Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, analizează REVENIREA INDEMNIZAȚIEI PENTRU CREȘTEREA COPILULUI la 85% din salariu

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, analizează REVENIREA INDEMNIZAȚIEI PENTRU CREȘTEREA COPILULUI la 85% din salariu
Publicat: 14/05/2012, 16:16
Actualizat: 06/10/2012, 14:37

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat luni că face o analiză privind posibilitatea revenirii indemnizației pentru creșterea copilului la 85% din salariu.

Câmpeanu a precizat că niciunul dintre proiectele de ordonanță de urgență puse luni în dezbatere publică de către Ministerul Muncii nu face referire și la indemnizația pentru creșterea copilului, însă acest lucru este în atenția sa.

„Lucrez la acest lucru și fac o analiză pentru a vedea dacă există posibilitatea de revenire la 85% din salariu”, a declarat Câmpeanu.

În 2010, odată cu tăierea salariilor bugetarilor, cuantumul indemnizației de maternitate a fost redus cu 15%, diminuare aplicată la suma rezultată din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni, stabilindu-se totodată ca acesta să nu depășească valoarea de 3.400 lei.

Ulterior, Guvernul a decis să introducă o nouă formulă de acordare a indemnizației pentru copiii născuți începând cu 1 ianuarie 2011, prin care rămâne la latitudinea părinților decizia de a opta între două variante, una activă și alta pasivă pentru creșterea copilului.

Astfel, conform noului sistem, în cazul în care părintele optează pentru un concediu pe o perioadă de 1 an pentru creșterea copilului, acesta primește o indemnizație lunară de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni (nu mai puțin de 600 lei și nu mai mult de 3.400 lei) și un stimulent de revenire pe piața muncii în cuantum lunar de 500 de lei.

Dacă părintele alege perioada maximă de doi ani pentru creșterea copilului, se menține cuantumul de 75% pentru indemnizația lunară primită, însă indemnizația nu poate depăși plafonul de 1.200 lei și nu mai este acordat niciun stimulent pentru revenirea la muncă.