Reacția Ambasadei SUA după SCANDALUL REVOCĂRII procurorului Papici: ÎNLOCUIRILE SĂ SE FACĂ DUPĂ PROCEDURI CORECTE și CONSULTĂRI

Reacția Ambasadei SUA  după SCANDALUL REVOCĂRII procurorului Papici: ÎNLOCUIRILE SĂ SE FACĂ DUPĂ PROCEDURI CORECTE și CONSULTĂRI
Publicat: 04/10/2013, 19:13
Actualizat: 29/04/2015, 17:19

Ambasada SUA a transmis un punct de vedere în urma sandalului inscat pe maginea revocării procurorului Lucian Papici șeful secției I a DNA. Ambasada SUA susține că înlocuirea șefilor de secție din DNA trebuie realizată în urma unor proceduri de consultare între procurorul șef al DNA, ministrul Justiției, CSM și președenție.

Redăm mai jos comunicatul integral al Ambasadei SUA:

„În calitate de aliat NATO și partener apropiat, Statele Unite impărtășesc obiectivul guvernului României de asigurare a independenței și a profesionalismului sistemului de justiție și luptă împotriva corupției. Direcția Națională Anticorupție (DNA) este o instituție de o importanță vitală în aceste eforturi.

Ne exprimăm admirația și aprecierea pentru activitatea excelentă desfășurată de domnul Lucian Papici și de doamna Mariana Alexandru. Este esențial ca numirile înlocuitorilor acestora, care au o importanță crucială, să fie rezultatul unor proceduri corecte și al consultărilor, astfel încât DNA să continue să fie condusă de procurorii cei mai competenți, curajoși, cu realizări remarcabile în lupta împotriva corupției. Îndemnăm toate părțile implicate: procurorul șef al DNA, procurorul general, ministrul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii și președinția, să coopereze și să se consulte în legătură cu acest subiect”

Procurorul Lucian Papici, cel care a condus în ultimii șase ani secția I a DNA, a finalizat dosarul lui Liviu Dragnea, după care a fost revocat din funcție. Din 23 septembrie, Lucian Papici conducea secția prin delegare. Această delegare a fost propusă de șeful DNA, Codruța Kovesi, și aprobată de procurorul general Tiberiu Nițu. După ce dosarul lui Dragnea a fost finalizat, procurorul general a considerat că delegarea lui Papici trebuie să înceteze. De asemenea, Nițu a dispus revocarea delegării de pe funcția de adjunct a secției I a procuroarei Mariana Alexandru, cea care a anchetat dosarele lui Adrian Năstase.

În același timp Ministrul Justiției a transmis la Consiliul Superior al Magistraturii că propunerile sale pentru funcțiia de șef al secției I a DNA și adjunct sunt Iuliana Bendeac și Viorel Cerbu. Ministrul Justiției a trimis cele două propuneri fără a se consulta cu procurorul șef al DNA. De altfel surse din Ministerul Justiției au declarat pentru gândul că anterior acestui episod conducerea DNA i-a indicat ministrului Robert Cazanciuc că potrivită să conducă secția I a DNA este Mariana Alexandru iar Lucian Papici ar putea fi numit adjunct. Astfel existând și o continuitate pe dosarele existente.

Prima încercare de înlăturare a procurorului Lucian Papici

Înainte ca mandatul procurorului Lucian Papici să expire, conducerea DNA a transmis ministrului Justiției că o soluție pentru secția „Dosare grele” ar fi ca la CSM să fie propusă șefă Marian Alexandru, iar adjunct, Lucian Papici. Adică să se facă rocada între cei doi. Mariana Alexandru a fost până ieri adjuncta lui Lucian Papici.

Surse din cadrul Ministerului Justiției au explicat pentru gândul că ministrul Cazanciuc nu ar fi agreat deocamdată această variantă. În schimb, ministrul ar fi dorit să îl propună pentru conducerea secției pe procurorul Gheorghe Bocșan. Această informație nu a fost însă confirmată oficial. Ministrul Justiției nu a răspuns solicitărilor gândul de a clarifica această situație. Procurorul Gheorghe Bocșan, contactat de gândul, nu a dorit să comenteze acest aspect.

Gheorghe Bocșan a fost procurorul care a anchetat inițial dosarul vicepremierului Liviu Dragnea. Acesta a dus ancheta până la un punct. Dosarul a fost preluat de către procurorul șef, Lucian Papici. Surse judiciare au relatat pentru gândul că Gheorghe Bocșan ar fi dorit să închidă dosarul lui Liviu Dragnea, exact după ce USL a câștigat alegerile parlamentare. Ministrul Robert Cazanciuc nu a mai oficializat propunerea. Asta însă înainte ca procurorul șef al DNA, Codruța Kovesi să solicite delgarea până în decembrie a lui Lucian Papici.

Episodul 2: Eliminarea procurorilor Papici și Alexandru

Miercuri, 3 octombrie, opinia publică a aflat că dosarul Dragnea a fost finalizat. Asta, în termeni procedurali, înseamnă că procurorul de caz, adică Lucian Papici, a scris rechizitoriul, l-a semnat și l-a transmis mai departe către procurorul ierarhic, adică șeful DNA, Codruța Kovesi. Potrivit proceduri, atuncii când un procuror face un dosar, după ce îl termină, rechizitoriul dosarul trebuie să fie contrasemnat și verificat de procurorul ierarhic. Acestă informație a ajuns la jurnaliști și a fost publicată în jurul orelor 16.

Tot miercuri la ora 17, adică la mai puțin de o oră, procurorul general, Tiberiu Nițu informează DNA că i-a revocat pe Lucian Papici și Mariana Alexandru. Nițu a dispus ca pe funcțiile celor doi să fie delegați Iuliana Bendeac și Viorel Cerbu. Nițu a decis înlăturarea lui Papici de la șefia secției I fără să o consulte le Codruța Kovesi. Regulamentul de ordine interioară al Direcției Naționale Anticorupție prevede că delegările în cadrul DNA sunt propuse de șeful instituției și aprobate de procurorul general.

Ponta l-a pus sub acuzare pe Papici pentru „băsism”

Explicația premierul Victor Ponta prentru eliminarea lui Lucian Papici de la șefia secției „Dosare grele” de la DNA a fost aceea că acesta este „băsist”.

„Nu știu cine a fost demis, Papici, marele băsist, morărist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Și lui Băsescu îi expiră mandatul, ce facem îi ținem pe toți la nesfârșit? Că moare țara fără ei, să mai facă și ei un dosar. Că șefi din ăștia puși de Băsescu care trebuie să stea încă o sută de ani după ce pleacă el… Stă și el procuror simplu, că nu s-a născut șef. S-a terminat și dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa și la revedere. De ce trebuie să-i ținem pe toți băsiștii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul? Eu susțin că Daniel Moraru, cu Papici și cu ai lui au făcut dosare politice anu trecut când au luat oamenii și i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum, sunt dosare de poliție politică. Am spus-o și o spun mereu. Să se supere Macovei și mama lui Macovei”, a spus Ponta la România TV.

Acuzația lui Ponta demontată de Comisia Europeană

În toate rapoartele Comisiei Europene, DNA a fost lăudată. Niciunul dintre rapoartele comisiei nu reține că DNA a făcut dosare la comandă politică. Mai mult CE a constat că DNA a investigat politicieni din toate partidele importante. „DNA a continuat să cerceteze și să aducă în fața instanței cu succes dosare de corupție. Numărul condamnărilor definitive pronunțate pe baza dosarelor instrumentate de DNA s-a dublat în 2012, în comparație cu anul precedent. Acestea au vizat politicieni din toate partidele importante”, se arată în raportul pe justiție al CE

Explicația lui Tiberiu Nițu, contrazisă de proceduri

Procurorul general a explicat într-un comunicat public că l-a revocat pe Lucian Papici și Mariana Alexandru pentru că Ministrul Justiției a trimis la CSM alte două nume de procurori care să fie numiți pe funcții. Adică Robert Cazanciuc a propus ca, pentru viitorii trei ani, șecția I a DNA să fie condusă de procuroarea Iuliana Bendeac și, ca adjunct, Viorel Cerbu. Prin urmare, Nițu susține că Alexandru și Papici au fost revocați pentru a face loc celorlați doi, Cerbu și Bendeac, care ar putea să fie numiți după selecția de la CSM.

Acestă expicația nu se susține, deoarece regulamentul DNA prevde clar că șefii de secție sunt delegați numai la propunerea procurorului șef al DNA. Or, în cazul de față, Kovesi nu a făcut o asemenea propunere. De altfel, nu există un argument juridic pentru care delegarea lui Pappici și Alexandru să fie revocată. Propunerile MJ mai trebuie să fie avizate de CSM și apoi de președintele Traian Băsescu. Delegarea lui Lucian Papici putea să fie menținută fără probleme până în momentul în care ceilalți doi procurori erau numiți oficial prin decret prezidențial.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Ludovic Orban, surprins din nou cu țigară și fără mască în spațiu închis
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor
Horoscop zilnic 17 septembrie. Zodia care azi se va redresa financiar. Ce trebuie să facă,...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
Veste îngrozitoare după moartea lui Petrică Cercel. Florin Salam e în stare gravă
Joia neagră! După moartea lui Petrică Cercel, a venit rândul lui Florin Salam
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....