„Marile întrebări” ale lui Dragnea, și pentru președintele României, „între două deplasări foarte importante”: Incitarea la proteste mi se pare o ieșire din democrație

„Marile întrebări ale lui Dragnea, și pentru președintele României, „între două deplasări foarte importante: Incitarea la proteste mi se pare o ieșire din democrație
Publicat: 27/09/2017, 18:43

„Poate n-a fost informat corect. A fost o discuție destul de serioasă în Biroul Politic Național și dumneavoastră o știți, care s-a încheiat cu acea decizie, și anume li s-a transmis celor două doamne să nu demisioneze și ca au susținere. Dar eu le-am întrebat ce decizie iau, pentru că decizia este a lor. Sunt două posuri importante în guvern și cred că nu ar face bine nimănui acum această schimbare”, a transmis Liviu Dragnea, precizând și că relația cu președintele României este cea care se vede în mod public și că nu a discutat cu șeful statului pe aceste teme.

Întrebat de jurnaliști dacă premierul Mihai Tudose l-a informat despre o eventuală sesizare a CCR în dosarul Belina, șeful PSD a răspuns că nu știe nimic pe acest subiect, dar că i s-ar părea normal ca inițiativa să plece de la Ministerul Justiției.„OK, e foarte bine”, a replicat președintele Camerei Deputaților atunci când jurnaliștii i-au transmis că acest demers ar fi pornit deja.

Despre solicitarea președintelui Iohannis, care a cerut demisiile lui Shhaideh și Plumb, Dragnea a comentat ironic că presa ar trebui să se informeze mai bine când citează din șeful statului,„președintele nostru al tuturor”, și a susținut că un partid care a obținut majoritatea la alegeri are dreptul să formeze guvernul, mai ales că acum se bucură de susținere și mai mare, aluzie la sondajul realizat de Sociopol, casă de cercetare apropiată PSD-ului.

„Eu am citit cu atenție, pregătiți-vă bine când citați din președintele nostru al tuturor, dumnealui a spus anul trecut că nu e de dorit ca din Guvern să facă parte oameni cu probleme penale. (…) Numai că românii au votat într-un fel și se pare că în continuare au susținere și mai mare. Dar ideea că unii sunt buni, alții sunt răi, ca unul stabilește ce anume trebuie să facă cineva și ce nu trebuie să facă… Incitarea, mie mi se pare o ieșire din democrație, există riscul să se înțeleagă în felul asta. Eu cred că e bine să nu uităm că Parlamentul este singura instituție care poate legifera, și eu atrag atenția tuturor de a nu mai face presiuni asupra Parlamentului, de a nu încerca să-l împiedice să facă legi. Așa ceva nu se poate întâmpla”, a avertizat Dragnea.

Referitor la declarațiile ministrului Justiției pe marginea dosarului Belina șeful PSD i-a întrebat retoric pe reprezentanții presei dacă Toader a pronunțat punctul numele acestui dosar, reproșându-le că e chiar culmea că acum ministrul nu mai poate răspunde la o întrebare, dar toți au voie să critice procurorii și judecătorii.

„A pronunțat ministrul Justiției dosarul Belina? Știți care este culmea? Oricine altcineva își permite să ceară orice, își permit să ceară condamnarea unora, pedepsirea unor judecători, să certe procurori sau magistrați, în schimb ministrul Justiției n-are voie să răspundă la o întrebare. Despre asta discutăm sau despre abuzurile care au început acum să iasă la iveală? (…) Astea sunt marile întrebări, și pentru președintele României, între două deplasări foarte importante”, a afirmat ironic Liviu Dragnea, care a mai spus chiar și că se duce cu gândul la un atac al DNA împotriva Guvernului și începe și el, la fel ca mulți alții, să se întrebe dacă oamenii care au câștigat alegerile pot forma un Cabinet: „E a treia descindere în guvern. Totuși, încep mulți oameni să pună întrebarea „cineva care câștigă alegerile, are voie să formeze un guvern?” sau tot cine hotăra înainte, dacă nu vine cine le convine lor”.

Liviu Dragnea, a evitat anterior să comenteze declarațiile șefului statului, Klaus Iohannis, referitoare la atitudinea PSD față de Justiție, el arătând că Iohannis a vorbit „destul” și că a venit „supărat” din vacanță și „ne-a certat pe toți”.

„Nu vorbesc. A vorbit președintele (Klaus Iohannis, n.r.) destul. Și așa a venit supărat din vacanță și ne-a certat pe toți”, a spus Dragnea, la ieșirea din sala de plen a Camerei Deputaților, el evitând să facă declarații suplimentare.

„Gluma” lui Liviu Dragnea care, după mesajele de marți ale lui Klaus Iohannis, a comentat că acesta s-a întors supărat din vacanță și îi ceartă pe membrii coaliției de guvernare este „o ironie bazată pe un neadevăr”, a transmis, în replică, administrația prezidențială.

„E o glumă sau este o ironie bazată pe un neavăr? Aș face o mică remarcă: dacă reprezentarea României la ONU și întâlnirea cu lideri de stat, printre care și președintele SUA, reprezintă o vacanță, atunci chiar nu mai am alte comentarii pe acest subiect”, a răspuns purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale, Mădălina Dobrovolski, întrebată cum a interpretat președintele această remarcă a liderului PSD.

Marți, Klaus Iohannis a declarat că justiția este atacată, de la alegerile parlamentare încoace, de „un număr impresionant de politicieni influenți” și a cerut „implicare civică maximă”.

„Nu putem să nu constatăm că, de la alegerile parlamentare încoace, un număr impresionant de politicieni influenți se ocupă cu a ataca justiția, procurorii, procedurile din justiție, inducând în populație impresia că justiția nu funcționează. Cu siguranță, s-a putut constata că mai mulți politicieni influenți sunt fie condamnați penal, fie judecați penal, fie urmăriți penal”, a declarat Klaus Iohannis.

Acesta susține că îngrijorările sale dinainte de alegeri s-au adeverit în timp. „Înainte de alegeri le-am atras atenția alegătorilor că ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal să ajungă în conducerea statului. Automat ar apărea o presiune imensă asupra justiției. Iată că acest lucru s-a întâmplat”, a spus președintele.

Din acest motiv este nevoie de „implicare civică maximă” din partea celor care pot contribui la dezbaterile pe marginea legilor justiției. „De aceea, este nevoie de o implicare civică maximă, este nevoie ca toți cei care doresc o Românie stat de drept și care doresc o Justiție independentă să se anunțe și să-și spună opinia. Nu doresc prin asta în niciun fel să se creeze impresia că vreau să chem oamenii să protesteze sau să apară divergențe majore, dar o societate sănătoasă — și eu îmi doresc o societate sănătoasă pentru România — este obligată să discute public aceste chestiuni, fiindcă ele ne afectează în definitiv pe toți”, a afirmat șeful statului.

Iohannis a reiterat principalele motive de nemulțumire pe care le are față de legile justiției preconizate de actuala coaliție guvernamentală. „Multe puncte de acolo mi se par eronate, iar abordările greșite. Concret, m-aș referi la două chestiuni (…) care mă îngrijorează foarte mult. Faptul că președintele se propune a fi scos din procedura de numire a procurorilor-șefi mi se pare o greșeală fundamentală fiindcă doar prin prezența președintelui România a ajuns să aibă o activitate anticorupție consistentă, recunoscută pe plan mondial și președintele României este garantul că lupta anticorupție nu este subjugată politic. A doua chestiune care se dorește în așa-zisa reformă a justiției și care mă îngrijorează profund este faptul că se propune ca Inspecția Judiciară să nu mai fie subordonată CSM care, conform Constituției, garantează independența justiției, ci Ministerului Justiției care este un organism eminamente politic. Faptul că ministrul nu este numit politic nu schimbă nimic. Guvernul este unul format din politicieni și subodonarea Inspecției Judiciare către minister aduce riscul unei presiuni politice asupra sistemului judiciar”, a argumentat președintele Iohannis.

Întrebat dacă are de gând să discute aceste chestiuni cu prim-ministrul Mihai Tudose, Iohannis a răspuns: „Aștept să mă consulte dacă are nevoie de un sfat bun.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii