VIDEO | Guvernul face loc drumului expres care leagă Satu Mare de granița cu Ungaria/ Fonduri suplimentare pentru proiectele de infrastructură

Publicat: 27/10/2023, 12:33
Actualizat: 27/10/2023, 16:26

În ședința de Guvern de vineri, premierul Marcel Ciolacu a avut pe masă proiectul de HG privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică, care fac parte din coridorul de „Drum Expres – Satu Mare (VO Satu Mare) –  (Graniţa Româno – Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)”.

Marcel Ciolacu l-a lăudat pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, despre care a spus că „continuă să își facă treaba pe zona de infrastructură”. În acest context, Executivul a adoptat un proiect de HG privind exproprierea terenurilor din zona drumului expres care leagă Satu Mare de granița cu Ucraina, o rută vitală pentru exporturile către Vest.

Văd că domnul Grindeanu își continuă treaba pe zona de infrastructură. Pe ordinea de zi de astăzi avem o serie de exproprieri, necesare realizării unor proiecte de infrastructură de interes național: drumul expres ce face legătura între Satu Mare și granița cu Ungaria, precum și Centura Timișoarei, partea de Sud, a declarat Marcel Ciolacu.

Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Drum Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) – Oar (Granița Româno-Ungară – Drum Expres M49 Ungaria)” este necesar a fi expropriată o suprafață de 1.670.319 mp, aferentă unui număr de 593 imobile proprietate privată, situate pe raza localităților Satu Mare, Vetiş şi Livada din judeţul Satu Mare, precizează Ministerul Transporturilor.

În prezent, legătura dintre Satu Mare și granița Româno-Ungară se realizează prin intermediul drumului național DN 19A (Satu Mare -Petea), care are câte o bandă de circulație pe sens și un trafic foarte ridicat, cu sectoare pe care este atinsă capacitatea de circulație a drumului, se arată în motivarea proiectului.

De altfel, în cazul celui de-al doilea act normativ au fost aprobate:

1) Amplasamentul suplimentar necesar realizării lucrării de utilitate publică de interes naţional “Varianta de ocolire Timișoara-Sud”.
2) Declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată, situate pe amplasamentul suplimentar (care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național)
3) Lista imobilelor proprietate privată supuse exproprierii (aflate pe raza Municipiului Timișoara din Județul Timiș), precum și sumele individuale aferente despăgubirilor în cuantum total de 799,325 mii lei ( pentru 20 imobile, având o suprafață totală de expropriat de 2.666 mp).
4) Lista imobilelor proprietate publică a statului, situate pe amplasamentul suplimentar ( pentru un număr de 2 imobile, având o suprafață totală de 824 mp).
Suma totală aferentă despăgubirilor imobilelor proprietate privată este în valoare de 799,325 mii lei şi se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, conform Legii bugetului de stat pe anul 2023, nr. 368/2022, la capitolul 84.01 ”Transporturi”, titlul 56 ”Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare’’, articolul 56.48 ”Programe finanțate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), aferente cadrului financiar 2021-2027”

Bani din fondul de rezervă pentru programele din infrastructură

În același context, Marcel Ciolacu a anunțat că va aloca fonduri suplimentarea pentru cofinanțarea proiectelor din infrastructură: „Totodată, alocăm fonduri suplimentare pentru cofinanțarea proiectelor de mare infrastructură care au finalitate la fel ca și în cazul celor 2800 de proiecte către UAT-uri la sfârșitul acestui an”, a declarat premierul.

Astfel prin actul normativ, s-a aprobat, în vederea asigurării continuității finanțării proiectelor de infrastructura de transport, până la rectificarea bugetară:

• suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pe anul 2023 cu suma de 447.000 mii lei cu referire la credite bugetare și 447.000 mii lei cu referire la creditele de angajament din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul 84.01 „Transporturi”, Titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, în vederea asigurării necesarului de finanțare de la bugetul de stat a proiectelor din domeniul transporturilor derulate de către beneficiarii Programului Operațional Infrastructură Mare;
• suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pe anul 2023 cu suma de 53.000 mii lei cu referire la credite bugetare și 53.000 mii lei cu referire la creditele de angajament din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul 84.01 „Transporturi”, Titlul 56 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare”, în vederea asigurării necesarului de finanțare de la bugetul de stat a proiectelor finanțate in cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei.

Proiectele de HG, pot fi citite integral – AICI și AICI.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Guvernul a decis. Lista alimentelor plafonate va fi mărită de la 14 la 21 de produse. Ce alimente se vor adăuga pe lista produselor plafonate?

VIDEO | Infanteria și blindatele IDF au pătruns în zona centrală a Gazei și au lovit zeci de ținte Hamas: „Inclusiv cartierul general operațional”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern