Scrisoarea lui Ponta către socialiștii europeni. Cum și-a motivat premierul cererea de mutare a congresului PES de la București la Bruxelles

Scrisoarea lui Ponta către socialiștii europeni. Cum și-a motivat premierul cererea de mutare a congresului PES de la București la Bruxelles
Publicat: 31/08/2012, 17:33
Actualizat: 07/07/2016, 07:19

Președintele PSD, Victor Ponta, le-a transmis, vineri, o scrisoare liderilor PES în care cere organizarea Congresului din septembrie la Bruxelles, lucru justificat de „inabilitatea” oficialilor de la București de a explica în plan extern acțiunile politice privind demiterea lui Traian Băsescu.

În debutul scrisorii Ponta trece în revistă faptul că „România a trecut în ultimele 2 luni printr-o serioasă criză politică, care a atras atenția presei internaționale, a Comisiei Europene și critici acerbe din partea reprezentantilor PPE”.

Liderul PSD subliniază, de asemena, că la referendumul din 29 iulie s-au pronunțat pentru demiterea lui Traian Băsescu un „număr de 7,5 milioane de cetățeni, față de numărul de 5,2 milioane de voturi cu care a fost ales în 2009”.

„Din păcate, pe plan european, din cauza sprijinului necondiționat acordat de PPE și a inabilității noastre de a explica mass media exact condițiile constituționale și politice, informările părtinitoare transmise de echipa lui Traian Băsescu au avut succes și au afectat imaginea internațională a țării și a Guvernului pe care îl conduc. Concluziile au fost trase doar pe baza afirmațiilor făcute de una dintre părți și este obligația mea ca, în perioada următoare, să explic tuturor partenerilor europeni adevărul despre situația din țara mea”, scrie Victor Ponta în scrisoarea adresată liderilor PES, Sergei Stanishev și Philip Cordery.

Președintele PSD mai susține că cele mai recente evenimente, precum „rezultatul evident al votului la referendum, rezultatele economice pozitive reflectate de FMI, respectarea tuturor deciziilor CC, garantarea independenței justiției” îl vor ajuta să demonstreze în perioada următoare „cât de grav au fost dezinformate și manipulate mass media și Comisia Europeană de către Traian Băsescu, în scopul supraviețuirii sale politice’.

„Din acest motiv, am decis să vă propun să fiți de acord că, anul acesta, Congresul PES să fie organizat la Bruxelles, și nu în București. Consider că imaginea PES, relația sa cu media europeană și scopurile sale politice majore sunt mai importante decât interesul unui partid membru cum este PSD. În acest fel, vom evita atacurile injuste ale PPE și ale unor ziare asupra familiei noastre politice. În acest context, înțeleg perfect cât este de important pentru colegii și prietenii noștri din SPD să nu aibă o vulnerabilitate inutilă în relațiile cu media din Germania. Victoria lor în alegerile din 2013 și un guvern condus de un cancelar social-democrat reprezintă un obiectiv de importanță majoră pentru PES și pentru viitorul Europei, și este datoria noastră să sprijinim cu toții acest demers”, a mai susținut Ponta în scrisoarea către liderii PES.

PSD a solicitat PSE amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresulului PES, pentru ca acest eveniment să nu fie „umbrit” de luptele politice interne, iar decizia transferului la Bruxelles va fi anunțată oficial zilele următoare, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, Hannes Swoboda, liderul S&D din PE.

„Decizia de a solicita amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresului Partidului Socialist European a fost luată de PSD. Solicitarea ne-a fost prezentată verbal în această dimineață de către președintele PSD, domnul Victor Ponta, într-o întâlnire avută cu mine și președintele PES, Serghei Stanișev”, a declarat telefonic pentru MEDIAFAX Swoboda, el adăugând că această discuție cu Ponta a avut loc la reuniunea din Africa de Sud a Internaționalei Socialiste.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple