ANALIZĂ: De ce Ucraina poate să câștige și va câștiga războiul cu Federația Rusă, potrivit unui autor cunoscut

ANALIZĂ: De ce Ucraina poate să câștige și va câștiga războiul cu Federația Rusă, potrivit unui autor cunoscut
Publicat: 08/12/2023, 21:54
Actualizat: 08/12/2023, 22:02

În ultima vreme, tot mai multe voci susțin că Ucraina va pierde războiul cu Federația Rusă, în primul rând deoarece sprijinul Vestului a scăzut. Economistul Anders Aslund, autorul cărții „Russia’s Crony Capitalism: The Path from Market Economy to Kleptocracy”, le arată pesimiștilor că se înșală, într-un articol publicat în Kyiv Post.

Iată care sunt argumentele lui Aslund:

Motivația

Probabil acesta este cel mai important element într-un război. Ucrainenii știu pentru ce luptă: ei apără independența țării lor. Dacă pierde acest război, Ucraina va înceta să mai existe. Va deveni o nouă republică a „imperiului rus”, așa cum sunt Daghestan sau Altai.

În schimb, majoritatea militarilor ruși din Ucraina nu știu de ce se află acolo și care sunt obiectivele concrete ale armatei lor. Mulți dintre soldați nu sunt nici măcar cetățeni liberi. După izbucnirea războiului, numărul deținuților ruși a scăzut de la 420.000 la 260.000, într-un singur an. Aceștia au murit în Ucraina, unde au luptat pentru forțe paramilitare de genul Grupului Wagner.

Rusia este o dictatură

Rusia este o dictatură, unde indivizi care critică într-un mod susținut regimul lui Vladimir Putin primesc pedepse grele. Unul dintre liderii opoziției, Vladimir Kara-Murza, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.

Ucraina susține că a ucis și rănit peste 330.000 de militari ruși. Chiar dacă numărul real este jumătate din această cifră, tot este de zece ori mai mare decât cel al pierderilor sovietice din Afganistan. Pierderile din acel conflict au avut o influență profundă asupra societății ruse și au determinat schimbări politice. Cu siguranță istoria se va repeta.

Ucraina este o democrație

Spre deosebire de Rusia, Ucraina este o democrație, iar mulți dintre militarii săi sunt voluntari. Mai mult, comandanții ucraineni sunt mai tineri și acționează într-un mod mai democratic. Totodată, forțele armate au o structură mai descentralizată, iar comandanții încearcă să își protejeze soldații, spre deosebire de generalii Moscovei.

În acest moment, sunt înrolați în forțele armate ucrainene aproximativ 800.000 de oameni. Prin comparație, Rusia are în Ucraina aproximativ 420.000 de militari.

Ucraina are mai mulți militari, care sunt mai bine motivați și mai bine tratați decât inamicii lor.

Rusia pierde multe echipamente în Ucraina

Pierderile de echipamente rusești din Ucraina sunt uriașe. Moscova se străduiește să le înlocuiască, iar pe front ajung arme vechi, din depozite sau unele de import de calitate îndoielnică, precum dronele iraniene. De cealaltă parte, Ucraina operează multe platforme militare vestice de ultimă generație. Exemple sunt tancurile Leopard 2, M1A2 Abrams, lansatoarele de rachete HIMARS sau sisteme anti-aeriene Patriot.

Totodată, armele rusești și-au demonstrat adevărata valoare în acest război, iar potențialii clienți nu au fost impresionați. Exemple de platforme care nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor sunt elicopterele Kamov Ka-52 „Alligator”, rachetele „hipersonice” Kinzhal sau tancurile T-14 „Armata”.

rusia, ucraina, razboi, victorie
Tanc T-14 „Armata”.

Potrivit Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), exporturile de armament ale Rusiei au scăzut de la 7,2 miliarde de dolari în 2018 la doar 2,8 miliarde de dolari în 2022. În 2023, exporturile au scăzut probabil și mai mult.

Războiul din Ucraina a arătat că industria de armament rusească este centralizată, ineficientă și coruptă.

Istoria ne arată că marile puteri pot pierde războaie lungi

Unul dintre argumentele aduse de pesimiști este că Rusia, cu o populație și economie mult mai mare, va rezista mai bine pe termen lung în acest război și în final va câștiga. Totuși, SUA a pierdut în Vietnam (1955 – 1977), iar Franța în Algeria (1954 – 1962). Mai mult, în 1967 un Israel încă sărac a câștigat războiul împotriva unei coaliții de state arabe, iar în 1939 – 1940 micul stat Finlanda a rezistat în fața unei invazii a Rusiei.

De obicei statele mari, lipsite de motivație reală, pierd războaiele împotriva unor țări mai mici care știu exact pentru ce luptă.

Ucraina poate câștiga, dar sunt probleme care nu pot fi trecute cu vederea

Potrivit lui Aslund, pentru ca Ucraina să câștige războiul este necesar să distrugă cele două poduri care leagă Rusia de Crimeea, izolând astfel peninsula. Ucraina nu trebuie să cucerească Crimeea. Trebuie doar să o facă imposibil de apărat.

Kievul a reușit deja să reia livrările de cereale în marea Neagră, în ciuda blocadei Rusiei, ajungând la 5,6 milioane de tone în două luni.

Tutuși, Kievul are probleme, iar cea mai mare este lipsa de fonduri. Republicanii din America, apropiați ai lui Donald Trump, au închis, deocamdată, robinetul. „Dacă cineva poate distruge Ucraina, acela este Donald Trump, nu Putin”, crede autorul.

Mai mult, potrivit lui Aslund, militarii ucraineni sunt scoși din luptă (uciși sau răniți) în număr mare deoarece, din cauza livrărilor întârziate de arme vestice, Rusia a minat zone vaste din Ucraina și continuă să facă acest lucru zilnic.

Nu în ultimul rând, deși aviația rusă nu a impresionat în acest război, Rusia deține mult, mult mai multe aeronave decât inamicul său. Chiar și așa, Ucraina reușește să își folosească propriile forțe aeriene aproape zilnic după aproape doi ani de război.

Sursa foto: Profimedia Images

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Milionarul Cășuneanu a fost bătut după un scandal în „lumea bună”. “Fabulosul Costeluș” și-a primit...
FOTO. Imagini incendiare cu Corina Caragea într-un costum de baie alb!
Sunt bărbații pe cale de dispariție? Studiu îngrijorător despre cromozomul Y, care determină sexul masculin
Răzvan a murit după ce medicii l-au trimis acasă cu antibiotic! 'Dacă i se făcea...
Cu tarabele pline de produse locale, de calitate, românii aleg tot mai des "chinezăriile". Preţul dictează...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
2024: O nouă regulă de circulație în sensul giratoriu. Singura bandă care are întotdeauna prioritate
Ce datorii a lăsat în urmă Mioara Roman: „Sunt bune de plată!”
Trupul lui Alexei Navalnîi a fost predat familiei. Unde și în ce condiții va avea...
Analiză Politico: Intrarea lui Klaus Iohannis în cursa pentru şefia NATO poate produce divizări în...
Scandal uriaș imediat după ce Mioara Roman a murit! Revoltă în masă din cauza unor...
Un EXPERIMENT NASA în SPAȚIU a sfârșit în FLĂCĂRI! Ce au încercat să facă?
A MURIT unul dintre cei mai PERICULOŞI oameni din lume! Domnia terorii s-a încheiat
Apa de la robinet, interzisă în locul cel mai iubit de români. Nici alcool nu...
Ce a putut să își facă la geamul apartamentului un român din cartierul Drumul Taberei,...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Record de conversie a energiei, atins cu celule solare semitransparente