Anunțul Ministrului Sănătății referitor la Gabriel Cotabiță. PLUS: Ce le recomandă românilor care vor să meargă la sala de fitness

Anunțul Ministrului Sănătății referitor la Gabriel Cotabiță. PLUS: Ce le recomandă românilor care vor să meargă la sala de fitness
Publicat: 20/05/2015, 15:31
Actualizat: 07/04/2019, 01:43

„În sălile de sport, de fitness, ar trebui totuși o supraveghere medicală sau cel puțin o evaluare medicală înainte de a merge la antrenamente, mai ales pentru persoanele care prezintă anumite riscuri. În general, în momentul în care vrei să urmezi un program cu exerciții fizice mai complex, trebuie să ai și un acord de la medicul care te tratează. Evident că trebuie să ai o evaluare făcută de medic. Creăm noi, în momentul de față, o propunere. Am înțeles că sunt în câteva țări chestiuni similare, s-au luat măsuri similare și, practic, ne inspirăm din alte situații”, a spus ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Întrebat, la Spitalul Floreasca din Capitală, ce poate spune despre starea lui Gabriel Cotabiță, ministrul Sănătății a spus că este îngrijit de cei mai buni medici.

„Gabriel Cotabiță, pot să vă spun că este îngrijit de cei mai buni medici și de cele mai bune asistente. Personalul este extraordinar”, a spus Nicolae Bănicioiu, care a fost prezent la inaugurarea Laboratorului de Electrofiziologie Clinică și Pacing din cadrul Secției de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență Floreasca.

Șeful Secției de Cardiologie, profesor dr. Maria Dorobanțu, întrebată dacă noul echipament din Laboratorul Electrofiziologie Clinică și Pacing poate fi folosit și pentru Gabriel Cotabiță, a spus: „Dacă s-ar fi identificat că el face aritmie, și este posibil să fi făcut și înainte, da. În momentul ăsta, este depășită situația din acest punct de vedere”.

Întrebată care ar fi criteriile în baza cărora s-ar putea stabili cine poate face fitness și cine nu, Maria Dorobanțu a spus că în primul rând trebuie luată în considerare vârsta.

„În primul rând, depinde de vârsta individului, că poate să nu fie pacient, să fie o persoană sănătoasă, și depinde dacă a avut sau nu înainte ceva. Deci, un bolnav care a avut infarct de miocard, de exemplu, evident că trebuie să aibă avizul medical pentru a face acest lucru. O testare minimală de tip electrocardiogramă poate fi făcută, dar nu se face totul pentru toată lumea. Dacă dumneavostră veți merge la sală, evident că nu vă va supune cineva la tot protocolul de investigații. Doctorul gândește, în fața unei persoane, dacă este nevoie de un examen clinic, de o electrocardiogramă, de mai multe investigații sau de niciuna”, a precizat Maria Dorobanțu.

Problema lipsei asistenței medicale la sălile de sport a fost adusă în atenția publică după ce Gabriel Cotabiță a făcut stop cardio-respirator în timp ce se afla într-o sală unde făcea exerciții fizice.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, spunea, în urmă cu o săptămână, că ar trebui să existe posibilitatea unei intervenții medicale în sălile de sport și vor fi gândite variante care să rezolve problema de intervenție. Bănicioiu preciza că sfătuiește pe toată lumea să consulte un medic nutriționist când vrea să urmeze un regim alimentar și să meargă la medicul de familie înainte de un efort fizic susținut.

Cântărețul Gabriel Cotabiță a fost găsit, în 8 mai, în stop cardio-respirator, în stare de inconștiență, într-o sală de fitness de la un hotel din Capitală. Cotabiță era singur în sală când i s-a făcut rău, el fiind găsit ulterior de un angajat al hotelului, care a sunat la numărul de urgență 112. Cotabiță a fost resuscitat de un echipaj SMURD și a răspuns rapid manevrelor, fiind stabilizat și dus atunci la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală.

Investigațiile complexe indicau, în 11 mai, drept cea mai probabilă cauză a stopului cardio-respirator suferit de Cotabiță o tulburare severă de ritm cardiac, produsă în contextul unor afecțiuni cardio-vasculare preexistente.

Un examen RMN efectual în 12 mai a pus în evidență prezența unor zone de leziuni cerebrale grave. Tulburarea severă de ritm cardiac care a provocat stopul cardio-respirator a scăzut debitul sanguin cerebral și implicit oxigenarea creierului a fost precară. De aceea se vorbește despre „leziuni cerebrale greu cuantificabile, în acest moment”, spuneau surse medicale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trupul neînsuflețit al lui Naomy va fi adus în România! Când și unde va fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Simona Halep, în lacrimi. Veste CRUNTĂ despre campioana României
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro