Japonia ar urma să verse în mare apa contaminată de la Fukushima

Japonia ar urma să verse în mare apa contaminată de la Fukushima
Centrala, condusă de Tokyo Electric Power Company Holdings Inc 9501.T, a suferit multiple „crize nucleare” după un cutremur din 2011 care a fost urmat de un tsunami / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 16/10/2020, 13:54

La aproape un deceniu după dezastrul nuclear de la Fukushima, guvernul Japoniei a decis să verse peste un milion de tone de apă contaminată în mare, a informat vineri  mass-media locală, însă un anunț oficial ar urma să fie făcut la sfârșitul lunii octombrie.

Este de așteptat ca decizia să creeze tensiuni cu țările vecine, cum ar fi Coreea de Sud, care a intensificat deja testele de radiații ale produselor alimentare din Japonia și să devasteze industria pescuitului din Fukushima, care a luptat de ani de zile împotriva unei astfel de decizii, informează Reuters.

Eliminarea apei contaminate de la uzina Fukushima Daiichi a reprezentat o problemă de lungă durată pentru Japonia, deoarece un proiect de dezafectare care va dura zeci de ani se află înncă în desfășurare. Aproape 1,2 milioane de tone de apă contaminată sunt depozitate în prezent în tancurile uriașe ale instalației.

Apa contaminată de la Fukushima ar urma să fie vărsată în mare

Centrala, condusă de Tokyo Electric Power Company Holdings Inc 9501.T, a suferit multiple „crize nucleare” după un cutremur din 2011 care a fost urmat de un tsunami.

Vineri, ministrul japonez al industriei, Hiroshi Kajiyama, a declarat că nu s-a luat încă nicio decizie cu privire la eliminarea apei, însă guvernul își propune să ia în curând una.

„Pentru a preveni orice întârziere în procesul de dezafectare, trebuie să luăm rapid o decizie”, a declarat acesta într-o conferință de presă.

Însă oficialul japonez nu a oferit alte detalii, inclusiv un interval de timp.

Japonia ar urma să verse în mare apa contaminată de la Fukushima
Centrala, condusă de Tokyo Electric Power Company Holdings Inc 9501.T, a suferit multiple „crize nucleare” după un cutremur din 2011 care a fost urmat de un tsunami / Sursă FOTO: Shutterstock – caracter iustrativ

Ziarul Asahi a raportat că orice astfel de eliberare ar trebui să dureze aproximativ doi ani pentru a se pregăti, deoarece apa iradiată trebuie să treacă mai întâi printr-un proces de filtrare înainte ca aceasta să poată fi diluată în continuare cu apă de mare și în cele din urmă eliberată în ocean.

În 2018, Tokyo Electric și-a cerut scuze după ce a admis că sistemele sale de filtrare nu au îndepărtat toate materialele periculoase din apă, colectate din conductele de răcire folosite pentru a împiedica topirea miezurilor de combustibil atunci când centrala a fost oprită.

„Nu o vărsați în mare. Ne-am chinuit să ne refacem reputația!”

De asemenea, compania a anunțat că intenționează să îndepărteze toate particulele radioactive din apă, cu excepția tritiului, un izotop de hidrogen greu de separat și care este considerat relativ inofensiv.

Este o practică obișnuită ca centralele nucleare din întreaga lume să elibereze apa care conține urme de tritiu în ocean.

În aprilie, o echipă trimisă de Agenția Internațională pentru Energie Atomică pentru a revizui problemele legate de apa contaminată de la Fukushima a declarat că opțiunile de eliminare a apei prezentate de un comitet consultativ din Japonia – degajarea vaporilor și a evacuările în mare – sunt ambele fezabile din punct de vedere tehnic. AIEA a declarat că ambele opțiuni au fost utilizate de către centralele nucleare care se află în funcțiune.

Japonia ar urma să verse în mare apa contaminată de la Fukushima
Centrala, condusă de Tokyo Electric Power Company Holdings Inc 9501.T, a suferit multiple „crize nucleare” după un cutremur din 2011 care a fost urmat de un tsunami / Sursă FOTO: Shutterstock

Săptămâna trecută, reprezentanții industriei japoneze de pește au cerut guvernului să nu permită eliberarea apei contaminate din uzina Fukushima în mare, spunând că ar anula anii de muncă în care s-au chinuit să își refacă reputația.

Coreea de Sud a păstrat interzicerea importurilor de fructe de mare din regiunea Fukushima care a fost impusă după dezastrul nuclear și a convocat anul trecut un înalt oficial al ambasadei japoneze pentru a explica modul în care Tokyo a planificat să se ocupe de problema apei din Fukushima.

În timpul propunerii din partea orașului Tokyo de a găzdui Jocurile Olimpice din 2013, premierul Shinzo Abe le-a spus membrilor Comitetului Olimpic Internațional că instalația din Fukushima este „sub control”.

Jocurile au fost amânate până în 2021 din cauza pandemiei, iar unele evenimente urmează să aibă loc la aproape 60 kilometri de centrala nucleară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”