Locul unde Dumnezeu lucrează, un pic mai jos de cer

Publicat: 06 03. 2019, 02:55
Actualizat: 25 03. 2019, 20:01

„Am întins o mână de ajutor pentru ca acești copii să își poată continua mai departe școala. Copiii au familii, iar aceste familii pe care noi acum le ajutăm, ne-au ajutat când mânăstirea avea o situație materială și financiară mai grea. Acum a venit rândul nostru să întindem o mână de ajutor acestor copii. Sunt copii cu potențial și trebuie să punem în valoare acest potențial. Încercăm să le oferim șansa și să creadă în ei că sunt copii buni ca și ceilalți copii care sunt în contact cu tehnologia pusă la dispoziție de societate”, a spune Stareța Mănăstirii din Piatra Fântânele, Maica Pamfilia.

Zi de zi, măicuțele de la Piatra Fântânele îi însoțesc pe copii la școală și de la școală spre casă. După amiaza este rezervată rezolvării temelor, măicuțele ajutându-i pe copii să se pregătească pentru orele de curs de a doua zi. Seara, cei mici se joacă, cântă sau pictează.

Pe lângă cazare, masă și teme, copiii de la mânăstire sunt duși de măicuițe, săptămânal, la cursuri de dans sportiv, cursuri de chitară și pregătesc împreună diferite spectacole.

„Înainte trebuia să ne trezim dimineața, la 5 și să pornim spre școală. Făceam câte două ore până la școală. Era tare greu. Acuma sunt aici și dormim mai mult și mergem în fiecare zi la școală” povestește Cristina care este deja în clasa a VII-a și visează să lucreze în IT.

Antonia este cea mai mică preșcolăriță din grupul celor 16 elevi care sunt găzduiți la mănăstire. Deși are doar trei ani, spune că este foarte încântată și mulțumită că poate ajunge la grădiniță, alături de ceilalți copii.

Fără ajutorul măicuițelor copiii nu ar fi putut ajunge decât rar la școală și cei mici nu ar fi mers niciodată la grădiniță.

Implicarea măicuțelor de la Piatra Fântânele a crescut prezența la școală a elevilor la sută la sută. Dacă anul trecut, puțin peste jumătate din cei 45 de elevi veneau la școală, pentru cei din Ciosa asta însemnând să vină pe jos între 8 și 12 kilometri până la școală și tot atâta până acasă, anul acesta situația e cu totul alta și copiii vin zi de zi la școală.

În plus, cadrele didactice sunt foarte mulțumite că rezultatele la învățătură ale copiilor s-au îmbunătățit semnificativ.

„Înainte lipseau mult. Veneau 3-4 zile pe săptămână pentru că distanța dintre Piatra Fântânele și Ciosa este foarte mare. Fiind cazați la mănăstire, prezența este de sută la sută, iar rezultatele la învățătură s-au îmbunătățit considerabil”, a declarat profesoara Maria Anca de la Școala Generală din Piatra Fântânele.