autospeciale și 47 contaniere pentru intervenții (140,3 milioane de lei)

â—¦Modernizarea a 26 sedii (pompieri, poliție, jandarmi, poliție de frontieră) (65 milioane de lei)

â—¦Reabilitarea a 11 centre de reținere și arest preventiv (35 milioane de lei)

Ministerul Afacerilor Externe:

â—¦779 milioane de lei – 0,096% din PIB, mai mult cu 2 milioane decât în 2016

Principalele obiective finanțate:

â—¦Pregătirea președinției României a UE din 2019 (14,37 mil. lei + credite de angajament de 89,5 milioane de lei)

â—¦Deschiderea a trei noi consulate generale (Salzburg-Austria, Haifa-Israel, Melbourne-Australia)

â—¦Modernizarea de sedii misiuni diplomatice/oficii consulare

Ministerul Justiției:

â—¦3,18 miliarde de lei – 0,39% din PIB, mai mult cu 126 milioane decât în 2016

Principalele obiective finanțate:

â—¦Reabilitarea penitenciarelor și îmbunătățirea condițiilor de detenție (15,3 mil. lei)

â—¦Creșterea cu 50% a alocației de hrană a deținuților, de la 1 februarie (20 mil. lei)

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat:

â—¦765 milioane de lei – 0,093% din PIB, mai mult cu 593 milioane decât în 2016

â—¦Creditele de angajament totalizează 1,2 miliarde, astfel că suma totală alocată este de 1,99 miliarde de lei – 0,24% din PIB

Principalele obiective finanțate:

â—¦Programul Start-up Nation (10.000 start-up-uri, 20.000 noi locuri de muncă)

â—¦Organizarea a opt târguri interne cu 4.000 de participanți, cu decontarea cheltuielilor

â—¦Asigurarea participării României la 40 de târguri internaționale (24 mil. lei) și decontarea participării la târguri pentru 500 IMM-uri

Ministerul Mediului:

â—¦471 milioane de lei – 0,057% din PIB, mai mult cu 73 milioane decât în 2016

Principalele obiective finanțate:

â—¦Continuarea programelor Rabla, Casa Verde, etc.

â—¦Împădurire și realizarea de perdele forestiere

â—¦Dotare și conștientizare privind colectarea selectivă a deșeurilor

Ministerul Apelor și Pădurilor:

â—¦347 milioane de lei – 0,042% din PIB, mai mult cu 95 milioane decât în 2016

Principalele obiective finanțate:

â—¦Împădurirea a minim 5.000 ha

â—¦Corectarea torenților prin consolidări de maluri

â—¦Programul „Tai un copac, plantezi doi!”

Ministerul Tineretului și Sportului:

â—¦432 milioane de lei – 0,03% din PIB, mai puțin cu 20 milioane decât în 2016

Principalele finanțări:

â—¦Finanțarea Campionatului European de Gimnastică Artistică de la Cluj-Napoca (6,5 milioane de lei)

â—¦Finanțarea Campionatului European de Baschet de la Cluj-Napoca (5,5 milioane de lei)

â—¦Programul „România în mișcare” (1 milion de lei)

Ministerul Turismului:

â—¦80 milioane de lei – 0,01% din PIB, mai mult cu 31 milioane (63%) decât în 2016

Principalele obiective finanțate:

â—¦Finalizarea unor domenii schiabile (Straja, Câmpulung Moldovenesc, Voineasa) (23 milioane de lei)

â—¦Finalizarea investițiilor în centrele de tratament de la Borsec și Govora (2 milioane de lei)

â—¦Dublarea alocării financiare pentru marketing și promovare turistică a României

Ministerul Culturii și Identității Naționale:

â—¦766 milioane de lei – 0,094% din PIB, mai mult cu 259 milioane decât în 2016

Principalele obiective finanțate:

â—¦Finanțarea majorării salariilor din instituțiile de spectacole

â—¦Reabilitarea „Muzeului țăranului român”

â—¦Finanțarea festivalului internațional de muzică clasică „George Enescu” și a festivalului internațional de teatru de la Sibiu

Ministerul Cercetării și Inovării:

â—¦1,76 miliarde de lei – 0,22% din PIB, mai mult cu 22 milioane decât în 2016

â—¦Creditele de angajament totalizează 487 milioane, astfel că suma totală alocată este de 2,21 miliarde de lei – 0,27% din PIB

Principalele obiective finanțate:

â—¦Realizarea unui reactor de generația 4 în cadrul proiectului „Alfred”, care va crea 2.300 noi locuri de muncă

â—¦Finanțarea proiectului ELI – laser de mare putere și dezvoltarea zonei Laser Valley

Ministerul Comunicațiilor:

â—¦510 milioane de lei – 0,06% din PIB, mai mult cu 483 milioane decât în 2016

Principalele obiective finanțate:

â—¦Programul RO-NET (acoperirea broadband) (292 milioane de lei)

â—¦Capitalizarea Poștei Române (170 milioane de lei)

Ministerul Românilor de Pretutindeni:

â—¦19,2 milioane de lei – 0,002% din PIB, mai mult cu 5,24 milioane decât suma alocată în 2016 pentru acest domeniu

Principalele obiective finanțate:

â—¦Cursuri de limba română pentru membri ai comunităților istorice (4 milioane de lei)

â—¦Centre de informare

Ministerul pentru Dialog Social:

â—¦11,7 milioane de lei – 0,001% din PIB, mai mult cu 7,19 milioane (159%) decât suma alocată în 2016 pentru acest domeniu

Principalele obiective finanțate:

â—¦Transparentizarea deciziilor în cadrul administrațiilor publice locale

Ministerul pentru Relația cu Parlamentul:

â—¦7,32 milioane de lei – 0,0009% din PIB, mai mult cu 1,13 milioane (18%) decât suma alocată în 2016 pentru acest domeniu

Principalele obiective finanțate

â—¦Creșterea gradului de implementare a tehnologiei IT&C pentru îmbunătățirea fluxurilor comunicaționale intra- și interinstituționale

Ministerul Finanțelor:

â—¦3,26 miliarde de lei – 0,39% din PIB, mai puțin cu 105 milioane decât în 2016

Proiectul de buget pentru 2017 a fost fundamentat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,20 mld. de lei, o creștere economică de 5,2%, în condițiile ratei inflației de 1,4%, a unui câștig mediu salarial net de 2.274 lei și un curs mediu al euro de 4,46 lei.

â—¦Veniturile bugetare proiectate pentru 2017 reprezintă 31,2% din PIB, fiind estimate la 254,717 miliarde de lei.

â—¦Cheltuielile bugetare sunt estimate la 278, 817 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 34,2% din PIB.

â—¦Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,96% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,98% din PIB, cu încadrare în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.

â—¦Datoria guvernamentală, calculată conform metodologiei UE, este estimată la 37,7% din PIB, la un nivel sustenabil de sub 40% din PIB.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Șoferii cu mașini pe benzină vor plăti mai mult. Decizie în România, în a doua...
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?