Un medic, către politicieni: „Sănătatea nu-i ca matematica; ce bagi, aia scoți”

Publicat: 25/07/2013, 11:28
Actualizat: 25/07/2013, 18:18

A rămas ca-n gară soarta maternității din Buzău, situată, cum altfel, pe o stradă numită a Gării. Nimeni nu știe nimic deocamdată, iar doctorul Doboș așteaptă să fie sunat sau chemat la Consiliul Județean pentru a afla ce se întâmplă cu maternitatea din Buzău.

În urmă cu ceva vreme s-a vorbit de fonduri de milioane de euro pentru construcția unei noi maternități, la standarde europene. Pe scurt, condiții lux pentru gravidele din tot județul.

Au existat proiecte, și vorbe, și firme care ar fi participat la noua lucrare. Pe un alt teren, o clădire nouă, cu 3 etaje și 75 de paturi. Cu locuri de parcare. Supraterane și subterane, a crezut doctorul Doboș, șeful maternității din Buzău. Greșit, au spus mai marii Consiliului Județean. O parcare de doar 10 locuri. Bine, a întrebat doctorul, dar ce se întâmplă cu maternitatea veche, cea în care lucrează de 26 de ani? Nimeni n-a știut să-i răspundă. Ce se întâmplă cu cele 200 de femei care ocupă paturile maternității existente?, s-a mirat același doctor, care n-a aflat dacă maternitatea „veche” ar mai continua să funcționeze. Iar întrebarea încă își așteaptă răspunsul.

„Nimeni nu știe nimic”, spune Mușat Doboș. „Așteptăm vești și până când le-om primi, ne vedem de treabă”. Șeful maternității spune că oferta Consiliului Județean e interesantă, dar noul spațiu pus la dispoziție, într-o altă zonă din oraș, deocamdată pe hârtie, e mic și nu corespunde realității: „4.000 de metri pătrați maternitatea nouă, 8.000 de metri pătrați asta de acum”, explică doctorul. „Noi n-avem pâine neagră și vrem să mâncăm cozonac”, afirmă medicul, care-și dorește – înainte de orice – ameliorarea condițiilor existente la maternitatea pe care o conduce. Doboș știe proverbul cu calul de dar, care nu se caută la dinți, dar nu vrea să primească ceva oricum, sau sub amenințarea Bruxellesului: „Am auzit și varianta că, dacă nu accept, vine Bruxellesul și ne închide”. Or, doctorul Doboș nu crede asta, pentru că știe cum e să lucrezi, ori să primești bani de la europeni.

Medicul nu știe de frică și nici nu-l intimidează culoarea politică. A pierdut șefia Spitalului Județean din Buzău din două motive: a refuzat să intre în partid și nu și-a ținut gura, spunându-i fostului ministru de la Sănătate, Eugen Nicolăescu, că nu înțelege nimic din sistemul sanitar: „Sănătatea nu-i matematică. Ea funcționează pe principiul: «ce bagi, aia scoți». Bagi nimic, scoți nimic”. După doi ani de manageriat, a fost eliberat din funcție și s-a reîntors la maternitate. „Consistența politicii nu influențează natalitatea”, zice medicul.

„Am făcut o relație socială din meseria de ginecolog „

S-a întors la maternitatea din Buzău, situată pe strada Gării, în clădirea în formă de H, odinioară sediu de anchetă al securității. Aici se nasc 3000 de copii pe an, între 9 și 10 nașteri înregistrându-se zilnic. Nu doar din oraș, ci și din împrejurimi. „Toate probleme aici vin”, spune doctorul Doboș, „în maternitatea asta, care are două secții, 12 medici obstetricieni și un neonatolog. Și o secție de terapie nou-născuți, caldă, dotată cu tot ce-i trebuie. Aici suntem puși la adăpost”.

Secția de terapie arată occidental. Banii au venit de la guvernul Flandrei de Est, în baza unui protocol de colaborare pe care Spitalul Județean din Buzău l-a încheiat cu belgienii în urmă cu 15 ani. Parte din bănuți au ajuns și la maternitate, iar doctorul Doboș i-a cheltuit dotând secția cu aparatura necesară, iar saloanele transformându-le în regim rooming in. Restul i-a folosit renovând jumătate din clădire. Donație a fost mobilierul, parte din el, dar și cele trei rezerve de protocol, dotate cu televizor, paturi pentru gravidă și însoțitor și grup sanitar propriu cu cabină de duș. Rezervele sunt gratis, spune șeful locului. „Mi le-a făcut cineva căruia i-am operat nevasta. Nu fac comerț cu ele”, spune doctorul Doboș a cărui filosofie se rezumă simplu: „Am făcut o relație socială din meseria asta. Un loc rămas de bună-ziua e mai valoros decât oricât altceva”.

„Funcționăm la condiții de avarie”

Doctorul și echipa lui și-au lăsat loc de „bună ziua”, și la București – unde trimit cazurile dramatice ale nou – născuților, la Polizu, Universitar sau la „Grigore Alexandrescu”, dar și la Râmnicu Sărat, de unde s-a întâmplat să primească medicamente. „Sunt și cazuri dramatice”, spune medicul, „și ne agățăm de ele. Dar când vezi ce se întâmplă, respecți regula profesiei: fii modest și cunoaște-ți limitele. Lasă orgoliile și cere ajutorul!”

Iar ajutorul vine. S-a întâmplat să fie sub formă de seringi, pansamente, perfuzabile, lenjerii și medicamente, de la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, de la Spitalul CFR din Buzău și de la București. „Ne-am învățat să lucrăm în condiții de avarie”, spune doctorul Doboș, care recunoaște că se întâmplă ca maternitatea să funcționeze după principiul: „Sugarul care nu plânge nu primește țâță”. „Societatea în care trăim, doarme”, mai spune medicul.

Anul trecut a fost unul la limită pentru maternitate: stocurile de medicamente erau pe terminate, spălătoria era nefuncțională, iar bucătăria închisă. Gravidele veneau cu mâncarea de acasă, la fel cu medicamente și pansamente. „E greu uneori, spune Mușat Doboș. Suntem sufocați. Dar trebuie răbdare. Lumea trebuie să-și schimbe filosofia. Să învețe să devină mai tolerantă și să accepte că nimic din ceea ce se întâmplă în viața asta nu e întâmplător.”

„Răbdare” e cuvântul care-l definește pe medicul Doboș. Din ’82 ,de când e doctor, își spune periodic: „De mâine plec”. A plecat odată, în ’90, în Franța dar s-a întors după un an. A mai stat o vreme și iar a plecat – pentru alți 3 ani jumătate. S-a întors acasă însă, lăsând un post de ginecolog în Franța și în Belgia, unde i s-a oferit de lucru. „Am momente când zic că plec. Din cauza sistemului. Am și zile când mă răzgândesc. Știi ce am aici? O căsuță, un ciobănesc, cinci pisici, multă liniște și o plăcuță de metal la poartă pe care scrie doar atât «Pusy Ranch». Atât i-am dedicat și eu organului care m-a făcut ceea ce sunt – o plăcuță.”

„Drama se poate întâmpla oricând. Important e să nu devii spectator. Ăsta-i secretul meseriei: să nu lași partea sentimentală să te domine, să nu fii sclavul ei. Să miroși cazul. Asta te salvează. Și când o nouă viață iese, te bucuri și mai faci o cruce. Niciodată să nu zici că-i doar meritul tău. Cine crede asta e papagal.” – Dr. Mușat Doboș, directorul maternității din Buzău

Info plus:

Născut în România, perspectivă de mamă

Pe 30 mai, Lucica a născut un băiat. Al doilea, primul fiind acasă, într-un sat din comuna Săgeata din Buzău. A născut prin cezariană și a avut mari emoții. Nu pentru că are 36 de ani, ci pentru că a mai adus un suflet pe lume. „Mi-a fost un pic teamă”, spune femeia, deși n-a avut o sarcină cu probleme. A născut ușor, prin cezariană, cu doctorul Neacșu, care nu i-a cerut bani ca să o asiste . De altfel, ea spune că la maternitatea din Buzău, lumea se poartă frumos cu gravidele, iar asistentele le învață pe lehuze cum să-și hrănească copiii.

Băiatul ei cel mic însă, Eduard Andrei, e tare ambițios și nu vrea să primească hrana la sân, ceea ce o face pe mămică să mai rămână în spital. „Cum mănâncă la sân, cum mergem acasă”, spune Lucica. Acolo o așteaptă soțul și Cătălin Alexandru, fiul mai mare, de 11 ani. Nu știe dacă va mai naște și un al treilea copil. „E greu astăzi”, spune mama. „Nu prea-i ușor cu banii și cu criza asta”

Lista dorințelor la maternitatea din Buzău

„N-avem laparoscop, n-avem histeroscop, iar aparatele de anestezie scapă gaze. Înghiți la flotant de vorbești singur. Ne-ar trebui monitoare. Jumătate din maternitate e renovată, dar mai trebuie făcută și cealaltă jumătate. Iar mobilierul e la pământ.” Doctorul Doboș a renovat jumătate din clădirea maternității buzoiene cu 75.000 de euro; are nevoie de încă pe atât pentru a termina și restul.

Află aici mai multe despre campania Gândul

Povestește-ne aici experiența ta legată de materintățile din România

Ia atitudine! Donează 2 euro prin SMS la 877și banii tăi vor fi folosiți pentru dotarea cu aparatură a unei maternități!

Pentru detalii click aici

Servicii oferite gratuit de Orange, Vodafone și Cosmote. Nu se percepe TVA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii