Prima pagină » Știri politice » DEZBATERE prezidențială la Palatul Cotroceni: Schimb dur de replici Crin Antonescu – Nicușor Dan pe tema terenurilor ajunse la dezvoltatori imobiliari

DEZBATERE prezidențială la Palatul Cotroceni: Schimb dur de replici Crin Antonescu – Nicușor Dan pe tema terenurilor ajunse la dezvoltatori imobiliari

DEZBATERE prezidențială la Palatul Cotroceni: Schimb dur de replici Crin Antonescu - Nicușor Dan pe tema terenurilor ajunse la dezvoltatori imobiliari
Actualizări
23:31

Mesaje pentru electorat

Crin Antonescu:
„Suntem în fața unei crize economice, a uneia de securitate, a unei crize de solidaritate, dar văd oportunități din asta.”

Nicușor Dan:
„Îi îndemn să se uite la ce a făcut fiecare candidat, ce a făcut în viața personală, profesională, să se uite cum l-au evaluat bucureștenii pe primar, să vadă că formula actuală de guvernare a eșuat.”

Elena Lasconi:
„Doresc o Românie în care se cultivă pacea și România în care oamenii trebuie să fie uniți. Eu pot face asta, sunt dintre voi, vă știu lacrimile, durerile și cred că pot să reprezint cel mai bine românii și să îi tratez cu respect.”

23:19

Întrebări cu DA sau NU

Crin Antonescu:

Parlamentari – 300 – DA

Bărbat și femeie în Constituție – DA

Dreptul la avort în Constituție – DA

Parteneriat civil – DA

Primari în două tururi – NU

Canabis medicinal – NU

Impozitarea Bisericii – NU

23:00

Cine sunt primii 3 donatori din campanie?

Elena Lasconi:
„Probabil ar fi 50 de lei.”

Nicușor Dan:
„Informația se trimite în timp real. E corect ca această campanie să se concentreze pe candidați.”

Crin Antonescu:
„Finanțatori ai partidului meu sunt PSD, PNL și UDMR.”

23:00

Dacă într-o oră de noapte primiți un telefon în care vi se spune că România este amenințată, ce decizie veți lua?

Elena Lasconi:
„Aș vorbi prima dată cu prim-ministrul și ministrul Apărării, aș suna comandantul NATO și aș convoca un CSAT. Articolul 5.”

Crin Antonescu:
„Vorba multă nu e bună la război. Nu cedez nici măcar o palmă de teritoriu. Activez Articolul 5.”

Nicușor Dan:
„Din fericire, România este în NATO. Trebuie să descurajăm astfel de scenarii.”

22:54

Nicușor Dan: E nevoie de aducerea USR-ului la guvernare

Nicușor Dan:
„Nu este intenția mea să provoc instabilitate. E nevoie de aducerea USR-ului la guvernare. Președintele are legitimitate pentru a presa schimbarea. Una e președintele ales cu 20% din afara coaliției și alta 20% din coaliția care are 50%.”

22:54

Lasconi, atac la Antonescu: Sunteți împăunat

„Suntem prea obișnuiți în țara asta să trimitem femeile la cratiță sau să le claxonăm. Sunteți împăunat.”

22:49

Cum îl va înlocui Lasconi pe Ciolacu cu Bolojan

Lasconi:
„Eu nu m-am sucit. Atunci când a plecat Iohannis, știa că deja avea trădători, dar nu era o instabilitate. Eu întotdeauna am fost pe linia asta, cu domnul Ilie Bolojan. Îmi doresc un profesionist. Putem demite premierul prin moțiune de cenzură, vreau să dialoghez cu oamenii. Poate îi vine mintea la cap și demisionează. E catastrofă profesională.”

22:43

Întrebare pentru Elena Lasconi: Care sunt candidații sistemului?

Elena Lasconi:
„Candidații sistemului se află aici. O îmbârligătură de combinații. Istoria îmi va da dreptate.
E trist că sistemul, ei, doresc să-și guverneze stupul lor și să fie liniște la Cotroceni, cu o marionetă. Nu cu cineva care are ceva de spus.”

Crin Antonescu:
„Un singur candidat: Victor Ponta. O să apară la un moment dat. Eu nu am avut niciodată nicio sferă ocupată a sistemului din România.”

Nicușor Dan:
„Marcel Ciolacu este sistemul – AEP, ANCOM și alte instituții unde ajung nurori, surori, topmodele. Asta este sistemul. CNA… Eu am încercat să lupt cu aceste instituții.”

22:31

Momentul 24 februarie 2022. Este nevoie de pregătirea unui scenariu?

Crin Antonescu:
„În 2022 a existat o emoție foarte puternică, ba chiar o teamă. A început, în tot Occidentul, o campanie care a mers în favoarea Rusiei – o campanie anti-Ucraina. Și noi am ajuns în toamna trecută la o aberație electorală pe baza acestei propagande care s-a făcut zi de zi. Nu avem motive de panică, dar nici motive de liniște. Trebuie să fim pregătiți pentru apărare. Aș convoca CSAT, Guvern, aș ieși public, aș informa opinia publică și aș lua toate măsurile pe care le ia un stat membru NATO.”

Nicușor Dan:

„Trebuie să preîntâmpinăm acest moment. Și o putem face consolidând relația cu NATO, contribuind la parteneriatul UE. Să aducem unități de producție în România, trebuie de asemenea să ne preocupe războiul hibrid, care exact asta înseamnă: niște site-uri care propagă propagandă și instituțiile nu le văd la timp. Dacă instituțiile statului român nu au reușit să facă asta, înseamnă că e nevoie de o schimbare.”

22:21

Ce persoane, cu nume, aveți în vedere să numiți pentru șefia serviciilor secrete?

Ce persoane, cu nume, aveți în vedere să numiți pentru șefia serviciilor secrete, emisar special pentru administrația Trump și va exista un emisar special pentru relația cu Ucraina?

Crin Antonescu:
„Asta nu depinde doar de șeful instituției respective. Nu vă pot spune niciun nume, pentru că președintele nu face aceste numiri. Este urgentă numirea unui director civil la serviciile de informații. Acum nu pot avansa nume.
Nu ne trebuie emisari speciali în SUA; relația trebuie să reintre la normal la nivel de ambasadă.”

22:10

Nicușor Dan, către Elena Lasconi: În justiție există Inspecția Judiciară, vă rog să îmi spuneți problemele și soluțiile acestei soluții

Elena Lasconi:
„Păi nu funcționează, asta e problema. Sper să își facă treaba în cazul acelui judecător de la Ploiești, care a anulat decizia CCR. A fost o schemă la care am fost părtași, pe care am văzut-o.”

22:10

Taxe mai mari la buget sau reduceri bugetare?

Crin Antonescu:
„Cred că trebuie evitată creșterea taxelor și trebuie redusă cheltuiala bugetară. Avem o mare disproporție între profit și salarii. Vorbim și despre salariile foarte mari ale demnitarilor. Nu susțin creșterea taxelor. Cred că putem găsi soluții prin proiectul eficientizării statului român.”

Întrebare suplimentară:
„A presupune concedieri și reduceri de salarii?”

Crin Antonescu:
„Nu vorbesc despre concedieri în masă. Vorbim despre instituții, unele redundante. Propun un pact al eficienței și un raport anual în Guvern și în Parlament privind eficiența instituțiilor de stat.”

Nicușor Dan:
„Mi se pare absurd să sperăm că cei care au dus România în gard o vor scoate acum. Eu am reușit asta la Primăria Capitalei. Sunt patru lucruri care pot echilibra deficitul: combaterea marii evaziuni fiscale, absorbția fondurilor europene, reducerea cheltuielilor, iar la companiile de stat – performanța nu este acolo.”

Elena Lasconi:
„Este dureros că oamenii trag, ANAF nu colectează. Cheltuielile cele mai mari nu sunt cele de personal. Cele mai mari cheltuieli sunt la companiile de stat.”

22:03

Elena Lasconi, către Nicușor Dan: De ce nu mi-ați pronunțat numele deși am intrat în turul 2?

„Ați spus că nu există alți politicieni în afară de Ponta, Antonescu și Simion. De ce nu mi-ați pronunțat numele deși am intrat în turul 2?”

Nicușor Dan: „Realitatea este că ați intrat în turul doi pentru că domnul Orban s-a retras și domnul Ciolacu a dat câteva sute de mii de voturi domnului Simion. Concluzia este că trebuie să revenim cu picioarele pe pământ: în niciuna din variante nu intrați în turul doi.”

21:59

Vi se pare posibil sau probabil ca în anturajul dumneavoastră să aveți agenți ruși?

Nicușor Dan:
„Ești politician, te evaluează oamenii. În activitatea managerială sunt lucruri pe care trebuie să le faci repede și lucruri care necesită analiză.”

Elena Lasconi:
„Nu aș avea niciodată în echipa mea oameni cu legături cu Rusia sau pro-ruși. Nu vreau nicio combinație în jurul meu, nu vreau dubioși în jurul meu.”

Crin Antonescu:
„Exclud posibilitatea ca în rândul celor care mă susțin sau mă finanțează să existe persoane pro-ruse. Categoric nu.”

21:48

Sunteți președinte, primiți legea prin care TVA-ul crește cu 20 de procente. Ce faceți?

Elena Lasconi:
„Nu voi promulga legea. Mă interesează să stau la masa discuțiilor cu oamenii care sunt implicați.”

Întrebare suplimentară:
„Care sunt pașii?”

Elena Lasconi:
„Mă interesează să discut cu ministrul de Finanțe și cu Guvernul.”

21:48

Ați învățat să mergeți în pantofii celor pe care i-ați criticat?

Nicușor Dan:
„E o chestiune de responsabilitate. Am anticipat că clasa politică nu va putea să genereze candidați precum Simion sau Crin Antonescu. De la Palatul Cotroceni o să pot ajuta mai mult Bucureștiul. Mi-am dorit susținerea pentru referendum. În opinia mea, politica înseamnă să te pui în slujba cetățenilor.”

Întrebare:
„Ați rezolvat problemele oamenilor care v-au votat într-un număr atât de mare?”

Nicușor Dan:
„Sunt preocupat de București de cel puțin 20 de ani. Bucureștenii vor găsi în mine un partener.”

21:31

Întrebare pentru Antonescu, Lasconi și Dan

Pentru Crin Antonescu: Dacă veți pierde alegerile, vă veți retrage din nou zece ani?
Pentru Elena Lasconi: Vă întoarceți la primărie, că înțeleg că la partid nu vă mai vor?
Pentru Nicușor Dan: După campania asta, dacă pierdeți, vă întoarceți tot singur la primărie? Și dacă câștigați, tot singur?

Crin Antonescu:
„Am intrat în politică în 1990 și am ieșit în 2014. Nu mi-am trădat niciodată principiile, valorile sau partenerii. În 2014, la capătul unui proiect major care a eșuat prin trădarea unui partener, mi-am asumat răspunderea pentru asta. Nu am rămas într-o sinecură. Am plecat și sunt mulțumit că am făcut asta. Mi-am ajutat soția, mi-am crescut copilul.
Acum am venit chemat, am zis «da», nu pot sta deoparte și am revenit. Dacă nu voi câștiga, voi lua o decizie în deplină libertate, pentru că nu am niciun fel de obligație.”

Elena Lasconi:
„Eu o să ajung în turul 2 și o să devin președintele României. Eu nu plec din echipă în momentele grele. Cineva trebuie să reformeze acest partid (USR). Deci eu cu scenariul ăsta merg. Dacă nu cad niște capete, USR-ul se duce în cap.
Varianta negativă: da, mă întorc la primărie, pentru că vreau să lucrez pentru oameni.”

Nicușor Dan:
„Nu mă regăsesc în ceea ce ați spus. În 2025 au fost mai mult de 25.000 de oameni care au donat pentru candidatura mea independentă.”

21:22

Elena Lasconi: Nicușor, viclean copil de casă

Elena Lasconi:
„Nicușor, viclean copil de casă. A vrut să mă scoată din joc de anul trecut, cu bățul prin gard. Este dureros, că eu în acest om mi-am pus multă speranță.”

Nicușor Dan:
„Dumneavoastră ați pierdut deja. Vă susțin unele partide care au 50% în Parlament…”

21:05

Crin Antonescu, către Nicușor Dan: Cât timp aveți de gând să blocați?

Nicușor Dan:
„Îi invit pe bucureșteni să vorbească cu oamenii din provincie și să le spună realitatea din București… Acest trafic din București, pe care l-am moștenit, este cauzat de blocuri construite fără școli și fără grădinițe. Le-au făcut colegii domnului Antonescu.”

Crin Antonescu:
„De ce nu vă țineți de treabă la București?”

Nicușor Dan:
„De mână l-ați propus pe Oprescu.”

21:05

Elena Lasconi, despre Bolojan: Eu l-am propus premier

„Încercați să copiați originalul. Eu l-am propus premier. Nicușor Dan a spus că ar face o majoritate cu cei din guvern. Din cei 55 de consilieri, nu ați reușit să formați o majoritate favorabilă.”

Nicușor Dan:
„Am numit administrator public un membru USR, pentru a continua această colaborare excepțională pe care o avem.”

21:05

Nicușor Dan, acuzații la adresa lui Crin Antonescu

Crin Antonescu:

„Am impresia că aveți o problemă cu conceptul de dreapta. Să nu discutăm de broaște, să discutăm de urși. Nu dați târcoale pe la gardul PNL-ului. Deplângeți deficitul, dar v-ați gândit că poate prietenul dvs. Marcel Ciolacu avea un deficit mai mic dacă PIB-ul Bucureștiului nu ar fi fost blocat de un primar al Bucureștiului?”

Nicușor Dan:

„Chiar nu mă așteptam să preluați retorica rechinilor imobiliari. Deși putem ajunge la trecutul dvs. din anii 90. Ați fost ministru care a dat baze sportive la oameni cum ar fi Puiu Popoviciu, Dumitru Dragomir. Cred că o să ajungem să dezbatem asta.”

Crin Antonescu:

„Să discutăm. Da, am fost ministru al Sportului care nu am avut nicio relație cu oamenii amintiți. Dvs., ca procesoman calificat, să ne spuneți ce terenuri și cui am dat eu.”

Nicușor Dan:

„Avem aici semnătura domnului Antonescu. În rezumat, în 1999 am avut un ministru, domnul Antonescu, care în calitatea sa a atestat dreptul de proprietate pentru 7 hectare din parcul Herăstrău, 9 hectare din baza sportivă Pantelimon și altele, în total 34 de hectare. Ulterior, ele au trecut din domeniul public al statului în subordinea unei firme din subordinea Ministerului condus de Antonescu. Ulterior, această firmă a semnat contracte de vânzare-cumpărare cu mai multe firme. Prin acte ilegale pe care le-a semnat niște terenuri care aparțineau statului, 34 de hectare au fost date unor dezvoltatori imobiliari. Inclusiv două instanțe au confirmat asta.”

Crin Antonescu:

„Dacă eu vă dau acum în judecată, mă gândesc că veți da banii bucureștenilor avocaților din banii bucureștenilor, cum ați făcut. Eu, în calitate de ministru, nu am făcut decât să trec în proprietatea publică privată statului ce administra compania din subordine. Eu nu am blocat, refuzând să blochez, așa cum blochează domnul Dan care nu semnează acte. Niciodată nu am fost informat că vreun procuror îmi cercetează activitatea. Niciodată nu am fost chemat la Parchet. Vreau să văd contractele semnate.”

Nicușor Dan:

„Contractele au fost semnate de subordonații dvs.”

Crin Antonescu:

„Care subordonați și când au semnat aceste acte? Când? Citiți de pe contract. Eu v-am tratat cu tot respectul.”

21:01

Cu ce prim-ministru vă propuneți să lucrați?

Ați devenit președinte, vă dați seama că, cu un guvern ostil, nu vă puteți face treaba și sunteți izolat. Cu ce majoritate și cu ce prim-ministru vă propuneți să lucrați?

Elena Lasconi:
„Cu Ilie Bolojan. Am văzut că am fost plagiată. Îl admir foarte mult și, cu deficitul bugetar actual, avem nevoie de un prim-ministru profesionist.”

Crin Antonescu:
„Constat un fenomen pe care l-aș califica aproape de hărțuire. Hărțuirea domnului Bolojan. Unii îl aleargă, ca să spun așa, pe dl. Bolojan, problema e că dl. Bolojan mă preferă pe mine. Am glumit puțin. Dl. Bolojan a spus clar că e un fel de matrapazlâc, pentru că unii îi tot aruncă numele. Să credem că un om ca Ilie Bolojan nu a vrut să fie prim-ministru sau să candideze, dar va fi forțat de Lasconi și Dan, eu cred că e fantasmagoric. România va avea pe timpul mandatului meu un guvern pro-european, din actuala majoritare, cu acest premier sau altul.”

Nicușor Dan:
„Eu sunt o persoană care poate să lucreze cu oricine, un om care colaborează și care a luat cele mai bune decizii pentru București.”

20:49

Dacă ați fi fost președinte, Dragnea ar mai fi avut dosar?

Crin Antonescu:
„Dosarele trebuie făcute de organismele atribuite prin Constituție. Sunt dosare suspecte de conținut politic. Penal este ceea ce spune legea că este penal.
Dosarele sunt făcute de justiție, nu de președinte.

Constat un lucru: doamna Lasconi iese des în stradă … Suntem la emisiunea Iartă-mă.”

20:49

Nicușor Dan: Matei Păun nu va avea o poziție la Cotroceni

Nicușor Dan:
„Matei Păun nu va avea o poziție la Cotroceni. Evident că îi răspund la telefon unui om cu care am colaborat.”

20:49

Îl veți mai păstra pe Ciolacu premier sau îi veți cere demisia?

Crin Antonescu:
„Suntem într-o situație economică grea. Președintele nu are dreptul de a demite premierul. Dacă devin președinte, mă voi așeza la masa discuțiilor cu guvernul în funcție și vom analiza ce este de făcut în fața acestei crize.
În prima zi de mandat, voi discuta cu guvernul.”

Nicușor Dan:
„Deficitul și inflația se văd în facturile pe care oamenii le plătesc.
Dacă românii votează Nicușor Dan, înseamnă că nu au încredere în Ciolacu. Atunci îmi doresc ca Marcel Ciolacu să facă gestul de onoare și să demisioneze.”

Elena Lasconi:
„Nu-mi plac politicienii care vorbesc doar ca să astupe spațiul. Marcel Ciolacu nu va fi premier cu mine președinte. E o telenovelă electorală.”

20:35

Elena Lasconi, către Nicușor Dan: Se împacă politica cu moralitatea?

Nicușor Dan:
„Pe 25 noiembrie, pe contul meu de Facebook, am trimis un mesaj în care am îndemnat românii din Canada și SUA să vă voteze.
Opțiunile reale acum sunt: Crin Antonescu, Victor Ponta, George Simion și Nicușor Dan.”

Elena Lasconi:
„Imaginați-vă că aveți un prieten bun și vine peste voi.”

20:26

Lasconi, întrebare pentru Antonescu:

„Cum puteți garanta că veți lupta pentru statul de drept?”

Antonescu răspunde:
„Constituția este aceeași ca și în 2012. În 2012 s-a întâmplat următorul lucru: suspendarea lui Băsescu a fost realizată după toate regulile, validată de Curtea Constituțională. A avut loc acel referendum. Traian Băsescu și-a reluat locul în fruntea statului român. Nu a fost nicio încălcare.”

Lasconi și-a cerut scuze față de soția lui Antonescu, Adina Vălean.

Antonescu:
„Care sunt încălcările?”

20:17

Planul de pace Rusia - Ucraina

Planul de pace al lui Donald Trump pentru Ucraina, privind cedarea teritoriilor ocupate de ruși. Planul european respinge concesiile teritoriale (…) România formulează un punct de vedere. Care este alegerea dumneavoastră?

Nicușor Dan:
„Este important ca statele europene să nu premieze agresorul.
România trebuie să continue să sprijine Ucraina, astfel încât pacea să fie cea pe care poporul ucrainean și-o dorește.”

Elena Lasconi:
„Nu o să recunosc Crimeea ca parte a Rusiei. Dacă aș fi președintele Ucrainei, nu aș ceda un milimetru din țara mea. Predictibilitatea o găsim doar în zona Bruxelles-ului, dar ar trebui să lucrăm și la parteneriatul strategic cu SUA. Ucrainenii trebuie să fie la masa negocierilor.”

Crin Antonescu:
„Interesul național al României are trei componente majore:

-Granița Rusiei să fie cât mai departe de granița României. Amintesc de Neptun Deep;

– Să existe o păstrare a dreptului internațional;

– În al treilea rând, deciziile trebuie să depindă de opțiunile lor; nu îmi permit să dau sfaturi nimănui.”

20:13

Anularea alegerilor prezidențiale din 2024

Crin Antonescu:
„Este un moment traumatic. Voturile s-au pierdut, nu au avut sens. În mandatul meu de președinte, așa ceva nu se va întâmpla.”

Nicușor Dan:
„Anularea alegerilor arată slăbiciunea statului român.”

Elena Lasconi:
„A fost o decizie ilegală. A fost o decizie nedemocratică, politică. Nu ni s-a dat dreptul de a acționa.”

20:00

Candidații au ajuns la dezbatere

Dezbaterea a început la Digi24.

George Simion a venit cu un buchet de flori pentru Elena Lasconi și a anunțat că se retrage de la dezbatere.

Patru candidați la alegerile prezidențiale se întâlnesc luni seara în prima dezbatere din această campanie electorală. Dezbaterea, realizată de Digi24, va începe la ora 20.00 și va avea loc în Sala Unirii din Parlament.

Cei care vor participa la această dezbatere sunt Elena Lasconi (candidata USR), Crin Antonescu (candidatul Alianței „România Înainte”), George Simion (candidatul AUR) și Nicușor Dan (candidat independent).

Inițial, organizatorii îl anunțau și pe Victor Ponta, candidat independent, însă acesta a transmis luni dimineață pe Facebook că nu va participa la dezbaterea Digi24, ci doar la cea organizată de Televiziunea Română, marți, 29 aprilie.

Întreaga dezbatere va fi moderată de Liliana Ruse și Cosmin Prelipceanu. Organizatorii anunță că întrebările vor viza teme de politică externă, finanțe și politică internă, însă vor exista întrebări și din partea a 20 de jurnaliști și analiști prezenți în sală.

Foto: Mandatory credit: (POOL) INQUAM Photos / Octav Ganea

CITEȘTE ȘI:

Victor Ponta: Am nevoie ca toți miniștrii să vorbească engleză și franceză, ca atunci când merg la Consiliile Europene să poată să fie eficienți

Ilie BOLOJAN a stat lângă Donald Trump și Emmanuel Macron în timpul funeraliilor Papei Francisc

Alexandru Tudor a absolvit specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității Ovidius din Constanța în anul 2023. A lucrat mai apoi în presa locală, în Constanța și Călărași, ... vezi toate articolele
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la ... vezi toate articolele

Citește și