VIDEO | Guvernul face loc drumului expres care leagă Satu Mare de granița cu Ungaria/ Fonduri suplimentare pentru proiectele de infrastructură

Publicat: 27/10/2023, 12:33
Actualizat: 27/10/2023, 16:26

În ședința de Guvern de vineri, premierul Marcel Ciolacu a avut pe masă proiectul de HG privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică, care fac parte din coridorul de „Drum Expres – Satu Mare (VO Satu Mare) –  (Graniţa Româno – Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)”.

Marcel Ciolacu l-a lăudat pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, despre care a spus că „continuă să își facă treaba pe zona de infrastructură”. În acest context, Executivul a adoptat un proiect de HG privind exproprierea terenurilor din zona drumului expres care leagă Satu Mare de granița cu Ucraina, o rută vitală pentru exporturile către Vest.

Văd că domnul Grindeanu își continuă treaba pe zona de infrastructură. Pe ordinea de zi de astăzi avem o serie de exproprieri, necesare realizării unor proiecte de infrastructură de interes național: drumul expres ce face legătura între Satu Mare și granița cu Ungaria, precum și Centura Timișoarei, partea de Sud, a declarat Marcel Ciolacu.

Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Drum Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Granița Româno-Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)” este necesar a fi expropriată o suprafață de 1.670.319 mp, aferentă unui număr de 593 imobile proprietate privată, situate pe raza localităților Satu Mare, Vetiş şi Livada din judeţul Satu Mare, precizează Ministerul Transporturilor.

În prezent, legătura dintre Satu Mare și granița Româno-Ungară se realizează prin intermediul drumului național DN 19A (Satu Mare -Petea), care are câte o bandă de circulație pe sens și un trafic foarte ridicat, cu sectoare pe care este atinsă capacitatea de circulație a drumului, se arată în motivarea proiectului.

De altfel, în cazul celui de-al doilea act normativ au fost aprobate:

1) Amplasamentul suplimentar necesar realizării lucrării de utilitate publică de interes naţional “Varianta de ocolire Timișoara-Sud”.
2) Declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată, situate pe amplasamentul suplimentar (care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național)
3) Lista imobilelor proprietate privată supuse exproprierii (aflate pe raza Municipiului Timișoara din Județul Timiș), precum și sumele individuale aferente despăgubirilor în cuantum total de 799,325 mii lei ( pentru 20 imobile, având o suprafață totală de expropriat de 2.666 mp).
4) Lista imobilelor proprietate publică a statului, situate pe amplasamentul suplimentar ( pentru un număr de 2 imobile, având o suprafață totală de 824 mp).
Suma totală aferentă despăgubirilor imobilelor proprietate privată este în valoare de 799,325 mii lei şi se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, conform Legii bugetului de stat pe anul 2023, nr. 368/2022, la capitolul 84.01 ”Transporturi”, titlul 56 ”Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare’’, articolul 56.48 ”Programe finanțate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), aferente cadrului financiar 2021-2027”

Bani din fondul de rezervă pentru programele din infrastructură

În același context, Marcel Ciolacu a anunțat că va aloca fonduri suplimentarea pentru cofinanțarea proiectelor din infrastructură: „Totodată, alocăm fonduri suplimentare pentru cofinanțarea proiectelor de mare infrastructură care au finalitate la fel ca și în cazul celor 2800 de proiecte către UAT-uri la sfârșitul acestui an”, a declarat premierul.

Astfel prin actul normativ, s-a aprobat, în vederea asigurării continuității finanțării proiectelor de infrastructura de transport, până la rectificarea bugetară:

• suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pe anul 2023 cu suma de 447.000 mii lei cu referire la credite bugetare și 447.000 mii lei cu referire la creditele de angajament din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul 84.01 „Transporturi”, Titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, în vederea asigurării necesarului de finanțare de la bugetul de stat a proiectelor din domeniul transporturilor derulate de către beneficiarii Programului Operațional Infrastructură Mare;
• suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pe anul 2023 cu suma de 53.000 mii lei cu referire la credite bugetare și 53.000 mii lei cu referire la creditele de angajament din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul 84.01 „Transporturi”, Titlul 56 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare”, în vederea asigurării necesarului de finanțare de la bugetul de stat a proiectelor finanțate in cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei.

Proiectele de HG, pot fi citite integral – AICI și AICI.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Guvernul a decis. Lista alimentelor plafonate va fi mărită de la 14 la 21 de produse. Ce alimente se vor adăuga pe lista produselor plafonate?

VIDEO | Infanteria și blindatele IDF au pătruns în zona centrală a Gazei și au lovit zeci de ținte Hamas: „Inclusiv cartierul general operațional”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Mărturia unei sportive, despre antrenorul acuzat de proxenetism: „A intrat peste mine...”
Simona Halep va primi o despăgubire colosală după scandalul dopajului. Câți bani îi va vira...
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
Un cuplu de români și cei opt copii ai lor au ocupat, abuziv, o casă...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
18 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după o piesă de operă cu sex...
VIDEO & FOTO Primele imagini cu bani pe biroul din cabinetul medical al lui Nelu...
Mihai Găinușă și Oana Paraschiv au bătut palma cu Antena 1. Apar în noul sezon...
Cum arăta Ramona Olaru când a debutat prima dată în televiziune. Imaginile pe care le-ar...
Cât plăteşte acum un şofer la poliţa RCA dacă anul trecut îl costa 1.500 de...
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat...
Un nou cutremur în această seară, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a...
A MURIT! Gică Hagi, în doliu
Strici mașina dacă retrogradezi din viteza a 2-a în 1-a ÎN MERS? Sfatul unui mecanic
VIDEO MrBeast, cel mai faimos YouTuber din lume, a petrecut 7 zile la Salina Turda...
Încălzirea prin maree, observată pe o lume din sistemul NOSTRU solar!
Vești pentru pensionarii uitați la recalculare. Termenul limită, stabilit
Ce părere are Bianca Drăgușanu despre Selina, iubita lui Victor Slav. Cum se înțeleg cele...
„Îmi vine să plâng! Aici vreau să mor!” Florin Piersic, cu ochii plini de lacrimi,...
Ce s-a întâmplat la târg cu mama Geta, Getuța și Ileana Sterp. “I-am făcut praf!”
Erika Isac, criticată aspru pentru scenele abuzive prezentate în videoclipul piesei BOO HOO: "Militează împotriva...
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru...
Liderii lumii au stabilit un obiectiv clar în lupta cu superbacteriile: eliminarea deceselor cu 10%