MARIUS TUCĂ SHOW | Ion Cristoiu, despre CANDIDATUL-SURPRIZĂ care va provoca isterie la alegerile din septembrie: „Se răstoarnă totul!”

Publicat: 23/02/2024, 13:59
Actualizat: 23/02/2024, 13:59

Ion Cristoiu, scriitor și publicist, a vorbit joi seara – în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show” –  despre prietenia dintre Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, dar și despre latura surprinzătoare a alegerilor prezidențiale din luna septembrie. Acesta a analizat și scenariul candidatului-surpriză de la prezidențiale, susținând că va reuși să stârnească isterie. În plus, mărturisește Ion Cristoiu, votul din septembrie îi va „răcori” pe românii întorși din de prin vacanțe cu chef de vot.  Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

„Cum să crezi că Ciolacu își putea permite să zică ceva de la el și Ciucă să nu știe?”

„Cei doi (n.r. Ionel Ciucă și Marcel Ciolacu) aproape că stau în aceeași cameră. Între Ciucă și Ciolacu este o prietenie. Cum să crezi că Ciolacu își putea permite să zică ceva de la el și Ciucă să nu știe? Din  punctul ăsta de vedere, cel mai surprizător din ce s-a întâmplat este această planificare în septembrie. Inițial, scenariul a fost- turul doi al prezidențialelor să coincidă cu parlamentarele și era corect- așa a fost în fiecare an, câtă vreme au fost comasate sau să se țină după.

Dacă vor fi în septembrie se răstoarnă totul. Hai să facem un calcul. Va fi iunie și nu va aduce nicio surpriză, va fi pe primul loc această coaliție, pe locul doi s-ar putea să fie AUR sau chiar ceilalți trei (n.r. – Alianța Dreapta Unită). În condițiile în care ei merg pe liste comune, europarlamentarele nu vor avea niciun efect asupra partidelor sau asupra electoratului. Probabil că AUR ar putea să câștige mai mult decât ne-am aștepta, dar în niciun caz nu va fi pe locul întâi.

Românii își vor vărsa focul și o să discute o zi despre aceste alegeri. Și o dată răcoriți, românii vor vota în septembrie pe bune. Oamenii se vor duce în vacanțe, iar în septembrie vor veni puși pe vot. Dacă alegerile se făceau potrivit calendarului la o săptămână după parlamentare, nu venea nimeni la vot, pentru că săptămâna de după europarlamentare toată lumea va discuta despre Guvern”, explică publicistul.

De ce au fost puse prezidențialele în septembrie?

„Sunt două posibilități. Una în care nu cred și anume că favorizează un independent, dar nu pe Geoană. Singura posibilitate, avem o favorizare a unui candidat independent care va reuși să stârnească isterie, adică Codruța Kovesi. Dar asta este o variantă.

Dacă la alegerile prezidențiale vin peste 60%, partidele nu au nicio importanță. Pentru că poate să vină și 80% pe fond de isteriei și să câștige și candidatul PMP, am dat un simplu exemplu. Dacă PSD și PNL pun separat candidat unic, este o problemă pentru Kovesi. Dacă fiecare își pune propriul candidat, cei doi se mănâncă între ei și câștigă Kovesi”, a conchis Ion Cristoiu.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au anunțat oficial deciziile din Coaliție

Alegeri europarlamentare comasate cu cele locale, în iunie, liste comune PSD-PNL pentru Parlamentul European, prezidențiale în septembrie și parlamentare în decembrie. PSD și PNL au convenit asupra calendarului electoral al anului 2024.

Chiar dacă Nicolae Ciucă avea mandat de la PNL doar pentru comasarea localelor cu europarlamentarele și liste comune pentru alegerile pentru Parlamentul European, Marcel Ciolacu a anunțat și devansarea prezidențialelor care ar urma să aibă loc în septembrie.

Ciucă a explicat că a discutat această variantă cu Ciolacu și va merge și în fața liberalilor să ceară un vot.

Care este calendarul electoral și strategia prezentate de Ciucă și Ciolacu:

  • alegerile europarlamentare și locale vor fi comasate și se desfășoară pe 9 iunie
  • PSD și PNL vor candida pe liste comune la alegerile europarlamentare fiecare partid va avea candidați proprii la alegerile locale, nefiind excluse alianțe punctuale în teritoriu
  • alegeri prezidențiale în septembrie – date avansate: 1-15 septembrie sau 8-22 septembrie
    alegeri parlamentare în decembrie

În privința unei alianțe și după europarlamentare și un candidat comun PSD-PNL pentru prezidențiale, Ciolacu și Ciucă au spus că aceste decizii se vor lua abia după alegerile europarlamentare.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au spus că deciziile luate au avut la bază interesul românilor, nu interesul celor două partide.

„Decizia vizează stabilitatea țării și coerența actului de guvernare, ține cont de interesul cetățenilor. Din discuțiile pe care le-am avut românii își doresc stabilitate.(…) În această perioadă nu ne putem permite să fragilizăm ce ține de stabilitatea țării pentru micile orgolii politice”, a spus liderul PNL.

„Nu am nicio reținere de a mă angaja în acest proiect politic. O putere politică trebuie să-și asume lucruri în momente dificile și să facă mai puține calcule electorale. (…) Faptul că am decis să facem această comasare nu e împotriva democrației, e un vot în plus pentru democrație”, a declarat și liderul PSD.

O discuție despre un prezidențiabil comun, abia după 10 iunie

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au evitat să răspundă clar despre un prezidențiabil comun în septembrie, susținând că o discuție după cum se vor poziționa cele două partide se va lua după alegerile europarlamentare și locale.

„Mă interesează foarte mult să văd decizia românilor la votul pe 9 iunie şi sunt ferm convins, ca şi acum, venim în faţa dumneavoastră pe 10 iunie şi să spunem ce am decis. Cel mai important este ca până atunci cele două mari partide să aibă acel program de ţară pregătit să îl prezentăm românilor”, a spus Marcel Ciolacu.

CITIȚI ȘI:

COALIȚIA a decis comasare și liste comune / Ciolacu: Comasarea este un vot în plus pentru democrație / Ciucă: Românii își doresc liniște

Ședința PSD înaintea coaliției /Vot unanim pentru comasare / Marcel Ciolacu: Lista europarlamentarelor va fi deschisă de o femeie

Ședința PNL înaintea coaliției / Vot pentru liste comune PSD / STENOGRAME. Ce le-a spus Ciucă liberalilor

MARIUS TUCĂ SHOW | Bătălie aprigă pentru Primăria Capitalei. Cine îl va „doborî” pe Nicușor Dan? Sociologul Mirel Palada: „Sondajele vorbesc!”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Jennifer Lopez și Ben Affleck în pragul divorțului? Actorul s-ar fi mutat deja din vila...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Ungaria a pus ochii pe Ținutul Secuiesc. Viktor Orban a pornit asaltul
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
×