Referendumul lui Băsescu a fost respins în Parlament la un vot diferență. PSD a votat pentru referendum, iar PNL împotrivă

Referendumul lui Băsescu a fost respins în Parlament la un vot diferență. PSD a votat pentru referendum, iar PNL împotrivă
Publicat: 18/06/2013, 13:53
Actualizat: 29/07/2014, 18:31

Propunerea președintelui Traian Băsescu de a organiza un referendum pentru Parlament unicameral cu 300 de membri a fost respinsă de Parlament. „Pentru” au votat 191 de parlamentari, împotrivă au votat 123, iar 69 s-au abținut. Grupurile parlamentare ale PSD au votat pentru propunerea președintelui Băsescu, alături de PDL, în timp ce PNL a votat împotrivă. Grupurile parlamentare ale PPDD și UDMR s-au abținut la vot. „Avem în programul nostru politic că vrem Parlament bicameral, este de neînțeles cum ați votat pentru referendum”, le-a spus senatorul PNL Puiu Hașotti celor de la PSD.

Chiar și negativ, avizul dat de Parlament este unul consultativ, președintele putând continua procedura referendară. Liderul grupului PDL din Camera Deputaților, Mircea Toader, a cerut renumărarea votului, deoarece mai mulți colegi nu au fost numărați.

„Eu nu fac ca alți președinți să repun la vot”, a anunțat Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

„Parlamentul și-a îndeplinit obligația, dar nu există un proiect de hotărâre care să fie publicat în Monitorul Oficial. Președintele este obligat să aștepte douăzeci de zile, după care președintele stabilește, când vrea domnia sa, când declanșează referendumul. Nu putem spune că Parlamentul a obstrucționat, a împiedicat sau s-a împotrivit dezbaterii pe această cerere a președintelui”, a declarat la finalul ședinței președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Întrebat de ce PSD și PNL au votat diferit, președintele Camerei Deputaților a răspuns că „fiecare votează după conștiința sa”.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat de la tribuna Parlamentului că președintele Băsescu vrea să organizeze referendumul său cu o săptămână înaintea referendumului pentru revizuirea Constituției.

„Noi, liberalii, ar trebui să avem curajul să spunem Nu, domnule Băsescu, Parlamentul ar trebui să fie în raport cu populația, nu artificial cum doriți dvs 300 de parlamentari”, a spus Tăriceanu.

Liberalul a spus că Parlamentul trebuie să aibă curajul să spună lucrurilor pe nume.

„Să știți că Parlamentul nu se numără cu suta, de ce 300 și nu 200, de ce 200 și nu 100, poate mai bine parlament cu 0 membri? Vă garantez că este mult mai simplu. Și deciziile le poate lua un președinte atotputernic. Este o problemă de înțelegere a democrație de actulul președinte. Cât a avut pânzele în vânt a militat pentru întărirea instituției prezidențiale în locul Parlamentului, a vrut să decredibilizeze instituția și pe fondul unor propuneri demagogice și populiste, vezi doamne pentru reducerea cheltuielilor”, a declarat Tăriceanu.

Fostul premier a catalogat drept „meschine, penibile și jenante” argumentele președintelui Băsescu privind reducerea cheltuielilor cu un Parlament cu 300 de membri.

Grupul parlamentar al PP-DD a anunțat că se abține la votul privind referendumul președintelui Traian Băsescu.

Deputatul Ioan Oltean a spus că Parlamentul trebuie să respecte voința Parlamentului exprimată la referendumul din 2009 și, de aceea, PDL va vota pentru referendumul inițiat de președintele Traian Băsescu.

„Sluga sfidează stăpânul, pentru prima dată Parlamentul sfidează poporul, pentru că nu ține cont de voința acestuia, stăpânul nostru este poporul”, a afirmat Oltean, în care președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, i-a cerut să își ceară scuze colegilor de Parlament.

„Nu văd unde am greșit”, a fost replica lui Oltean. „Nici dumneavoastră, nici colegii dvs nu sunteți slugi, suntem cetățeni și avem drept de vot”, a răspuns Zgonea. În cele din urmă, democrat-liberalul și-a cerut scuze „celor care s-au simțiti ofensați”.

PSD a anunțat prin vocea senatorului MIrcea Geoană că propunerea președintelui are o fractură logică.

Grupul UDMR a precizat că propunerea președintelui este „inoportună” și, de aceea, ei se vor abține de la vot. Și grupul minorităților naționale a anunțat că pledează pentru Parlament bicameral.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte