Război ideologic în PSD: MAȘINUȚE ELECTRICE contra LIMUZINE. Partidul devine eco la mâna a doua

Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 24/04/2012, 18:00

Victor Ponta declanșează revoluția în parcul auto din Kiseleff.Vrea să cumpere pentru partid o mașină second hand ecologică cucare să se deplaseze prin București. Hibrida vine la pachet cu unlot de biciclete pe care Ponta le-a pus deja încurtea din Kiseleff, pentru mai rapida „înverzire” a muncii departid. Limuzinele din PSD pun însă frână inițiativelor eco ale luiVictor Ponta, mai mulți dintre liderii cu greutateai partidului atrăgându-i atenția că poate nu este încă momentulpentru o asemenea revoluție. Radu Mazăre nici nuvrea să audă de mașina pe care o bagi în priză: „Poate când va fiuna ca Jaguarul XKR„. În schimb, patriarhulcurentului ecologist din partid, Ion Iliescu,crede că Victor Ponta este chiar ușor depășit: „Eu am văzut oastfel de mașină încă de acum 10 ani”. Citiți în continuare cum seduc luptele pe frontul noului război ideologic din partidulsocial-democrat.

Parcul auto al luiVictor Ponta

VW Phaeton, mașina pe care o folosește Victor Ponta, seodihnește în curtea din Kiseleff. SURSA FOTO: CristianAndrei

Dar ce mașină vrea să-și ia Victor Ponta, un lider de partid cumari pasiuni automobilistice? Modelul ales nu este la îndemînaoricui: Toyota Prius, mașina preferată a vedetelorde la Hollywood.Oficial, potrivit declarației de avere, Ponta are osingură mașină: Mitsubishi Evo IX, de 33.000 de euro, cumpărată înleasing. Mașina oferită de partid în acest moment este una deteren: VW Touareg. Anul trecut, după ce a câștigat șefia PSD,Victor Ponta a primit spre folosință, de la firma consilieruluisău, un VW Phaeton. Înainte de Mitsubishi, Ponta a mai avut înproprietate un VW GTI.

„Am cerut deja firmei Toyota să ne prezinte oofertă, dar nu au pe stoc modele folosite”

Era sutelor de cai a trecut pentru Victor Ponta care vrea săpornească o revoluție auto. Vrea să cumpere pentru partid o mașinăecologică, iar modelul ales este unul cunoscut pentru faniimașinilor de profil: Toyota Prius. Probleme aparînsă când este vorba despre posibilitățile financiare. Conformsite-urilor de specialitate, un astfel de model poate fiachiziționat cu aproximativ 30.000 de euro. „Vreau să cumpăr mașinapentru partid, nu pentru mine, dar este destul de scumpă. Ne vomorienta spre o ofertă second-hand. Am cerut deja firmei Toyota săne prezinte o ofertă, dar nu au pe stoc modele folosite. Mașina vafi achiziționată în leasing, deoarece nu avem toți banii acum”, adeclarat pentru gândul Ponta.

Acesta ne-a prezentat și visul său pentru șoselele din România.”Vreau ca pe străzi să existe numai mașini electrice și hibride”, aprecizat președintele PSD. Pentru a demonstra că este interesat decurentul eco, Ponta a declarat că mașina sport pe care o are ofolosește doar în afara Capitalei.Întrebat de ce nu își cumpărăpersonal o astfel de mașină, liderul pesediștilor a spus că esteinteresat să achiziționeze o mașină electrică, iar acest eveniments-ar putea să aibă loc anul viitor. „Este vorba despre un Citroenelectric, dar care va ajunge în țara noastră probabil în 2012”, s-aconfesat Ponta, convins că „mașina electrică esteviitorul”.Președintele PSD este însă deranjat de faptul că lastațiile de alimentare nu au apărut prizele speciale pentrumașinile electrice. „Fără aceste prize, nu putem convinge oameniisă-și cumpere mașini electrice”. El nu a uitat să precizeze că vaface și o economie la carburant, deoarece noul model consumă doar 3litri de combustibil la suta de kilometri parcursă.

Ponta vrea să spargă și o bucată mare de asfalt din Kiseleff,suprafața fiind situată între statuia lui Mihai Eminescu și sediulpartidului. „Doresc să fac o zonă verde, să nu mai văd mașiniparcate în fața sediului”, și-a expus planul liderul PSD.

Limuzinele PSDclaxonează hibrida

Parcul auto al PSD este dominat în acest moment de limuzinaMercedes S500. Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc, Rodica Nassar,Robert Negoiță, Mircea Geoană (primită de la Senat) se plimbă cu unastfel de model.

Chiar dacă mașina eco reprezintă viitorul în industria auto,limuzina reprezintă trecutul și prezentul pentru PSD. Fostulministrul de Interne, Dan Nica, a declarat pentrugandul că nu intenționează să-și cumpere o mașină ecologică.”Viitorul este al mașinilor electrice. Apariția punctelor deîncărcare poate face atractive mașinile eco. Primul pas îlreprezintă însă apariția mijloacelor ecologice de transport încomun, dar și a automobilelor folosite pentru taximetrie. Pentru caoamenii să fie interesați să cumpere astfel de mașini, trebuie săexiste o politică de subvenții, anularea anumitor taxe. Eu,personal, nu am în vedere achiziționarea unui automobil hibrid sauelectric”, a subliniat Nica. Fostul ministru al IMM-urilor,Constantin Niță, spune că ar fi interesat de oastfel de mașină doar dacă ar avea aceleași caracteristici cu celeale mașinii pe care o folosește în prezent. Președintele de onoareal PSD, Ion Iliescu, nu știe de intențiile luiVictor Ponta, dar crede că este un semnal dat de actualulpreședinte al partidului. „Eu am văzut de acum zece ani la Toyotaproiectul unei mașini hibrid”, a rememorat fostul președinte. NiciRobert Negoiță, președintele PSD Ilfov, nu esteinteresat de o mașină ecologică. În plus, el nu vrea să îl ajute cubani pe Victor Ponta pentru ca acesta să cumpere Toyota Prius. „Nuvreau să îmi cumpăr o mașină eco, deocamdată. Când o să fie una caJaguar XKR, atunci da”, a spus pentru gândul și primarulConstanței, Radu Mazăre.

Biciclete pentru greiidin PSD

Parcarea de biciclete din curtea PSD. SURSA FOTO: CristianAndrei

Deputatul Carmen Moldovan vrea să-i pună pe greii din PSD peroți, dar de data aceasta pe două și nu pe patru. Pentru acestplan, în curtea din Kiseleff, au fost aduse cinci biciclete, careîn momentul de față sunt folosite de angajații PSD. „Intenția meaeste să-i conving pe cei din conducerea partidului să avem o zi pelună fără mașini, iar toți să vină cu bicicleta”, a declarat pentrugândulMoldovan. Planul deputatului PSD nu se oprește însă aici. Ea vreasă-i convingă pe liderii de filiale să ducă o politică eco însediile pe care le administrează. „La Kiseleff se vor monta becurinoi, ecologice, care consumă foarte puțin. Am adus coșuri de gunoipentru fiecare categorie de deșeuri și o zonă specială pentrureciclarea deșeurilor electrice. Vrem ca toate filialele din țarăsă facă același lucru. Am curățat sediul din Kiseleff”, a explicatdeputatul PSD. Și ea vrea să-și cumpere o mașină nouă, eco. „Vreausă îmi cumpăr un Citroen electric. Costă destul de mult, dar are oautonomie de 150 de km. Chiar dacă nu sunt prize la benzinării,poți lua în casă bateria și să o încarci la priză. Am făcut uncalcul și m-ar costa cu 2 euro mai mult la plata facturii laenergia electrică”, a completat Moldovan.

Coșurile de gunoi eco. SURSA FOTO: Cristian Andrei

Boc și grupulinterministerial

În aprilie 2010, premierul Emil Boc anunța că va constitui ungrup interministerial care să se ocupe de lucrările pentruproducerea mașinii electrice. ” Voi propune înființarea în Guvern aunui grup interministerial de lucru, care să pregătească ostrategie a României pentru ceea ce înseamnă automobilul electric”, declara premierul, aflat în vizită la Mioveni.

Toyota Prius3

Toyota Prius 3. SURSA FOTO: Chaiwat Subprasom,Reuters

Modelul Toyota Prius 3 a fost lansată în 2009, iar putereamaximă dezvoltată este de 136 cp. „Ajuns la cea de-a treiagenerație, Prius are acum un nivel al emisiilor de dioxid de carbonde 89 de grame pe kilometru. Atunci când apeși butonul „Power”, aiun sentiment foarte ciudat. Tu știi că mașina a pornit, cel puținla nivel electric, dar practic nu auzi nimic. Nu auzi nimic, nicimăcar dacă te afli lângă mașină. Chiar și atunci când pleci de peloc, Prius-ul o face complet electric.. Abia când depășești 50 km/hsau rulezi pe o distanță mai mare de doi kilometri intervinepropulsorul pe benzină de 1,8 litri și 100 CP în ciclu Atkinson. Nutrebuie trecut cu vederea faptul că motorul electric dispune de 82CP și 207 Nm, valori mai mult decât rezonabile pentru a pune elsingur mașina în mișcare”, se arată într-un material realizat derevista „ProMotor”.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Noi restricții din 10 decembrie. E obligatoriu până pe 8 ianuarie. Decizie de ultimă oră
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...