Liviu Voinea, ministrul Bugetului în GUVERNUL PONTA II, demnitarul care a vrut să înființeze rețeaua de informatori a Fiscului

Liviu Voinea, ministrul Bugetului în GUVERNUL PONTA II, demnitarul care a vrut să înființeze rețeaua de informatori a Fiscului
Publicat: 19/12/2012, 16:16
Actualizat: 20/03/2019, 17:46

Fostul secretar de stat Liviu Voinea (PSD), propus la șefia nou-înființatului Minister pentru Buget, în GUVERNUL PONTA II, s-a remarcat în cele opt luni pe care le-a petrecut la Ministerul Finanțelor Publice (MFP) prin propunerea de a prelua „modelul suedez al denunțătorului”, menit să majoreze încasările la bugetul de stat.

În septembrie, secretarul de stat Liviu Voinea anunța că statul ar urma să impoziteze piscinele și casele moștenite, pentru a „reduce excepțiile”, respectiv pentru a majora încasările la bugetul de stat. Mai mult, Voinea a declarat că Fiscul i-ar putea răsplăti pe românii care oferă Fiscului informații privind fapte de evaziune ale altor persoane sau companii prin așa-numite stimulente fiscale sau facilități.

Voinea a fost criticat ulterior de premierul Ponta care a afirmat că secretarul de stat ar trebuie „să se gândescă de multe ori înainte de a veni cu un proiect”.

Invitat la ZF Live, Voinea a vorbit despre un alt amendament ce ar putea fi adus Codului Fiscal astfel încât companiile să nu-și mai poată deduce cheltuielile personale, decontate „pe firmă”.

„Nu e normal să deduci un Ferrari pe firmă sau să pleci cu avionul în Monte Carlo și să deduci excursia chiar dacă tu acolo nu ai încheiat nicio afacere”, a precizat Voinea la sfârșitul lunii trecute, adăugând că activitatea companiilor care merg pe pierdere de mai mulți ani ar trebui de asemenea analizată mai atent pentru a se constata dacă acestea nu se abat de la prevederile legale.

Totodată, Voinea a recunoscut într-un interviu acordat presei străine că măsurile de austeritate luate de guvernarea Boc au fost „un rău necesar” și că au asigurat stabilitatea economică în anii de criză. Totodată, Liviu Voinea dă asigurări că tăierile bugetare vor continua și după alegerile din decembrie, pentru „a elimina mai ales cheltuielile inutile”.

Voinea a avut venituri de 0,8 milioane de lei în 2011

Potrivit declarației sale de avere, Voinea a avut anul trecut venituri de peste 0,8 milioane de lei din calitatea de membru CA la Eximbank, din activitatea sa didactică și din proiectele cu fonduri europene pe care le coodona la acea vreme.

Astfel, în calitate de membru neexecutiv în consiliul de administrație și comitetul de audit al Eximbank, Voinea a încasat venituri de 284.000 în 2011. Funcția de conferențiar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) i-a adus un câștig anual de 39.790 de lei, iar coodonarea a două proiecte POSDRU, respectiv „Biroul pentru orbservarea pieței muncii” (Blocul Național Sindical) și „Egalitate la angajare și la locul de muncă” (Asociația Grupul de Economie Aplicată), i-a asigurat venituri de circa 188.500 de lei.

Totodată, Voinea a primit anul trecut peste 332.000 de lei dintr-un contract de cesiune de acțiuni și alți 13.390 de lei din drepturi pe proprietate intelectuală.

Ministrul propus pentru portofoliul Buget deține un teren intravilan de 284 de metri pătrați cumpărat anul trecut și un apartament de 76,8 mp achiziționat în 2006.

Fostul secretar de stat are șase conturi în lei cu un sold total de peste 200.000 de lei, trei conturi în euro cu un sold de 36.400 de euro și trei conturi cu un sold total de peste 20.000 de dolari la mai multe bănci, precum și acțiuni la SIF-uri în valoare de 7750 de lei.

Voinea a urmat un MBA în Suedia

Liviu Voinea, laureat al premiului „Virgil Madgearu” pentru economie oferit de Academia Română, a urmat cursurile Academiei de Studii Economice (ASE) și este doctor în economie, potrivit CV-ului publicat pe pagina oficială a Finanțelor.

Economistul este membru în consiliul de administrație al European International Business Academy și a participat la peste 30 de conferințe internaționale de specialitate.

În 1998, Voinea a obținut un MBA de la Școala de Business a Universității din Stockholm.

În CV-ul transmis de Ministerul de Finanțe în urma nominalizării oficiale a lui Voinea pentru funcția de ministru delegat pentru buget, fostul secretar de stat a notat la rubrica „limbi străine” că are cunoștințe excelente de română.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping