Judecătoarea CCR Iulia Motoc organizează pe Facebook o discuție despre AMANTA UNUI PROFESOR CANDIDAT LA PARLAMENTARE. UPDATE: Motoc revine cu nume

Publicat: 29/11/2012, 12:09
Actualizat: 18/05/2015, 18:55

Judecătorul CCR Iulia Motoc vorbește, în câteva postări postări publice pe contul său de Facebook, despre o presupusă relație extraconjugală a unui profesor de la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, inițial doar sugerând că este vorba despre Daniel Barbu, candidat USL într-un colegiu de senator din Sectorul 3 la alegerile din 9 decembrie. Întrebată de gândul dacă statutul său de judecător al Curții Constituționale nu i-ar cere mai degrabă să se abțină de la astfel de dezbateri pe Facebook, Iulia Motoc a negat.

UPDATE 11.45 Dacă ieri, când publica primele postări referitoare la relația extraconjugală de la Științe Politice, Iulia Motoc justifica abordarea acestui subiect prin faptul că nu a menționat niciun nume, referindu-se strict la o situația care poate fi considerată hărțuire sexuală, astăzi judecătorul CCR revine cu o postare explicită, referitoare la un schimb de e-mailuri între Daniel Barbu, și studenta respectivă. „Corespondența dintre Daniel Barbu și fosta studentă a fost depusă demult la Rector și este de notorietate. Va fi publicată într-o zi pentru că demonstrează trafic de influență etc. Restul sunt calomnii”, a scris judecătorul CCR, pe același cont public, în urmă cu câteva minute.

Foto: Facebook


Motoc susține că statutul de judecător nu o împiedică să facă astfel de afirmații pe rețelele de socializare cât timp are și calitatea de profesor universitar în facultatea respectivă.

„Este banal ca un profesor universitar să aibă relații extraconjugale cu o studentă, devenită apoi asistentă universitar, lector, conferențiar etc? Colegii mei de la Facultatea de Științe Politice știu la cine mă refer”, a scris astăzi judecătorul Curții Constituționale pe contul său de pe site-ul de socializare, explicând într-un comentariu că se referă la „același personaj care se ocupă și de fonduri”. Or, acuzațiile referitoare la cheltuirea ilegală a unui sfert de milion din fonduri europene, promovate pe Facebook și în spațiul public inclusiv de Iulia Motoc, sunt îndreptate spre Daniel Barbu.

În discuție, a intrat și un membru CSM, judecătorul Cristian Dănileț. „Este extrem, extrem de grav”, a postat Dănileț chiar primul comentariu.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Motoc: „Nu am menționat nume. Vreau să se facă deosebirea între calitatea mea de judecător și cea de profesor universitar”

„Eu nu am menționat acest nume”, precizează judecătorul CCR, contactat de gândul. Iulia Motoc admite că are un conflict personal cu candidatul USL, împotriva căruia a depus și o plângere la Comisia de Etică a Universității București ca urmare „a unor calomnii” formulate de acesta, dar susține că ar vrea „să se facă deosebirea” între statutul său de la Curtea Cosntituțională și cel de profesor universitar, coleg cu Barbu.

„Vreau să se facă deosebirea între calitatea mea de judecător și cea de profesor universitar. Ca profesor universitar, am datoria morală de a spune adevărul despre aceste lucruri care se petrec în facultate, lucruri care în Europa și în Statele Unite sunt considerate profund imorale și ilegale, chiar dacă în România pot părea derizorii. În Statele Unite așa ceva înseamnă hărțuire sexuală”, a explicat Motoc.

Judecătorul CCR respinge ideea că această reglare de conturi ar avea legătură cu campania electorală. „Nu cred că este o bătălie de campanie. În prima mea postare, referitoare la fonduri, am reacționat doar la faptul că după trei luni, Comisia de Etică a Universității din București nu mi-a dat niciun răspuns la plângerea pe care am depus-o împotriva calomniilor pe care domnul Daniel Barbu le-a făcut la adresa mea. Am decis să depun la Comisia de Etică în septembrie o plângere împotriva colegului Daniel Barbu care a formulat împotriva mea, în cadrul Consiliului profesoral, calomnii identice cu cele care se regăsesc în declarațiile publice ale domnului Eugen Mihăescu, pe care nu îl cunosc și care nu mă cunoaște”, a comentat Motoc pentru gândul.

Barbu: „E o persoană care mă detestă. Poate ar trebui să se controleze în spațiul public”

Iulia Motoc vede o legătură și între conflictul personal și apartenența lui Daniel Barbu la PNL. „Daniel Barbu e un coleg profund antipatizat de majoritatea colegilor din facultate și a fost nevoit să-și dea demisia din toate funcțiile de conducere pe care le-a avut. Văd acum care e legătura profundă între Daniel Barbu și o parte din PNL care a criticat în permanență judecătorii CCR care au votat împotriva validării referendumului”, spune judecătorul CCR.

Candidatul USL a refuzat să comenteze subiectul. „Este o persoană care mă detestă și face comentarii care o descalifică. Este ciudat că apar astfel de comentarii în spațiul public, poate ar trebui să se controleze în spațiul public. Mă abțin să comentez mai mult”, a spus Daniel Barbu, contactat de gândul.