PNL vrea votul de învestitură pentru noul Guvern pe 30 octombrie, PSD pe 4 noiembrie

Redactor:
Politic
PNL vrea votul de învestitură pentru noul Guvern pe 30 octombrie, PSD pe 4 noiembrie
Liberalii ar vrea ca votul de învestitură pentru noul Guvern să fie dat într-un plen reunit al Parlamentului, miercuri, 30 octombrie. Cu toate acestea, PSD ar vrea ca votul să fie dat de Legislativ luni, 4 noiembrie au declarat surse parlamentare, pentru MEDIAFAX.

Potrivit surselor citate, PSD ar vrea ca Birourile permanente reunite să aprobe următorul calendar: audierea miniștrilor marțea, miercurea și joia viitoare, iar votul să fie dat luni, 4 noiembrie.

În schimb, premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, marți, că ar vrea ca votul de învestitură să fie marțea sau miercurea viitoare, respectiv pe 29 sau 30 octombrie.

„Propunerea noastră a fost să susținem un calendar de învestitură cât mai rapid. Luni cel mai probabil vor fi convocate Birouri permanente reunite. Audierea miniștrilor luni, dacă este posibil și marți dimineață. După ora 14.00 să fie votul de învestitură. Dacă nu este posibil,să fie luni după-amiaza și marti audierile candidaților la funcția de miniștri și miercuri votul de învestitură”, a afirmat Ludovic Orban, marți, la Parlament, după negocierile cu USR.

Constituția prevede că prim-ministrul desemnat va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului.

Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Birourile permanente stabilesc data ședinței comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului și listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaților și senatorilor.

Fiecare candidat pentru funcția de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în ședință comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competență a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcția de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaților și senatorilor.

Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcția de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să mențină propunerea inițială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcția de ministru, respectiva persoană va fi audiată iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz.

Pentru a trece, Guvernul propus are nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor din Parlament, adică 233 dintre totalul de 465. Votul este secret și se exprimă prin bile.

×
Inchide