Revoluția fiscală a PSD se amână. Impozitul pe gospodărie mai așteaptă 2-3 ani. Cum vor crește salariile bugetarilor

Revoluția fiscală a PSD se amână. Impozitul pe gospodărie mai așteaptă 2-3 ani. Cum vor crește salariile bugetarilor
Publicat: 07/06/2017, 08:17
Actualizat: 25/03/2019, 23:24

„De la 1 ianuarie 2018, toți bugetarii vor avea o creștere a salariului brut de 25%, de la 1 martie încă 20% pentru profesori, care adăugat la creșterea de 25% înseamnă o creștere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii și asistenții au creșteri de peste 100%, ajungând la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom intra în comisie”, a spus Ministrul Muncii, marți, la Antena 3.

Lia Olguța Vasilescu a declarat că ar fi trebuit să se intre cu majorările salariale de 1 ianuarie 2018, însă au fost foarte multe amendamente acceptate la Senat și Camera Deputaților, și de aceea s-a luat decizia acestei amânări cu două luni.

„Toate acestea calculate pe impact față de varianta inițială a legii ne-au dus la situația în care să se mai amâne până la 1 martie creșteri la Educație și la Sănătate, dar și Sănătatea și Educația vor intra cu creșteri de 25% chiar de la 1 ianuarie ca toți ceilalți bugetari. Aceasta este varianta cu care vom intra în comisie, domnul Viorel Ștefan nu a asistat la toată discuția, noi am rămas cu secretarii de stat și am calculat în continuare impactul pe buget”, a mai spus Olguța Vasilescu.

Ministrul Muncii a declarat că a avut o întâlnire cu ministrul de Finanțe marți dimineață pe acest subiect. După declarațiile Olguței Vasilescu, Viorel Ștefan a ieșit să dea explicații despre modificările anunțate, argumentând că „dacă s-ar fi operat de la 1 ianuarie, cu siguranță nu ne atingeam ținta noastră de la Finanțe. S-a luat în calcul și că în 2017 s-au acordat avantaje salariale care s-au avut în vedere în fundamentarea pentru ceea ce se va întâmpla în 2018″. Ministrul Finanțelor a ținut să sublinieze că implementarea Legii salarizării antrenează un procent de până la 9% din PIB, o cifră care apare în toate țările cu o situație economică similară României.

Viorel Ștefan a anunțat, însă, că în ceea ce privește impozitul pe gospodărie„se lucrează în continuare” și că un proiect de modificare a întregului Cod Fiscal va fi prezentat la jumătatea lunii iunie.Concret, ministrul Finanțelor a explicat că au existat discuții pe tema schimbării modului de impozitare și s-a ajuns la concluzia că sistemul poate fi mult îmbunătățit și că există mai multe probleme care ar putea apărea în implementare din cauza sistemului informatic al ANAF, motiv pentru care introducerea impozitului pe gospodărie va mai aștepta, probabil, 2-3 ani.

„Ceea ce am câștigat este faptul că am ajuns la concluzia că ceea ce ar fi trebuit să facă acei consultanți fiscali pot face infrastructurile tehnice informatice existente. Dacă reușim să le integrăm se poate face, e o soluție mai bună, mai eficientă mai modernă. (…) Fiecare cetățean va avea la dispoziție un mecanism online de plată a impozitelor și taxelor, dacă nu toți au abilitățile necesare vom găsi soluții alternative care să asigure interfața. Implementarea acestui sistem de impozitare pe venit s-ar putea să facă obiectul unui orizont de 2-3 ani de zile”, a declarat Viorel Ștefan.

Ministrul Finanțelor a ieșit la declarații imediat după premierul Sorin Grindeanu, care a comentat și el problema Legii salarizării și a ținut să lămurească faptul că șefii de la Muncă și Finanțe au discutat înainte și că tot ceea ce a spus public Olguța Vasilescu este susținut atât de Guvern, cât și de Viorel Ștefan.

„Nu e niciun fel de disensiune. Susțin același punct de vedere pe care doamna ministru l-a anunțat și pe care îl va detalia după ce se va discuta. E o inițaitivă parlamentară pe care noi, ca guvern, o susținem și unde ne-am spus punctul de vedere. (…) Impactul total, în forma spusă, este undeva la 76 miliarde. Vreau să subliniez, nu există niciun fel de punct de vedere divergent între ceea ce a susținut în comsie Olguța Vasilescu și ceea ce își asumă Ministerul Finanțelor ca și impact bugetar”, a precizat Grindeanu. Întrebat de ce PSD nu-și respectă programul de guvernare din acest punct de vedere, primul ministru nu a răspuns.

Referitor la implementarea impozitului pe gospodărie, premierul a avertizat că e nevoie de o analiză și că momentul pentru a trece la acest nou sistem trebuie ales foarte bine.
Această amânare a majorării salariilor a fost susținută și de liderul PSD, Liviu Dragnea, care este convins că Legea, în ansamblul ei, este sustenabilă și care a ținut să arate că, de fapt, PSD a spus tot timpul, atât în campania electorală, cât și după alegeri, că e vorba de o creștere etapizată„pentru ca la final să existe o grilă de salarizare simplă, clară, corectă, nu să facem o lege care să fie aplicată de mâine și apoi să fie schimbată. E un impact de 7 miliade, dar se întorc 2 miliarde, deci este un impact de 5 miliarde”.
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Șoc în lumea interlopă! Temutul 'Valentino' a fost 'executat'
FOTO. Corina Bud, apariție explozivă! Aproape goală într-un costum de baie `invizibil`
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Toni Iuruc pregătește o surpriză scumpă pentru Simona Halep! Unde a fost surprins viitorul soț...
Care este cea mai frumoasă stradă din lume. Cine a reușit să intre în top...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Un bărbat din Spania și-a omorât și mâncat mama. Și-a hrănit și câinele cu bucăți...
Șoc în lumea interlopă! Temutul 'Valentino' a fost 'executat'
În timp ce SĂPAU pe un șantier, muncitorii au dat peste ceva ULUITOR. Surpriza a...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
S-a întâmplat din nou. Produsul care a fost interzis la Kaufland!
Motivul bizar pentru care nu se încheie nasturele de jos la sacou. Mulţi cred că...
A primit 17 ANI DE ÎNCHISOARE! Vestea care șochează întreaga țară
Orban e terminat! S-au făcut deja jocurile în PNL. Cine îi va lua locul
Ce nu s-a văzut la întâlnirea dintre Putin și Biden. Cum i-a luat Iohannis fața...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este „Regele asfaltului”, unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri români, şi ce...