Revoluția fiscală a PSD se amână. Impozitul pe gospodărie mai așteaptă 2-3 ani. Cum vor crește salariile bugetarilor

Revoluția fiscală a PSD se amână. Impozitul pe gospodărie mai așteaptă 2-3 ani. Cum vor crește salariile bugetarilor
Publicat: 07/06/2017, 08:17
Actualizat: 25/03/2019, 23:24

„De la 1 ianuarie 2018, toți bugetarii vor avea o creștere a salariului brut de 25%, de la 1 martie încă 20% pentru profesori, care adăugat la creșterea de 25% înseamnă o creștere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii și asistenții au creșteri de peste 100%, ajungând la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom intra în comisie”, a spus Ministrul Muncii, marți, la Antena 3.

Lia Olguța Vasilescu a declarat că ar fi trebuit să se intre cu majorările salariale de 1 ianuarie 2018, însă au fost foarte multe amendamente acceptate la Senat și Camera Deputaților, și de aceea s-a luat decizia acestei amânări cu două luni.

„Toate acestea calculate pe impact față de varianta inițială a legii ne-au dus la situația în care să se mai amâne până la 1 martie creșteri la Educație și la Sănătate, dar și Sănătatea și Educația vor intra cu creșteri de 25% chiar de la 1 ianuarie ca toți ceilalți bugetari. Aceasta este varianta cu care vom intra în comisie, domnul Viorel Ștefan nu a asistat la toată discuția, noi am rămas cu secretarii de stat și am calculat în continuare impactul pe buget”, a mai spus Olguța Vasilescu.

Ministrul Muncii a declarat că a avut o întâlnire cu ministrul de Finanțe marți dimineață pe acest subiect. După declarațiile Olguței Vasilescu, Viorel Ștefan a ieșit să dea explicații despre modificările anunțate, argumentând că „dacă s-ar fi operat de la 1 ianuarie, cu siguranță nu ne atingeam ținta noastră de la Finanțe. S-a luat în calcul și că în 2017 s-au acordat avantaje salariale care s-au avut în vedere în fundamentarea pentru ceea ce se va întâmpla în 2018″. Ministrul Finanțelor a ținut să sublinieze că implementarea Legii salarizării antrenează un procent de până la 9% din PIB, o cifră care apare în toate țările cu o situație economică similară României.

Viorel Ștefan a anunțat, însă, că în ceea ce privește impozitul pe gospodărie„se lucrează în continuare” și că un proiect de modificare a întregului Cod Fiscal va fi prezentat la jumătatea lunii iunie.Concret, ministrul Finanțelor a explicat că au existat discuții pe tema schimbării modului de impozitare și s-a ajuns la concluzia că sistemul poate fi mult îmbunătățit și că există mai multe probleme care ar putea apărea în implementare din cauza sistemului informatic al ANAF, motiv pentru care introducerea impozitului pe gospodărie va mai aștepta, probabil, 2-3 ani.

„Ceea ce am câștigat este faptul că am ajuns la concluzia că ceea ce ar fi trebuit să facă acei consultanți fiscali pot face infrastructurile tehnice informatice existente. Dacă reușim să le integrăm se poate face, e o soluție mai bună, mai eficientă mai modernă. (…) Fiecare cetățean va avea la dispoziție un mecanism online de plată a impozitelor și taxelor, dacă nu toți au abilitățile necesare vom găsi soluții alternative care să asigure interfața. Implementarea acestui sistem de impozitare pe venit s-ar putea să facă obiectul unui orizont de 2-3 ani de zile”, a declarat Viorel Ștefan.

Ministrul Finanțelor a ieșit la declarații imediat după premierul Sorin Grindeanu, care a comentat și el problema Legii salarizării și a ținut să lămurească faptul că șefii de la Muncă și Finanțe au discutat înainte și că tot ceea ce a spus public Olguța Vasilescu este susținut atât de Guvern, cât și de Viorel Ștefan.

„Nu e niciun fel de disensiune. Susțin același punct de vedere pe care doamna ministru l-a anunțat și pe care îl va detalia după ce se va discuta. E o inițaitivă parlamentară pe care noi, ca guvern, o susținem și unde ne-am spus punctul de vedere. (…) Impactul total, în forma spusă, este undeva la 76 miliarde. Vreau să subliniez, nu există niciun fel de punct de vedere divergent între ceea ce a susținut în comsie Olguța Vasilescu și ceea ce își asumă Ministerul Finanțelor ca și impact bugetar”, a precizat Grindeanu. Întrebat de ce PSD nu-și respectă programul de guvernare din acest punct de vedere, primul ministru nu a răspuns.

Referitor la implementarea impozitului pe gospodărie, premierul a avertizat că e nevoie de o analiză și că momentul pentru a trece la acest nou sistem trebuie ales foarte bine.
Această amânare a majorării salariilor a fost susținută și de liderul PSD, Liviu Dragnea, care este convins că Legea, în ansamblul ei, este sustenabilă și care a ținut să arate că, de fapt, PSD a spus tot timpul, atât în campania electorală, cât și după alegeri, că e vorba de o creștere etapizată„pentru ca la final să existe o grilă de salarizare simplă, clară, corectă, nu să facem o lege care să fie aplicată de mâine și apoi să fie schimbată. E un impact de 7 miliade, dar se întorc 2 miliarde, deci este un impact de 5 miliarde”.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Loredana Groza, surprinsă fără haine! Poze în premieră, așa cum nu ai văzut-o niciodată
FOTO. Patroana din România care e hărțuită din cauza imaginilor incendiare pe care le postează!
Onorariu uriaș pentru Rihanna la petrecerea din India unde s-au adunat bogații lumii. Ar fi...
Leon Dănăilă îl contrazice pe Virgil Stroescu: Dacă facem restricție la grăsime, creierul...
Iubire interzisă: Ce riscă profesorul din Ploieşti care a întreţinut relaţii sexuale cu o elevă...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
2024: Este legal să dai flash-uri în trafic? Ce reprezintă aceste semnale vizuale
Ce se întâmplă cu Ion Iliescu?! Fostul președinte are mai multe probleme de sănătate
Imaginile durerii de la mormântul lui Alexei Navalnîi! Mama lui a venit la cimitir după...
Luni începe simularea examenului de Bacalaureat. Participă peste 146.000 de elevi
Nu e o eroare! Câți lei costă 3 zambile în Kaufland București, acum, de 1...
Cum arată ASTĂZI una dintre cele mai FRUMOASE actrițe de la Hollywood
CASA DE PENSII a dat cifra exactă! Câți pensionari sunt, de fapt, în ROMÂNIA
Când a fost primul BAC din România. Cum arătau diplomele și subiectele
Cât de bine arată Selina, iubita lui Victor Slav, în costum de baie. Imaginile care...
BANCUL ZILEI. Un curios îl întreabă pe BULĂ pescarul: Te-ai ales cu ceva de când...
Empatia se poate transmite social, au descoperit oamenii de știință