VIDEO | PNL și PSD, consens la capitolul Sănătate: testare extinsă și terapie antivirală pentru COVID-19 în ambulatoriu. Ce se va întâmpla cu certificatul verde

Publicat: 11/11/2021, 18:42
Actualizat: 11/11/2021, 20:21

PSD și PNL vor înființarea a peste 1.000 de centre de testare pentru COVID-19 în următoarea perioadă, precum și accesul la terapia antivirală în ambulatoriu, au anunțat, joi, Alexandru Rafila și Nelu Tătaru, liderii echipelor de negociere ale celor două partide.

Delegațiile PSD și PNL au discutat atât despre măsuri imediate pentru gestionarea pandemiei, cât despre starea sistemului de sănătate, în perspectiva programului de guvernare.

Pregătiri pentru un eventual val 5

„Am discutat despre câteva măsuri pentru controlul imediat al pandemiei, ceea ce înseamnă acces extins la testare, am şi estimat că putem să înfiinţăm probabil mult peste 1.000 de centre unde să se poată face testarea. Problema este legată şi de accesul la aceste teste.

Este vorba de acordarea asistenţei medicale ambulatorii şi să pregătim un eventual val 5, încât pacienţii să poată să se adreseze cât mai aproape de casă serviciilor medicale şi să beneficieze de investigaţii, accesul în ambulatoriu la terapie antivirală şi, evident, stimularea producţiei interne de astfel de produse, dar și alte măsuri care se referă la evaluarea rapidă a spitalelor și creșterea siguranței, atât cât este posibilă, în secțiile de teraie intensivă”, a declarat reprezentantul PSD la negocieri, deputatul Alexandru Rafila, reprezentantul OMS în România.

Potrivit deputatului PSD, raportul de anul trecut privind siguranța spitalelor, elaborat după incendiul de la Piatra Neamț, „din păcate nu a fost urmat de măsuri concrete, astfel încât fiecare secție să prezinte un grad cât mai mare de siguranță, iar riscurile, niciodată nu o să poată să fie excluse”.

Alexandru Rafila a afirmat că presiunea de pe spitale se poate ridica doar dacă se creează posibilitatea evaluării ambulatorii a pacienților.

„Mortalitatea mare în România, inclusiv potrivit constatărilor experților OMS, se datorează diagnosticului tardiv, prezentării extrem de tardive la medic a pacienților care de multe ori vin în forme complicate și care nu pot fi, din punct de vedere terapeutic, ajutați. Și lucrul ăsta vrem să se schimbe, vrem să încurajăm testarea, să o apropiem de oameni și să terminăm cu această sperietoare a prezenței la spital”, a spus Alexandru Rafila.

Certificat verde COVID-19 cu testare gratuită a angajaților de la stat pentru 60 de zile

Reprezentantul PNL, deputatul Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății și consilier onorific al premierului demis Florin Cîțu, a spus că o măsură de prevenție poate fi considerată și introducerea certificatului verde, în acest caz fiind convenită o testare gratută a angajaților de la stat pentru o perioadă de 60 de zile. Proiectul care acum se află în dezbaterea Comisiei de sănătate a deputaților prevede testarea pe banii proprii.

„Înseamnă şi o prevenţie a celor care vor ajunge în spital, (…) testare, medicina de familie, monitorizare, testele gratuite care se pot face, certificatul verde pe care îl vom scoate şi va ajunge la o testare gratuită pentru 60 de zile”, a spus Nelu Tătaru.

Întrebat dacă ar exista bani la buget pentru testarea angajaţilor timp de două luni, el a precizat că s-a cerut o evaluare la Ministerul de Finanţe.

„Contextul în care am introdus aceste două luni cu testare gratuită este tocmai din discuţiile cu organizaţiile profesionale. Contextul în care s-ar accepta un certificat verde, s-ar accepta anumite condiţii şi alternativa testării, dar cu plată a acestor teste. Am încercat să o aşezăm tocmai în aceste două luni, în care să putem agrea fiecare dintre noi, şi organismele profesionale şi Ministerul Sănătăţii, şi noi ca parlamentari, un context legal în care trebuie să se desfăşoare introducerea certificatului verde, dar şi stimularea vaccinării”, a susţinut Nelu Tătaru.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern