PSD și PNL se contrează pe rectificarea bugetară. Ce au vrut liberalii să scrie în noua Constituție

Publicat: 11 06. 2013, 15:08
Actualizat: 20 05. 2015, 21:49

Social-democrații și liberalii nu s-au înțeles asupra modului în care trebuie făcută rectificarea bugetară, ei având poziții diferite în Comisia de revizuire a Constituției.

Trei deputați PNL – Dan Motreanu, Gigel Știrbu și Horia Cristian au depus un amendament în Comisia de revizuire la capitolul privind competențele Parlamentului. Ei au cerut ca rectificarea să fie aprobată de forul legislativ, nu doar de Guvern.

La votul din Comisia de revizuire a Constituției au fost 10 voturi pentru și 7 împotrivă, cele zece voturi pentru fiind însă insuficiente pentru ca amendamentul să fie considerat adoptat.

PSD a votat împotriva proiectului, nedorind ca banii alocați de la Guvern să treacă și prin filtrul Parlamentului.

Acesta el cel de-al doilea amendament cu caracter economic din Legea Fundamentală pe care PSD și PNL au poziții divergente. PSD s-a opus și amendamentului depus de senatorul PNL, Tudor Chiuariu, prin care „creanțele împotriva statului au același regim juridic ca și contribuțiile fiscale”.

Premierul Ponta s-a opus introducerii acestui amendament în această formă și a cerut să fie completat cu „în condițiile legii”. Astfel, statul nu va fi obligat să plătească dobânzi și penalități pentru datoriile pe care le are către firme și cetățeni.