Scandalos. Parlamentarii vor SUPERIMUNITATE. Ce condiții pun în lege pentru „judecarea” cererilor de percheziție și arestare

Scandalos. Parlamentarii vor SUPERIMUNITATE. Ce condiții pun în lege pentru judecarea cererilor de percheziție și arestare
Publicat: 01/08/2013, 11:56
Actualizat: 23/03/2015, 19:36

Sub pretextul modificării statutului senatorilor și deputaților pe motiv de reducere a cheltuielilor, parlamentarii se pregătesc să modifice și prevederile legale în materie de ridicare a imunității. Astfel, potrivit draftului negociat de liderii grupurilor parlamentare pentru modificarea legii 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, cererea de reținere, arestare sau percheziție a deputatului ori a senatorului trebuie „să conțină temeiul legal și motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată”, dar și „probele relevante” pentru care se solicită o astfel de măsură.

Aceeași procedură este prevăzută și pentru încuviințarea începerii urmăririi penale a miniștrilor-parlamentari.


PLUS: Cum și-au construit parlamentarii o Justiție pe persoană fizică. „Să răspundă bandiții ăștia care săvârșesc fapte penale”

PLUS: Lista parlamentarilor cu probleme de integritate

PLUS: De ce se grăbesc parlamentarii să-și blindeze imunitatea. Cei 23 de aleși care sunt cercetați, au dosare penale pe rol sau așteaptă o sentință definitivă


Totodată, în draft se detaliază situația incompatibilităților aleșilor, prevederile apărând după scandalul în care a fost implicat fostul senator Mircea Diaconu. Parlamentarii negociază și lista privilegiilor pe care urmează să le aibă aleșii. În noul Statut, va apărea și un amendament special în privința jurământului de credință. Legea urmează să fie votată săptămâna viitoare, negocierile între partide continuând asupra formei finale a Statutului aleșilor.

Ce prevede legea actuală și cum ar putea fi modificată

â–º În forma actuală, legea prevede că: „cererea de reținere, arestare sau percheziție a deputatului ori a senatorului se adresează președintelui Camerei din care face parte de către ministrul justiției”.

â–º În forma propusă de parlamentari, procedura, prevăzută la articolul 24, se modifică astfel: „cererea ministrului justiției trebuie să conțină temeiul legal și motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată. Cererea este însoțită de probele considerate relevante și puse la dispoziție de către parchet, care stau la baza motivelor invocate”.

Dacă în forma actuală se prevede că membrii Comisiei Juridice trebuie să întocmească un raport în termen de trei zile, în noua lege „raportul comisiei va face referiri punctuale la temeiul legal, motivele concrete, precum și la probele înaintate”.

Modificări va suporta și procedura în cazul cererii de urmărire penală pentru un ministru care își are calitatea de deputat sau senator.

PROIECTUL PRIVIND MODIFICAREA STATULUI DEPUTAȚILOR ȘI SENATORILOR

În propunerea de modificare a legii se prevede că „Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție solicită Camerei Deputaților sau Senatului, după caz, să ceară începerea urmăririi penale pentru săvârșirea unei fapte penale care are legătură cu exercitarea mandatului unui ministru care are și calitatea de deputat sau de senator. Solicitarea trebuie să conțină temeiul legal și motivele concrete în cazul respectiv care justifică începerea urmăririi penale. Solicitarea este însoțită de probele considerate relevante și puse la dispoziție de către parchet, care stau la baza motivelor invocate”.

Și aici se face referire ca Raportul comisiei juridice să facă „referiri punctuale la temeiul legal, motivele concrete, precum și la probele înaintate, se aprobă prin votul secret al majorității membrilor prezenți”. Acest articol se aplică și foștilor miniștri care au calitatea de deputat sau senator pentru faptele săvârșite în calitate de ministru.

ANI modifică Statutul deputaților și senatorilor

În propunerea de modificare a Statului, la articolul 7, deputatului sau senatorului îi încetează mandatul în caz de incompatibilitate. Prevederea a apărut explicit în Statut după scandalul în care a fost implicat fostul senator PNL, Mircea Diaconu.

Proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor introduce, pentru prima dată, o sancțiune pentru aleșii aflați în conflict de interese și în cazul cărora a fost emisă o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, respectiv interzicerea participării la lucrări pentru maximum șase luni.

Astfel, în proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, se propune introducerea unui nou articol, cu următorul text: „Deputatul sau senatorul aflat în conflict de interese, constatat prin raportul ANI, rămas definitiv prin neatacare sau prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă se sancționează disciplinar cu intezicerea participării la lucrările Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioadă de cel mult șase luni”.

Forma finală a modificărilor aduse Statutului senatorilor și deputaților va fi convenită vineri, când se vor depune și amendamente, va fi asumată de liderii de grup și va deveni inițiativă legislativă, urmând a intra în procedură pentru săptămâna viitoare.

Cum se modifică privilegiile parlamentarilor

Suma forfetară a parlamentarilor nu se reduce în noua propunere de Statut, dimpotrivă lăsându-se posibilitatea conducerii Parlamentului de a o mări. Dacă în Statut se precizează că parlamentarii primesc lunar o sumă forfetară echivalentă cu o indemnizație și jumătate brută, în draftul de modificare a legii se prevede că suma forfetară nu poat fi mai mică de o indemnizație și jumătate brută.

Jurământul doar în limba română

În noua formă a articolului 3 din Legea 96/2006, jurământul de credință față de țară și popor se rostește solemn, „în limba română”, se semnează de fiecare deputat sau senator și se încredințează spre păstrare președintelui Camerei. În forma actuală a legii, nu exista prevederea privind „limba română”.

Apariția UNPR a modificat Statutul

Apariția grupului UNPR în timpul legislaturii 2008 – 2012 a iritat USL, motiv pentru care astfel de evenimente neplăcute doresc a fi eliminate. Astfel, dacă noua formă a articolul 34 va fi adoptată, grupurile parlamentare se pot constitui doar din deputați, respectiv senatori, care au candidat la alegeri din partea aceluiași partid, formațiune politică, alianță politică.

Parlamentarii din Ilfov nu mai primesc cazare

Noutatea propusă în privința cazării o constituie introduceerea parlamentarilor din Ilfov, pe lângă cei din București, pe lista celor care nu primesc cazare sau bani de cazare pe perioada mandatului.

Adio avioane, bun venit la CFR

Dacă în prezent parlamentarii beneficiau de decontarea transportului aerian, pentru a face economii se propune doar decontul pe calea ferată. Și decontul facturii la carburant a scăzut de la 9l/ 100 km la 7,5 l/100 km.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte