Negrițoiu, la un pas de demitere. Comisiile de specialitate din Parlament au aprobat revocarea sa

Negrițoiu, la un pas de demitere. Comisiile de specialitate din Parlament au aprobat revocarea sa
Publicat: 01/11/2016, 15:40

Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, respectiv Comisia economică, industrii și servicii și Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat au fost convocate, luni, pentru audierea șefului ASF, Mișu Negrițoiu, pe tema tarifelor la polițele RCA. Acestea au votat pentru revocarea șefului ASF, Mișu Negrițoiu, în absența acestuia, care a refuzat să participe la ședință, trimițându-le parlamentarilor o scrisoare în care a susținut că limitele controlului exercitat de Parlament în ceea ce privește numirea și revocarea conducerii ASF sunt ”expres și fără echivoc limitate”, potrivit Mediafax.

„Pe cale de consecință, revocarea unui membru al conducerii ASF nu este legal posibilă atâta timp cât acesta continuă să îndeplinească criteriile care au stat la baza numirii sale, orice hotărâre în sens contrar fiind abuzivă, făcută în frauda legii și, deci, lovită de nulitate, urmând să fie desființată ca atare de instanțele și autoritățile competente. Dorim să învederăm, pe această cale, că față de orice inițiativă din categoria celor amintite, ASF va înțelege să-și apere reputația și independența și va acționa corespunzător în acest sens, în vederea asigurării respectării prevederilor legii. În ceea ce îl privește pe subsemnatul, vă asigur că nu doresc să mă cramponez de vreo funcție și nici nu urmăresc obiective personale, motiv pentru care resping cu fermitate orice insinuări care au fost făcute în acest sens de unii membri ai comisiilor de specialitate ale Parlamentului”, afirmă Negrițoiu în scrisoarea adresată președintelui Camerei Deputaților, Florin Iordache.

Noua audiere vine în contextul în care, săptămâna trecută, Comisia pentru politică economică a Camerei Deputaților a demarat procedura de revocare a președintelui ASF, Mișu Negrițoiu, după audierea sa. La finalul ședinței, Mihai Tudose anunța că vor fi convocate comisia reunită, comisia de Politică Economică și comisia de Buget-Finanțe, care vor întocmi un raport comun, ce va fi ulterior prezentat în plen, acolo unde se va cere din nou demisia președintelui ASF, precizând că această procedură nu ar trebui să dureze mai mult de două săptămâni.

Membrii comisiei i-au cerut demisia lui Negrițoiu în contextul nemulțumirilor invocate cu privire la noile tarife la polițele RCA.

„S-a ajuns astăzi ca toată lumea să fie nemulțumită: clienții, firmele de asigurări, doar dumneavoastră sunteți mulțumit se pare de ceea ce se întâmplă în domeniul asigurărilor. Nu se mai poate așa (…) La orice măsură pe care ați luat-o, delay-uri (…) În timp ce gândeați, studiați de ani de zile această problemă, în continuare sunt niște oameni care așteaptă cu mașinile în service să le poată lua de acolo (…) Dacă dvs. considerați că ați făcut tot ce ați putut în domeniu, în consens cu colegii vă spun că nu e suficient. Poate vine cineva care poate mai mult și mult mai repede. Această OUG e un dezastru. Nu faceți decât să astupați o groapă, făcând alta mai mare”, declara, în timpul ședinței, Mihai Tudose.

Totodată, un alt membru al comisiei i-a transmis lui Mișu Negrițoiu că ar trebui să-și depună demisia de onoare.

„Niciodată nu am ajuns în astfel de situație, să fim nevoiți să cerem demisia președintelui ASF. Colegial, amical, v-aș sfătui…dați-vă demisia de onoare și nu vă lăsați în această situație foarte grea de a fi demis de Parlament. Cred eu că e mai bine să vă dați demisia”, afirma, la rândul său, deputatul minorităților, Aurel Vainer.

În schimb, în fața criticilor aduse, Mișu Negrițoiu a declarat că, în România, nu e o nicio criză a asigurărilor, ba chiar la nivel extern este considerată o „poveste de succes”. El a părăsit ședința comisiei, fără a preciza dacă își va da sau nu demisia.

De altfel, transportatorii i-au cerut în repetate rânduri demisia lui Mișu Negrițoiu din funcția de președinte al Autorității pentru Supraveghere Financiară, fiind nemulțumiți de nivelul tarifului RCA.

Ministerul de Finanțe a publicat tarifele maximale la RCA

Săptămâna trecută, Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de Hotărâre de Guvern care fixează prețurile maxime pentru polițele asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), stabilite de către ASF în urma consultărilor cu asociațiile transportatorilor și cu societățile de asigurări, proiectul fiind avizat de Consiliul Concurenței. Guvernul a aprobat, recent, la presiunile patronatelor din transporturi, o Ordonanță de Urgență care impune înghețarea prețurilor RCA pentru șase luni, prin fixarea unor prețuri maxime de către ASF, potrivit Mediafax.

Astfel, la autoturisme, prima maximă variază între 547 lei și 3.087 lei în funcție de capacitatea cilindrică a mașinii și vârsta șoferului, iar la autovehicule pentru transport de marfă prima este între 749 lei și 2.979 lei, la persoane fizice. La persoane juridice, prima maximă la autoturisme este cuprinsă între 885 lei și 1.285 lei, iar la autovehicule de marfă între 943 lei și 7.534 lei.

Reamintim că ASF a aprobat, pe 17 octombrie, raportul de determinare a prețurilor maxime privind polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).

Noile tarife nu au fost, însă, agreate de reprezentanții service-urilor auto care susțin că în timp ce tarifele au scăzut cu 40% pentru transportatori, au crescut cu 31% pentru persoanele fizice față de luna septembrie. Președintele Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI), Cristian Muntean, a declarat, pentru Gândul, că „aceste costuri ar fi trebuit reduse undeva între 25 și 30 de procente pentru toate aceste categorii” în condițiile în care comisionul brokerilor a scăzut peste jumătate, daunele au scăzut oficial cu 3%, iar ASF a dat un ordin prin care firmele de asigurări nu mai sunt obligate să aibă reprezentanță în fiecare reședință de județ a țării, ceea ce se traduce într-o diminuare semnificativă a costurilor de administrare a asiguratorilor.

La rândul lor, transportatorii reclamă faptul că tariful stabilit la ultima negociere nu este cel care a fost discutat la Guvern, pe 14 septembrie, și anume 6.200 de lei. În plus, aceștia anunță că vor ieși din nou în stradă, pe 2 noiembrie, și că vor protesta în fața Guvernului, mișcare la care se vor ralia 6-7000 de autovehicule (taxi, autobuze, microbuze, autocare), precum s-a întâmplat la protestul din 17 decembrie 2015.

Ce salariu are șeful ASF

Mișu Negrițoiu, președintele ASF, a trecut în declarația de avere un salariu anual de 708.900 de lei în 2015, adică echivalentul a peste 59.000 de lei pe lună (13.300 euro). Anul trecut a fost primul an întreg pentru Mișu Negrițoiu la conducerea ASF, în condițiile în care a fost numit șef la jumătatea lui 2014.

Președintele ASF este depășit însă la capitolul venituri de către prim-vicepreședintele Cor­­nel Coca Constan­ti­nescu, care a încasat un câștig lunar de circa 13.800 de euro anul tre­cut. Mișu Negrițoiu și Cornel Coca Cons­tantinescu sunt primii membri ai conducerii executive care și-au publicat declarațiile de avere.

Pe lângă veniturile de la ASF, Mișu Negrițoiu a declarat active financiare de peste 300.000 de euro plasate în conturi de economii și fonduri de investiții. Negrițoiu ține cea mai mare parte a averii financiare, peste 90%, în fonduri de investiții, în timp ce în conturi bancare are mai puțin de 25.000 de euro. De exemplu, șeful ASF a plasat în obligațiuni cu o rată fixă de 6,75% circa 120.000 de dolari, în timp ce alți 140.000 de euro au fost dați în gestiunea unui fond de investiții al NN (fostul ING).

Negrițoiu mai are două terenuri intravilane în Otopeni și în comuna Cornu din județul Prahova, cu suprafețe de 3.251 de metri pătrați și respectiv 5.176 de metri pătrați.

În ceea ce privește clădiri și case de locuit, Negrițoiu a mai rămas doar cu un apartament cu trei camere în București, în condițiile în care anul trecut a donat copiilor săi Ștefan Negrițoiu și Brândușa Negrițoiu casa de vacanță de la Cornu, un teren intra­vi­lan tot la Cornu și un apartament în București.

Șeful ASF a mai declarat obiecte de artă și de cult de 20.000 de euro obținute în perioada 1995-2015 și un ceas de 10.000 de euro achiziționat în 2010.

La capitolul datorii, șeful ASF a declarat un credit contractat la Alpha Bank în 2008 cu o valoare de 37.500 de euro, un descoperit de cont de 30.000 de lei și un card de credit de 50.000 de lei de la ING Bank.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...