Anafura este o bucată de pâine binecuvântată de preot. Nu este sfințită. Nu este Euharistie și nu reprezintă „Trupul lui Hristos”, precum la împărtășanie. Sunt bucăţele din prescurile care au fost aduse și oferite de către credincioși, cu scopul de fi săvârșită Liturghia.
Dar este o hrană sfințită care simbolizează binecuvântarea și ocrotirea divină, fiind împărţită de către preot la sfârşitul Liturghiei. Pentru a primi și consuma anafură, trebuie să nu mănânci nimic în acea zi, să se spele și să zică rugăciunea.
Gustarea din anafură este un act duhovnicesc care trebuie însoţit de rugăciune şi fapte bune, potrivit Doxologia. Anafura o simbolizează pe Maica Domnului, cea care a primit în pântecele său pe Mântuitorul Iisus Hristos.
„Pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, binecuvântează, Doamne, pâinea acesta, anafura sfinţilor tăi”.
Anafura se poate mânca zilnic, ca binecuvântare, în momente de încercare sau boală sau pentru întărire sufletească când ne aflăm în dificultate. Se poate lua și înainte de începerea unei călătorii, pentru protecție și ocrotire divină pe drum.
Anafura trebuie tratată și păstrată cu respect, într-un spațiu curat și dedicat: într-un colț de rugăciune, alături de icoane și candelă, într-o cutie specială sau vas curat, acoperită cu o pânză albă, ferită de praf, umiditate și la îndemâna copiilor mici.
Dacă este uscată, poate fi păstrată mai mult timp, fără riscul de alterare.Dacă se strică, nu se aruncă, ci este îngropată într-un loc curat din grădină, ca semn de respect.
Sursa Foto: Profimedia
Citește și: Paște sau Paști? Cum se spune corect, de fapt