Nu avem o lege a votului electronic, însă ministrul Comunicațiilor a găsit deja o problemă: „S-ar putea să existe perturbații mari”

Publicat: 09/04/2015, 16:39
Actualizat: 05/02/2016, 19:18

Ministrul Comunicațiilor, Sorin Grindeanu, a declarat, joi, într-o conferință de presă susținută la Timișoara, că dacă votul electronic nu este reglementat ar putea exista „perturbații” mai mari decât la votul clasic.

„Nu sunt bani în buget pentru votul electronic, deoarece nu avem un cadru legislativ. Dacă nu este foarte bine reglementat s-ar putea să existe perturbații mai mari decât la votul clasic. Votul electronic ar însemna că îți iei un card pe care îl folosești cu o parolă. S-ar putea să fie unii foarte interesați să fie doritori de achiziționarea de carduri. Se poate ajunge la o viciere care nu e tocmai democratică. De aceea, e nevoie mai întâi de o reglementare a cadrului legal”, a declarat Grindeanu.

Ministrul Comunicațiilor a mai spus că, înaintea votului, oamenii care se află în străinătate și care doresc să voteze ar trebui să anunțe în prealabil, așa cum se întâmplă și în alte țări.

„E clar că au existat probleme la vot, dar să știți că dincolo de lucrurile anormale, eu cred că ar fi normal să facem ce fac și alții. Sper să nu greșesc, dar de exemplu în Germania sau în Franța, ca să poți să votezi când nu te afli pe teritoriul țării trebuie să te înscri la consulate, astfel încât să fie calibrate secțiile de votare, să știe ce costuri implică”, a mai spus Grindeanu.

Grindeanu consideră că ideea ca Autoritatea Electorală Permanentă să organizeze alegerile, nu este o idee rea și că aceasta ar trebui luată în seamă.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu anunța, în 19 martie, că formațiunea a definitivat proiectul de lege privind votul prin corespondență, care va fi transmis tuturor grupurilor parlamentare, inclusiv la cabinetele președintelui Camerei, Valeriu Zgonea, și premierului Victor Ponta.

Conform proiectului, perioada în care alegătorul poate depune cererea de vot prin corespondență este lungă, de la data convocării alegerilor, timp de 30 de zile.

Cererea alegătorului, care trebuie adresată Autorității Electorale Permanente (AEP), va fi însoțită de copii nelegalizate ale documentelor care să dovedească cetățenia română și adresa de domiciliu sau de reședință.

AEP elaborează un registru al cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, care optează pentru votul prin corespondență, iar o dată ce acest registru este finalizat, AEP începe transmiterea documentelor de vot.

Alegătorul care optează pentru votul prin corespondență va primi acasă un plic care conține instrucțiunile de vot, un certificat de alegător pentru votul prin corespondență, pentru a dubla garanția identității alegătorului, care se semnează de către persoana respectivă. În plus, în plic va exista Declarația pe proprie răspundere, care are rolul de a certifica, prin semnătura și datarea olografă, că votul a fost exprimat în condiții legale, adică neinfluențat de nimeni, și fără a primi foloase materiale.

Următoare etapă este votul, în care alegătorul primește în plic buletinul de vot și un timblu autocolant, cu anumite elemente de securitate, care imită ștampila cu „votat” din secțiile de vot normale, exprimându-și opțiunea de vot prin aplicarea timblului în patrulaterul dorit.

Acest buletin de vot trebuie să asigure secretul votului. Este împăturit și plicul este alb, introduce buletinul de vot în plic și primește un sigiliu, pe care îl va aplica pe plic, astfel încât destinatarul, Biroul Electoral al Circumscripției, să poată verifica securitatea și secretul acestui vot.

Tot în plicul primit de la AEP, alegătorul primește un alt plic cu adreasa pretipărită a destinatarului, Biroul Electoral de Circumscripției, care este preplătit, astfel încât alegătorul are garantată expedierea gratuită a acestui vot.

Toate documentele sunt introduse în plic, pe care alegătorul îl expediază la Biroul Electoral Central, prin intermediul unui operator poștal ales în urma unei licitații.

BEC, o dată ce primește aceste documente, verifică dacă buletinul de vot este valid și îl introduce în urna de vot, urmând a fi deschis în momentul încheierii procesului de votare, mai prevede proiectul PNL.

În 20 martie, premierul Victor Ponta afirma că propunerea PNL ca persoanele din diaspora să se înregistreze pe liste electorale, pentru vot electronic, este corectă și de bun-simț, dar trebuie explicat ce înseamnă aceasta, deoarece este posibil ca foarte mulți cetățeni să nu vrea să se înscrie, neavând documente în regulă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
NOILE REGULI pentru cei care au centrale termice de APARTAMENT. Ordinul de la UE a...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Iată ce se întâmplă în creierul tău dacă îți place să citești ficțiune
×