Prima pagină » Știri politice » Mingea e la Înalta Curte. Augustin Zegrean explică cum se pot organiza alegerile prezidenţiale în luna mai

Mingea e la Înalta Curte. Augustin Zegrean explică cum se pot organiza alegerile prezidenţiale în luna mai

Mingea e la Înalta Curte. Augustin Zegrean explică cum se pot organiza alegerile prezidenţiale în luna mai

Augustin Zegrean a explicat pentru News.ro în ce condiții se pot organiza alegerile prezidenţiale din luna mai. Fostul judecător al Curţii Constituţionale afirmă că dacă judecătorul de la Ploieşti motivează rapid sentinţa şi cineva o atacă rapid, atunci se pot organiza alegerile prezidenţiale la termenul deja decis de Guvern. Opinia lui Zegrean este împărtășită și de Radu Marinescu, ministrul Justiției, exclusiv pentru Gândul: „Deocamdată avem, să zic așa, turul 1 înainte. Adică suntem într-un mecanism electoral care se desfășoară potrivit legii”. 

„Ea este o hotârîre (n. red. – decizia de joi a Curţii de Apel Ploieşti) care anulează decizia din 6 decembrie a Curţii Constituţionale şi suspendă aplicarea deciziei Curţii Constituţionale, ceea ce este imposibil, dar ea există”, a declarat, joi, pentru News.ro, fostul judecător al CCR Augustin Zegrean.

Zegrean mai spune că atâta vreme cât sentinţa instanţei de la Ploieşti nu va fi anulată în instanţă, nu pot fi organizate alegerile din luna mai.

„Câtă vreme nu anulează cineva sentinţa judecătorului de la Ploieşti, nu prea se mai pot organiza alegerile de acum”, a punctat fostul judecător al Curţii Constituţionale.

Augustin Zegrean a explicat că dacă sentinţa este motivată şi atacată rapid, atunci acest lucru se poate întâmpla (n. red. – se pot organiza alegerile).

„Dacă judecătorul (n. red. de la Ploieşti) motivează rapid sentinţa şi cineva o atacă rapid, se poate întâmpla (n. red. – desfăşurarea alegerilor prezidenţiale). Nu e obligatoriu să se stea 5 zile (n. red. – 5 zile, termenul limită în care se poate face recurs la sentinţa CA Ploieşti).

Dacă Înalta Curte va respinge recursul, s-a terminat cu alegerile

Decizia Curții de Apel Ploiești poate fi atacată de cei care au participat la proces, respectic, potrivit minutei, rezultă că a fost cel care a contestat și a cerut anularea, un domn Popescu Gheorghiță și Curtea Constituțională, a declarat pentru Mediafax Zegrean.

„Nu știu dacă Parchetul a participat sau nu la proces. Altfel (dacă nu a participat – n.r.) nu are calitatea să o facă. Ei pot să participe la multe procese, mai ales la contencios. Pot să participe la care vor ei. Dar din ce a scris acesta, nu rezultă că și parchetul a fost prezent. Sigur, ce se publică e una, ce au acolo e altceva”, spune Zegrean.

Potrivit fostului judecător CCR, acum, dosarul, după ce decizia va fi motivată de judecătorul care a dat o sentință, după ce o motivează, dosarul va pleca la Inalta Curte de Casație și Justiție, pentru soluționarea recursului.

„Ei pot să suspende executarea hotărârii până când se judecă recursul și atunci lucrurile merg în continuare până când va veni acea hotărâre de la Înalta Curte. Dacă Inalta Curte va respinge recursul, s-a terminat cu alegerile. Dacă Înalta Curte va admite recursul, anulează hotărârea de la Ploiești, alegerile merg mai departe. În 5 zile trebuie făcut recursul. Când o judecă, asta e problema lor” precizează Zegrean.

Decizia Curții de Apel Ploiești

Curtea de Apel Ploieşti a admis, joi, cererea unei persoane privind anularea Hotărârârii Curţii Constituţionale din 6 decembrie 2024, prin care era anulat întregul proces electoral de la începutul lunii decembrie a anului trecut. Decizia instanţei nu este definitivă, având drept de recurs în 5 zile, însă suspendă executarea hotărârii magistraţilor constituţionali până la soluţionarea definitivă a cauzei.

„Admite capătul de cerere privind suspendarea executării actului administrativ contestat. Suspendă executarea Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Admite acţiunea în anulare. Anulează Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă în cuantum de 70 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru”, este decizia de joi a Curţii de Apel Ploieşti, în care pârâta este Curtea Constituţională a României.

Decizia, care nu este definitivă, are drept de recurs în 5 zile de la pronunţare, cerere care se depune la Curtea de Apel Ploieşti. Reclamant este Popescu Gheorghiţa, pârât fiind CCR. Acţiunea a fost înregistrată în 10 aprilie.

Radu Marinescu, ministrul Justiției, turul unu înainte

Ce spune ministrul Justiției despre decizia CCR de anulare a alegerilor, pentru Gândul, despre crearea acestui precedent și cum ar putea impulsiona anchetele care au drept țintă tragerea la răspundere a celor care, prin actele comise, ar fi corupt alegătorii? Ce a discutat cu șefii parchetelor despre dosarele deschise după anularea alegerilor prezidențiale din 2024 și ce spune despre termenele de finalizare a acestora?

“Deocamdată avem, să zic așa, turul 1 înainte. Adică suntem într-un mecanism electoral care se desfășoară potrivit legii, în care Ministerul Justiției nu are vreo implicare și asupra căruia nu voi emite vreo părere, decât aceea de cetățean, când voi merge la vot și, bineînțeles, voi susține candidatul în care eu am încredere”, a spus Radu Marinescu.

Citiți și: Curtea de Apel Ploiești SUSPENDĂ decizia CCR prin care au fost anulate alegerile. Ce urmează

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și