Tăriceanu: „Am intrat în Guvern, nu am făcut nimic și am acceptat să ne încalece PSD”. „Îmi dau demisia chiar și în acest moment!” a amenințat Stroe. Antonescu: „Dă-ți-o!”

Tăriceanu: „Am intrat în Guvern, nu am făcut nimic și am acceptat să ne încalece PSD. „Îmi dau demisia chiar și în acest moment! a amenințat Stroe. Antonescu: „Dă-ți-o!
Publicat: 19/02/2014, 12:04
Actualizat: 04/02/2019, 04:03

Ședința liberalilor de marți seara, convocată de urgență de Crin Antonescu pentru a pune la punct lucrurile în PNL după ce apăruseră unele voci care îi contestaseră autoritatea în fruntea partidului, a reprezentat un bun prilej pentru a se tranșa anumite conflicte care mocneau. După ce sala de ședință a fost schimbată pe ultima sută de metri, apoi ecranată cu un aparat de bruiaj, membrilor Biroului Politic Național li s-a interzis să părăsească sala timp de patru ore cât a durat ședința.

Prima confruntare în interiorul ședinței a fost cea între fostul președinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu și actualul președinte Crin Antonescu. Disputa dintre cei doi fusese prefațată cu o seară înainte de conflictul purtat prin intermediul televiziunilor. Antonescu a atacat dur, spunând că Tăriceanu își bate joc de partid atunci când vorbește despre un Congres extraordinar, în timp ce Tăriceanu i-a recomandat lui Antonescu să se informeze ce a declarat, caracterizând afirmațiile liderului PNL ca fiind deplasate. Iritarea lui Antonescu venise și pe fondul poziției lui Tăriceanu, care se exprimase în favoarea menținerii actualei structuri a Guvernului, ceea ce ar fi făcut imposibilă impunerea lui Klaus Iohannis în Executiv în funcția de vicepremier și ministru de Interne. Mai mult, în plin conflict în USL, premierul Ponta l-a lăudat pe Tăriceanu pentru varianta propusă.

Surse din PNL au declarat pentru gândul că ședința conducerii, Călin Popescu Tăriceanu s-a ridicat în picioare și i-a făcut mai multe reproșuri lui Crin Antonescu.

„Am intrat în Guvern, nu am făcut nimic și am acceptat să ne încalece PSD”, i-a spus Tăriceanu lui Antonescu.

Acesta a continuat atacul, criticându-l pe Antonescu că „ a avut o cloșcă cu pui în brațe, Comisia de Revizuire a Constituției, și a dat-o în bară”. În final, potrivit surselor citate, Tăriceanu i-a spus președintelui PNL că în conflictul cu PSD „urmărește interesul personal și nu al partidului”.

Reacția lui Crin Antonescu nu s-a lăsat așteptată. Liderul PNL l-a admonestat de față cu toți colegii pe Tăriceanu pentru că a atacat partidul într-un moment delicat, în plină negociere cu PSD.

Pentru a-i arăta că deține controlul partidului, Antonescu a cerut să fie supusă la vot propunerea lui Tăriceanu prin care structura Guvernului să nu fie modificată.Cei din conducerea PNL au respins varianta lui Tăriceanu și au girat negocierile purtate de Antonescu.

S-a cerut demisia fostului ministru de Interne, Radu Stroe

Conflictul între gruparea Stroe – Chițoiu și Crin Antonescu a ieșit la iveală și în ședința Biroului Politic Național.

Primul luat în vizor a fost fostul ministru de Interne, Radu Stroe, cel care a fost suspectat de colegii de partid că a devenit un apropiat al lui Victor Ponta. De altfel, în momentul critic al carierei de ministru al lui Stroe, acesta a fost apărat de premierul Ponta, care nu i-a cerut demisia pentru felul în care a acționat după accidentul aviatic din Apuseni. A doua zi, enervat de modul în care a comunicat Stroe, Antonescu a impus demisia ministrului de Interne.

Acela a fost primul semn că Antonescu încearcă să elimine din Guvern anumiți miniștri care „nu mai joacă pentru partid” și au început să „tragă cu PSD”.

Mai mulți membri ai conducerii PNL i-au spus lui Stroe că „a ajuns omul lui Ponta în Guvern” și că „ar trebui să se retragă”.

Surse din PNL au declarat pentru gândul că Stroe a răspuns: „dacă este vorba de demisie, mi-o dau și în acest moment”. „Dă-ți-o!”, a replicat imediat Antonescu.

„Eu mă pun la dispoziția partidului, îmi pun demisia la dispoziția partidului”, a replicat Stroe.

„Eu nu sunt depozitar de demisii”, a spus Antonescu, subiectul fiind închis în cele din urmă, fără ca Stroe să-și dea demisia.

Chițoiu, retras din Guvern și de la partid

Crin Antonescu a ținut să tranșeze lucrurile și cu Daniel Chițoiu, cel care fusese convins cu greu să își dea demisia din funcția de ministru de Finanțe.

Antonescu s-a arătat extrem de iritat de faptul că miniștri Chițoiu (Finanțe) și Gerea (Economie) nu și-au înregistrat demisiile la Guvern și ele se află doar în sertarul lui Victor Ponta. Liderul PNL le-a cerut în mod imperativ să-și înregistreze oficial demisiile din funcțiile pe care le dețin în Executiv.

Mai mult, lui Chițoiu i s-a transmis că statutar nu poate ocupa simultan funcția de vicepreședinte și să aibă atribuțiile secretarului general. Chițoiu se mutase deja în sediul din Aviatorilor, unde preluase biroului secretarului general, Eduard Hellvig.

„Eu nu am cerut funcția, domnul Antonescu mi-a propus-o. Renunț la ea dacă este cazul”, a fost mesajul lui Chițoiu.

Secretarul general al PNL, Eduard Hellvig, care va candida pentru un post de europarlamentar, a fost însărcinat de Crin Antonescu să caute pe cineva căruia îi poate delega statutar funcția de secretar general.

La finalul ședinței în care s-a adoptat o rezoluție prin care se impun anumite condiții pentru continuarea colaborării în interiorul PNL, Crin Antonescu nu a făcut nici o referire la momentele tensionate din interiorul ședinței.

Ori USD, ori USL

În Rezoluția PNL se precizează că liberalii susțin modificarea structurii Guvernului pentru ca Iohannis să poate fi instalat în funcția de vicepremier și ministru de Interne, cer desființarea USD (alianța PSD – PC – UNPR), dar și o serie de măsuri economice precum reducerea CAS și a TVA, precum și respingerea legii amnistiei și grațierii.

„PNL cere anularea imediată, de urgență, a documentelor referitoare la înființarea USD. PNL își menține propunerile de miniștri. De asemenea, în legătură cu structura guvernului PNL solicită, începerea unor discuții pentru restructurarea formulei guvernamentale, în sensul numărului de ministere. Sunt câteva chestiuni de principiu, de natură legislativă, respingerea proiectului privind amnistia și grațierea și adoptarea urgentă a măsurilor referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit și reducerea CAS”, a mai spus șeful liberalilor.

Crin Antonescu a afirmat că acestea sunt, din punctul său de vedere, soluțiile ieșirii din criză a USL, astfel încât de mâine dimineață lucrurile să reintre în normal. „Sper ca domnul Ponta să se bucure de aceste soluții”, a spus șeful PNL.

Dacă PSD nu va accepta aceste condiții, a adăugat el, înseamnă că denunță protocolul USL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari