Dr. Bogdan Ioan Furtună, manager interimar Spitalul Clinic Colțea: Recomandarea unui pacient mulțumit este cea mai eficientă formă de promovare. / „Let’s make Colțea great again!”

Dr. Bogdan Ioan Furtună, manager interimar Spitalul Clinic Colțea: Recomandarea unui pacient mulțumit este cea mai eficientă formă de promovare. / „Let’s make Colțea great again!”
Publicat: 26/06/2022, 11:16

Dr. Bogdan Ioan Furtună, specializat în Medicină Internă, fost director medical al Spitalulu Clinic „Colentina”, numit recent manager interimar Spitalul Clinic Colțea a explicat, într-un interviu pentru News.ro, despre formarea sa profesională, apartenența politică, dar mai ales despre ce a găsit în noua unitate sanitară pe care o conduce, interimar, și despre planurile sale în acest mandat.

Dr. Bogdan Ioan Furtună a fost numit recent medic interimar la conducerea Spitalului Clinic Colțea, după plecarea fostului manager interimar, Paul Iordache.

Traseul profesional

Dr. Bogdan Ioan Furtună a fost director medical al Spitalulu Clinic „Colentina” și, conform unei declarații de avere din 2019, era acționar majoritar, cu 70%, la Centrul Medical Dr Furtună Dan, o rețea de clinici medicale din București ce oferă servicii pentru 20 specialități medicale, care poartă numele tatălui său.

Potrivit presei, Dr. Bogdan Ioan Furtună ar avea relații strânse cu PSD. „Pentru a putea fi director medical la Spitalul Colentina unde a fost numit de Gabriela Firea, Furtună și-a cesionat părțile sociale mamei sale. Deși este în relații foarte strânse cu PSD, Furtună a reușit să-l convingă pe Vlad Voiculescu să fie numit de viceprimarul USR, Horia Tomescu manager la Colțea”, a scris, la începutul lunii mai, Curentul.

Potrivit unui articol din mai 2020 din Libertatea, pe pagina personală de Facebook, Bogdan Ioan Furtună, pe atunci directorul medical de la „Colentina”, își exprimă deschis susținerea față de Gabriela Firea și PSD, iar în postările de Facebook ale Spitalului Colentina, Primăria Municipiului Bucureşti este pomenită des.

Colțea Coltea este primul spital din București, potrivit istoricului de pe site-ul instituției medicale. A fost înființat la data de 14 decembrie 1704, din initiațiva spătarului Mihai Cantacuzino. Organizarea și functionarea spitalului a fost făcută dupa modelul spitalului Ospedale di S. Lazzaro e Mendicanti din Veneția.

„Sistemul de sănătate din România chiar nu are nevoie de conflicte și de dezbinare pe teme politice”

Dr. Bogdan Ioan Furtună a vorbit în interviu, despre susținerea politică pentru posturile din sănătate.

„Personal, prefer să mă bazez pe muncă, pe colaborare corectă și comunicare deschisă, și nu pe susținere politică. Am pregătire medicală și pregătire în management medical pe care îmi doresc să le pun la dispoziția pacientului român. Consider că sistemul de sănătate din România chiar nu are nevoie de conflicte și de dezbinare pe teme politice. Este nevoie de colaborare strânsă, de bune intenții și de muncă, de unitate și de continuitate. Pacienții așteaptă de la noi să le oferim acces facil la serviciile medicale, un act medical de calitate și condiții spitalicești decente. Plus empatie și o atitudine deschisă”, a declarat nou manager interimar al Spitalului Clinic Colțea.

Potrivit afirmațiilor sale, parcursul său profesional nu are nicio legatura cu o apartenență politică. „După absolvirea Facultății de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, mi-am construit experiența în mediul privat, ca antreprenor al unui business medical ce a crescut organic, an de an. Am pus în centrul preocupărilor satisfacția pacientului pentru actul medical și pentru experiența oferită, deoarece sunt conștient că recomandarea unui pacient mulțumit este cea mai eficientă formă de promovare”, a declarat Dr. Bogdan Ioan Furtună.

Astfel, a urmat poziția de director medical la Spitalul Clinic Colentina și apoi, după o revenire în mediul privat, poziția de Manager la Spitalul Clinic Colțea. „Singura legătură dintre activitatea mea în mediul privat și cea în sistemul public de sănătate constă în experiența acumulată într-un sistem medical în care lucrurile, de multe ori, sunt mai coerente și eficiența financiară se poate împleti armonios cu satisfacția pacientului. Experiența în mediul privat m-a ajutat să îmi definesc standardele în ceea ce privește calitatea serviciilor, comunicarea eficientă și facilă cu toți colegii, de la șef de secție la infirmier, precum și în ceea ce privește cheltuirea eficientă a banilor, atât privați, cât și publici, ținând cont, de fiecare dată, de beneficiile aduse de fiecare investiție făcută”, a afirmat el în interviul pentru News.ro.

Mai mult, Dr. Bogdan Ioan Furtună a ținut să sublinieze că nu mai are nicio implicare în business-ul privat. „Începând cu preluarea mandatului de manager la Spitalul Clinic Colțea, implicarea mea în orice fel de activitate privată a încetat de jure și de facto”, a precizat el.

Planurile pentru Spitalul Clinic Colțea la preluarea mandatului

„Ca în orice unitate sanitară, pot spune că am găsit mult de lucru”, a spus Dr. Bogdan Ioan Furtună despre situația ăn care a găsit spitalul aflat la Kilometrul 0 al Capitalei, încă aflat în proces de acreditare.

Potrivit noulul manager interimar, un aspect pe care vrea să pun accent este vechimea și notorietatea spitalului. „Spitalul Clinic Colțea are multe atuuri și o istorie semnificativă. Este cel mai vechi spital din București (înființat în 1704) și printre primele spitale din Europa. Numele său este legat de Prima școală de învățământ medical din Țara Românească (1842 – Nicolae Crețulescu), de înființarea primelor specialități medicale: chirurgia, medicina internă și oftalmologia (1859) și de nume mari, cum sunt Carol Davilla, Victor Babeș, Nicolae Manolescu. Din păcate, în ultima perioadă, presa a prezentat spitalul în culori nu tocmai plăcute, punând accent pe diferitele probleme cu care s-au confruntat pacienții și personalul. Ce este cel mai important, aș spune, este potențialul uriaș al Spitalului Clinic Colțea de a ajunge din nou printre unitățile medicale de prestigiu din București”, a afirmat Dr. Bogdan Ioan Furtună.

Noul manager spune că, după o analiză a situației actuale a spitalului, a identificat principalele zone în care este nevoie de măsuri consistente pentru a crește performanța spitalului, pentru a reconstrui încrederea pacienților și pentru a face din Spitalul Colțea un loc în care atât pacienții, cât și angajații să vină cu drag.

„Iar sloganul sub care am invitat toți angajații să se alinieze a fost – Let’s make Colțea great again! (Să facem Colțea iar mare!) Este clar că trebuie să acționăm ca o echipă pentru ca lucrurile bune să se întâmple”, a spus el.

Astfel, concret, Dr. Bogdan Ioan Furtună a detaliat direcții pe care și-a propus să pună accent:

  • În primul rând, obținerea acreditării Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a spitalului este o prioritate, ca garanție a unui act medical la înalte standarde, importantă și prin prisma contractului spitalului cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București.
  • Foarte importantă este creșterea dotărilor spitalului, prin achiziționarea aparaturii specifice profilului oncologic al spitalului. Oferirea de servicii medicale de calitate ridicată nu este posibilă fără a beneficia de aparatură completă, de ultimă generație. Prioritare sunt achiziționarea unui computer tomograf, a unui mamograf, a unui RMN și dezvoltarea, într-un proiect imediat, a Compartimentului de Medicină Nucleară, prin achiziționarea unui PET-CT și a unui SPECT-CT. Ca surse de finanțare pentru investiții putem discuta despre Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Ministerul Sănătății cu co-finanțare ASSMB, precum și fonduri europene. Având în vedere discuțiile deja avute cu autoritățile implicate în procesul de finanțare, sunt optimist că lucrurile încep să urmeze un curs pozitiv.
  • Un alt aspect la care avem de lucru, pentru creșterea gradului de satisfacție a pacienților, este reorganizarea fluxurilor medicale și structurii spitalului. Aici am în vedere, pe lângă reorganizarea spațiilor spitalului, și introducerea în circuitul medical a unor spații neutilizate în prezent sau utilizate necorespunzător. Măsurile pe care deja le-am demarat au ca scop atât reducerea unor cheltuieli inutile, cât și reducerea timpilor de așteptare pentru pacient.
  • Vom optimiza circuitului pacientului în raport cu serviciile medicale oferite: Ambulatoriu de specialitate –> Spitalizare de zi, care să includă consultul preanestezic pentru pacienții cu indicație chirurgicală –> Spitalizare continuă. Astfel, vom reuși să asigurăm un act medical complet și eficient, reducând totodată costurile. De asemenea, mi-am propus eficientizarea comisiei terapeutice, în vederea diagnosticării și tratamentului complet al cazurilor avute în evidență. Desigur, aceste măsuri vor fi completate cu îmbunătățirea condițiilor hoteliere, pentru a crește confortul pacienților noștri.
  • Un alt aspect, foarte important, la care este destul de mult de lucru, este controlul intern managerial, unde am început cu înființarea comisiilor de control. O zonă foarte sensibilă este cea a infecțiilor nozocomiale – pentru care vizăm implementarea unui plan de reducere a infecțiilor asociate asistenței medicale.
  • Pentru reducerea costurilor și optimizarea bugetelor, am identificat ca soluții – eficientizarea organizării secțiilor spitalului, stabilirea unor indicatori de performanță la nivel de secții, dar și optimizarea consumului de materiale sanitare, materiale de curățenie și medicamente.
  • În ceea ce privește digitalizarea, spitalul are carențe în infrastructura informatică, atât la nivel de hardware, cât și de software. Deja am identificat necesarul de echipamente, dar și sursele de finanțare și până la finalul verii ne-am propus achiziționarea infrastructurii informatice necesare.
  • V-am menționat deja destul de multe probleme pe care le avem de rezolvat și la care deja am identificat soluții și am început implementarea acestora. Dar ceea ce va ajuta spitalul să redevină unul de top din București este și direcția de dezvoltare de servicii medicale unicat.
  • Nu în ultimul rând, ceea ce mi-am propus, ca o provocare personală, să spunem, și care cu siguranță are legătură cu experiența mea din mediul privat, este schimbarea mentalității “Nu se poate” pe care am găsit-o la destul de mulți dintre angajații spitalului. Problemele apar ca să fie rezolvate, iar noi suntem acolo să găsim cele mai bune soluții. Primul pas pe care l-am făcut în acest sens a fost desființarea programului de audiențe, încă din prima zi de mandat. Consider că este foarte importantă disponibilitatea permanentă a managerului pentru rezolvarea problemelor spitalului, care nu apar doar de 2-3 ori pe săptămână sau în anumite intervale orare.

„Apoi, ca perspectivă, personalul angajat al spitalului trebuie să se transforme în ambasadori de imagine și am convingerea că și acest lucru se va întâmpla, pe măsură ce fiecare conștientizează că lucrurile se mișcă în direcția bună”, a conchis noul manager al Spitalului Clinic Colțea, pentru News.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Reacția șefului TikTok după promulgarea legii care interzice aplicația în SUA