VIDEO | Cum arată bugetul pe 2024, după ce Boloș l-a prezentat liberalilor/ Ciucă: „7,3% din PIB merg la investiții/ Închidem 2023 cu deficit de 5,5%”

Publicat: 11/12/2023, 14:55
Actualizat: 11/12/2023, 15:58

La finalul ședinței Biroului Politic Național al PNL de la Palatul Parlamentului, șeful liberalilor a precizat că este asigurat, în proiecția de buget pe anul 2024, 7,3% din PIB pentru investiții, conform prezentărilor făcute de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Ciucă spune că România va închide 2023 cu un deficit de 5,5%, așa cum țara noastră și-a asumat în angajamentele luate, deși în PNRR e prevăzut un deficit de 4,4% pentru anul acesta.

Liberalii au discutat luni proiecțiile bugetare pentru anul 2024. Potrivit lui Nicolae Ciucă, bugetul pentru anul viitor va fi axat pe investiții, unde se vor acorda 7,3% din totalul produsului intern brut.

„Am discutat tema principală legată de bugetul pe anul 2023 și proiectul bugetului pentru anul 2024. A fost prezent ministrul de finanțe, dl. Marcel Boloș, care a dat toate detaliile legate de măsurile luate astfel încât închidem anul bugetar 2023 în conformitate cu asumările luate, de deficitul bugetar de 5,5% și desigur, proiecția de buget pentru anul 2024. În acest sens, doresc menționez liniile principale de buget asigură continuare a investițiilor pentru modernizarea României și în felul acesta este asigurat un procent de 7,3% din produsul intern brut pentru tot ceea ce înseamnă investiții”, a punctat Ciucă.

Președintele Senatului a punctat și creșterea bugetului pentru ministerul Educației, având în vedere că Executivul trebuie să majoreze cu 40% salariile profesorilor, așa cum prevede legea, asta după greva din învățământ din vară. În acest sens, premierul Ciolacu a avut azi o întâlnire cu sindicaliștii din educație, programată pentru ora 14:00.

Astfel, Ciucă promite o majorare în jur de 61% a bugetului pentru Educație pe anul 2024, asta în condițiile în care România trebuie să aloce 6% din PIB pentru învățământ, conform directivelor europene.

„De asemenea, pentru Ministerul Educaţiei este asigurată o creştere de aproximativ 61 % a bugetului, practic în valoare nominală de la 35 de miliarde la 57 de miliarde de lei, ceea ce asigură sumele necesare pentru creşterea salariilor personalului didactic şi nedidactic din Ministerul Educaţiei, precum şi începerea punerii în aplicare a legilor educaţiei”, a spus preşedintele PNL la Palatul Parlamentului.

După terminarea ședinței, liderul liberalilor a scris pe pagina sa de socializare că „PNL pledează pentru o construcție bugetară în care investițiile publice sprijină economia și veniturile la buget, iar acestea, la rândul lor, devin surse sustenabile de creștere a veniturilor și a calității vieții pentru toți românii”.

Și premierul Marcel Ciolacu a afirmat luni că bugetul ministerului Educației este de 4,1% din PIB, adică o majorare de aproximativ 60% față de sumele alocate în 2023. (detalii AICI)

Căror ministere va crește bugetul în 2024?

Șeful liberalilor a mai precizat că bugetul Ministerului Dezvoltării, condus de Adrian Veștea, va fi majorat cu 59%, de la 8 miliarde cât este în prezent, la 13 miliarde lei pentru 2024.

De asemenea, la Ministerul Dezvoltării, pentru continuarea derulării programelor de dezvoltare, la nivelul autorităților locale este asigurată o creștere a bugetului cu 59% în valoare nominală, de la 8 miliarde la 13 miliarde de lei, precizează Ciucă.

Un alt minister care va ieși pe plus va fi Ministerul Sănătății, condus de social-democratul Alexandru Rafila. Potrivit lui Nicolae Ciucă, bugetul Sănătății va fi de 17 miliarde de lei. Cei mai mulți bani vor merge la Casa de Sănătate, în jur de 62-63 de miliarde de lei, în creștere cu 3 miliarde față de anul trecut, spune Ciucă.

„La nivelul Ministerului Sănătății și a Casei de Sănătate, de asemenea, au fost asigurate bugetele necesare pentru asigurarea serviciilor medicale, crescând la nivelul Casei cu aproximativ 3 miliarde de lei, ceea ce înseamnă bugetul Casei de Sănătate va ajunge la aproximativ 62-63 de miliarde lei, iar la nivelul Ministerului Sănătății la 17 miliarde de lei. Deci în total la nivelul structurilor de sănătate aproximativ 80 de miliarde de lei”, mai punctează șeful PNL.

Ciucă a mai adăugat că la Mediu vorbim de o creștere de 49% a bugetului pe 2024: „Totodată, sunt asigurate sumele necesare pentru Ministerul Mediului pentru continuarea programelor, astfel încât ducem mai departe toate proiectele demarate, fiind vorba de un procent de aproximativ 49%”.

În ce privește Transporturile și Cultura, președintele Senatului dă asigurări că au fost asigurate sumele necesare, iar la Ministerul Muncii, „bugetul pentru majorările de pensii din 2024 este asigurat”.

Astfel, valoarea nominală a întregului pachet, a întregii anvelope este de aproximativ 212 miliarde de lei. Sunt asigurați banii necesari să poată să asigure indexarea cu valoarea inflației de la 1 ianuarie și intrarea în aplicare a noii legii a pensiilor începând cu 1 septembrie, a conchis Nicolae Ciucă.

Reamintesc că, noua lege a pensiilor prevede două majorări pentru anul 2024. Prima, de la 1 ianuarie 2024, odată cu indexarea de 13,8% a pensiilor cu rata inflației, și a doua, în septembrie, odată cu recalcularea celor aproximativ 5 milioane de pensii.

Astfel, impactul bugetar este calculat la 15 miliarde de lei pentru indexarea cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024 și de 10 miliarde de lei pentru recalcularea pensiilor, care va fi făcută în septembrie, atunci când pensiile românilor vor crește și cu 40%, așa cum spunea ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

ANALIZĂ | Ce ar însemna schimbarea poziției Austriei în negocierile pentru Schengen. Asul din mâneca premierului Marcel Ciolacu

VIDEO | Calendarul premierului Marcel Ciolacu privind aderarea României la Schengen: Aerian în martie 2024 și după iulie pe cale rutieră

VIDEO | Nicolae Ciucă tratează cu „maximă precauție” subiectul aderării României la Schengen: „Mai sunt pași de urmat/ Nu există o dată propusă”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern