Viață limitată. De ce îmbătrânim?

Venki Ramakrishnan, al cărui tată a împlinit 98 ani, declară:Îmbătrânirea este deteriorarea chimică a moleculelor din interiorul celulelor noastre, și prin urmare, a țesutului.  În mod surprinzător, începem să îmbătrânim încă de când suntem în uter.  Îmbătrânirea se întâmplă de-a lungul vieții noastre, chiar de la început”.

Ramakirshnan spune că durata de viață a tuturor organismelor variază de la câteva ore sau zile pentru insecte până la sute de ani pentru anumite balene, rechini și țestoase gigantice. Biologii nu cred că îmbătrânirea și moartea sunt programate încă de la stadiul de ovul fertilizat.  Biologul mai afirmă că: „organismul uman a dezvoltat o mulțime de mecanisme pentru a corecta daunele legate de îmbătrânirea ADN-ului și proteinele ​​de proastă calitate pe care le producem”.

Animalele mai mari tind să trăiască mai mult. Dacă ești un animal mic, prin urmare, este mai probabil să fii mâncat de un prădător, să mori de foame sau să mori într-o inundație. Nu are sens ca evoluția să risipească resursele reparând daunele necesare pentru a te menține în viață mai mult timp. Dacă ești un animal mai mare,  rămâi în viață mai mult timp, având o  șansă mai mare de a găsi o pereche cu care să poți avea mai mulți pui pe parcursul vieții tale mai lungi. Durata de viață se referă la evoluție, maximizând șansele de transmitere a genelor tale. La oameni, durata maximă de viață este de aproximativ 120 de ani. Dar asta nu înseamnă că nu putem modifica biologia și nu putem interveni în aceste procese de îmbătrânire și poate să ne prelungim viața”, mai spune biologul.

Nemurirea, o posibilitate în viitor? Sursa Foto: Shutterstock
Nemurirea, o posibilitate în viitor? Sursa Foto: Shutterstock

Bogații ar fi primii

Biologul spune că dacă oamenii și-ar prelungi viața, tot s-ar lovi cu riscuri majore, precum demența și cancerul.  El a spus că pentru a duce o viață lungă, trebuie să fii bogat: „Oamenii săraci duc o viață mai scurtă și mai puțin sănătoasă. Mulți oameni bogați investesc sume uriașe în cercetare și în dezvoltarea tehnologiilor sofisticate de a preveni îmbătrânirea. Dacă eforturile lor vor avea succes, cei bogați vor beneficia primii, urmați de persoanele cu asigurări medicale scumpe. Țările bogate o vor lua înaintea țărilor sărace”.

Ramakrishan spune ăc majoritatea oamenilor nu-și doresc să îmbătrânească și să moară. Însă vine cu o declarație reconfortantă: „Dar chiar dacă celulele din corpul nostru  mor tot timpul, noi continuăm să existăm. În mod similar, viața pe Pământ va continua pe măsură ce indivizii vin și pleacă. La un anumit nivel, trebuie să acceptăm că suntem doar o parte din schema lucrurilor”.

Pe ton ironic, biologul spune că această căutare a nemuririi este un miraj: „Dar suntem încă obsedați de moarte. Cred că dacă am trăi până la 150 de ani, ne-am îngrijora de ce nu trăim până la 200 sau 300 ani. Nu se termină”.

Citește și: MEDICAMENTUL minune care poate prelungi viața. Rezultatele testelor au fost uimitoare: „Îmbătrânirea și calitatea vieții, îmbunătățite