Cercetătorii din Timișoara, aproape de descoperirea vaccinului împotriva alergiei la ambrozie

Cercetătorii din Timișoara, aproape de descoperirea vaccinului împotriva alergiei la ambrozie
Publicat: 29/09/2017, 15:08

Medicul alergolog Carmen Bunu Panaitescu, din cadrul Oncogen – Centrul de terapii genice și celulare în tratamentul cancerului, al Spitalului Județean Timișoara, a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că trei alergeni din ambrozie, care provoacă alergia la această plantă, au fost clonați, în premieră națională. Acest lucru a fost posibil în cadrul proiectului Inspired, finanțat cu două milioane de euro, bani europeni, derulat de centrul Oncogen împreună cu Universitatea de la Viena.

„În premieră națională absolută doresc să anunț că primele trei alergene majore din ambrozie au fost clonate și produse în centrul nostru, sunt primele alergene clonate în România. Pentru acest an ne propunem să izolăm toate cele unsprezece fragmente patologice din polen, adică vom ști ce este rău în ambrozie, vom putea să studiem aceste fragmente și pe baza acestor studii vom putea hotărî cum trebuie să arate vaccinul perfect pentru tratamentul alergiei la ambrozia”, a explicat Carmen Bunu Panaitescu.

Medicul timișorean atrage atenția asupra faptului că alergia la ambrozie este una dintre problemele majore de sănătate publică, fiind cea mai importantă sursă de alergie din zona Banatului. De altfel, în acest an, pentru prima dată, au fost diagnosticați cu alergie la ambrozie chiar și copii de doi ani.

„Am constatat, prin studiile pe care le-am făcut, că zona cea mai expusă este cea periurbană, acolo unde se întâlnește atât efectul polentului, cât și al poluării. Au început să apară copii de vârste foarte fragede cu alergie la ambrozie. Am cazuri de copii de doi ani care deja dezvoltă alergia la ambrozie, care arată că există niște modificări încă din viața intrauterină. Majoritatea persoanelor afectate de alergia la ambrozia sunt adulții, pentru că ei sunt în activitate și vor fi expuși în lunile august-septembrie la cantitățile imense de polen care există în aer, ei dezvoltă rinoconjuctivită și apoi astm și au o calitate a vieții extrem de alterată în această perioadă. Anul acesta, au fost cazuri extrem de severe la sfârșitul lunii august, încât a fost nevoie să administrez terapie de urgență, nu doar de boală alergică”, a afirmat medicul Carmen Bunu Panaitescu.

Medicul timișorean spune că ambrozia nu figurează pe lista plantelor de carantină în România, așa cum se întâmplă în alte țări europene, lucru care s-ar putea schimba, în viitorul apropiat.

„Există o inițiativă parlamentară prin care s-ar putea declara ambrozia ca plantă de carantină. Sunt doi parlamentari care doresc să dezvolte o astfel de lege. Ministerul Sănătății este alături de această inițiativă, singurul minister care trebuie convins și spune că nu are date, dar noi le vom furniza, este Ministerul Agriculturii. Planta există pe terenurile nelucrate și a început să afecteze și culturile. Dacă va fi plantă de carantină, atunci vor exista măsuri care se pot lua, se pot aloca fonduri pentru a o stârpi atunci când este mică, nu după ce s-a dezvoltat și elimină polenul. Ea trebuie să fie distrusă prin lucrarea polenului, nu prin metode chimice”, a mai precizat Carmen Bunu Panaitescu.

Timișorenii, alertați pe telefon că se apropie un val de polen

Virgil Păunescu, directorul Centrului Oncogen, spune că România se numără printre puținele țări din Europa care nu au un site de alertare a populației cu privire la apariția valurilor de polen. În condițiile în care autoritățile nu intenționează să realizeze un astfel de sistem de alarmare, specialiștii de la Oncogen și-au propus să-l facă în aproximativ un an.

„În timp ce în vestul Europei, țările și-au pus la punct aceste sisteme de alarmare la apariția valurilor de polen, care au consecințe asupra sănătății populației, România nu are un astfel de site. Aceste site-uri seamănă cu cele de meteorologie și includ un cod de culori: galben, portocaliu și roșu, în funcție de concentrația valului de polen care se apropie. Aceste site-uri permit pacienților cu alergii, de exemplu la ambrozie, să vadă când se apropie valul de polen de locul în care stau, când ajunge maximul și când se preconizează a trece, pentru a se putea pregăti. Lucrul acesta ar trebui să fie instalat pe telefoanele mobile și să te alerteze, să vezi harta pe telefon a modului cum se apropie valul de polen, așa cum sunt site-urile meteo. O să ne implicăm noi cât putem în problema asta și cu ajutorul spitalului să facem acest site”, a explicat Virgil Păunescu.

Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara, spune că Inspired este cel de-al treilea proiect de cercetare câștigat de centrul Oncogen, în ultimii ani. În viitorul apropiat, la Timișoara ar putea fi realizat și un centru de excelență în combaterea alergiilor, la Oncogen, în premieră în România.

„Este obligatoriu să lucrăm în acest domeniu, pentru că acest colectiv, cu aparatura pe care o are la dispoziție, constituie într-adevăr un centru de excelență. Noi trebuie să lucrăm doar la legiferarea acestui centru, pentru a-l introduce în circuitul european și mondial al cercetării din punct de vedere al alergiilor”, a afirmat Marius Craina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York