NOUA LEGE ELECTORALĂ. Partidele vor să revină la votul pe listă închisă. Explicațiile lui Ponta

NOUA LEGE ELECTORALĂ. Partidele vor să revină la votul pe listă închisă. Explicațiile lui Ponta
Publicat: 27/02/2013, 13:34
Actualizat: 19/03/2015, 12:18

Revenirea la votul pe listă la alegerile parlamentare are susținere aproape unanimă în Parlament. Dacă USL a anunțat deja că propune schimbarea legii electorale în acest an în sensul alegerii deputaților pe listă și a senatorilor uninominal, premierul Victor Ponta a anunțat astăzi că „nimic nu e bătut în cuie încă”, fiind posibilă revenirea pe liste și la Senat.
Actualul sistem electoral, bazat pe votul uninominal în ambele Camere parlamentare, este în prezent blamat de toate partidele pentru numărul mare de parlamentari care a rezultat din alegeri, dar mai ales pentru costurile mari de campanie.

Cum desenează USL viitorul Parlament

Varianta cu care vine oficial USL este aceea ce a avea 300 de deputați aleși pe listă închisă și 100 de senatori desemnați prin vot majoritar într-un singur tur, ca reprezentanți ai județelor. „Ar fi o Cameră a Deputaților aleasă proporțional și care să aibă care să aibă principalele atribuții legate de buget, să fie Camera decizională pe majoritatea temelor și un Senat în care să avem o reprezentare pe regiuni. Fiecare județ să aibă doi senatori, iar Senatului să aibă legislația pe dezvoltare regională și atribuții de politică externă și de apărare”, a rezumat Victor Ponta într-o dezbatere despre reforma electorală, organizată de FES și SAR.
Liderul PSD nu exclude însă revenirea la liste și la Senat. „E posibil orice. Nu pot să spun că USL are în acest moment o poziție bătută în cuie”, a spus Ponta, de părere că „nu trebuie să ne trezim și în 2016 cu actualul sistem”

Kelemen: ” Nu trebuie să ne aruncăm de la etajul 21 pentru referendumul din 2009″

În schimb, primul-ministru a respins din start ideea de listă deschisă, pe care electoratul poate schimba ordinea candidaților, venită de la PDL. „Lista deschisă e o demagogie. Dacă îl pun pe primul loc pe Ionescu sau pe Antonescu, ia 90% din voturi. Nu mai stă alegătorul să se uite la locul 24, unde e Ponta. Da, eu sunt responsabil, ca lider de partid, pentru cine pun pe listă. E un vot politic, haideți să-l asumăm”, a spus. Ponta.

În orice variantă, USL intenționează să schimbe și modul în care se lucrează în prezent în Parlament. Legile ar urma să fie dezbătute doar în Camera decizională, chiar dacă „vor fi mai multe greșeli”, admite Ponta.

Varianta revenirii la lista închisă a USL a fost susținută și de liderul UDMR, Kelemen Hunor. „Noi suntem pentru un sistem proporțional, simplu și transparent, cu păstrarea bicameralismului. Când avem peste 40% rural, nu merge lista deschisă. Și legat de referendumul din 2009, e o demagogie să ne întoarcem la acest referendum. Nu e un referendum pentru care ar trebui să ne aruncăm de la etajul 21 în fiecare an”, a spus Kelemen Hunor, în replică la scenariul reducerii la 300 a numărului de parlamentari și al desființării Senatului.

Când se modifică legea electorală

Modificarea legii electorale, pentru a 16-a oară după1989, ar urma să aibă loc până la sfârșitul anului. „De ce anul acesta? Cu cât ne apropiem mai mult de 2016 va fi mai greu să o modificăm”, a explicat Victor Ponta planurile majorității. Primul-ministru a admis însă că noul cod electoral nu poate fi schimbat în Parament înainte de ratificarea Constițuției revizuite prin referendum, urmată de o minimă legislație referitoare la regionalizare. „Nu înseamnă că nu le putem lucra în paralel”, a adăugat Ponta.

Datele Coaliției pentru un Parlament Curat arată că în 2004, după votul pe listă, a rezultat o coaliție de guvernare de doar 37%, iar numărul de candidați cu probleme de integritate era de 143. În 2012, actualul sistem de vot a dat o majoritate confortabilă de 68% din voturi, însă numărul candidaților criticabili a crescut la 466, în ciuda candidaturilor uninominale.
În prezent, sistemul de vot pe listă închisă se mai practică doar în patru state ale Uniunii Europene – Bulgaria, Italia, Portugalia și Spania -, cele mai multe țări adoptând varianta listei deschise.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?