Cum a început campania de vaccinare pentru doza patru la Iași: pandemia nu s-a terminat, stocuri mari de vaccinuri, dar românii nu vor să audă de imunizare

Cum a început campania de vaccinare pentru doza patru la Iași: pandemia nu s-a terminat, stocuri mari de vaccinuri, dar românii nu vor să audă de imunizare
Publicat: 19/05/2022, 17:31

În primele zile de administrare a dozei patru de vaccin anti-COVID, numărul pacienților care și-au dorit să se imunizeze la Iași a fost unul foarte mic. Medicii de familie, în sarcina cărora se află acum vaccinarea COVID, speră că va fi înregistrată o creștere în zilele următoare. „Există multă indiferență”, spun medicii de familie ieșeni.

Pacienții care se vaccinează acum cu doza patru anti-COVID la Iași sunt persoanele în vârstă, bolnavii cronici sau cei care urmează să plece în străinătate și vor să aibă schema completă. „Avem planificări făcute, nu extraordinar de multe, pentru doza a patra sunt în special persoane peste 60 de ani. Adresabilitatea este mai mare de exemplu la doza a treia, pentru că sunt țări care nu îi primesc dacă nu au schema completă”, a precizat dr. Anca Deleanu, medic de familie și președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei Iași.

Joi dimineață, medicul a administrat în cabinetul său 5 doze de vaccin și mai avea programată încă o persoană. Medicii spun că este necesară programarea înainte de a ajunge la cabinet pentru că dintr-un flacon Comirnaty produs de Pfizer BioNTech pot fi imunizate șase persoane, iar dacă serul nu este administrat în șase ore, dozele rămase nu mai pot fi folosite și trebuie aruncate.

„Trebuie să adunăm măcar șase persoane ca să folosim un flacon de vaccin. De aceea, este indicat să nu vină direct la cabinet, să ia legătura și noi să îi anunțăm când pot veni să facă pentru că dacă am deschis un flacon nu putem să aruncăm una sau două doze, ar fi păcat să se piardă”, a precizat dr. Liviu Oprea, medic de familie ieșean.

Medicul de familie spune însă cei care vin să se imunizeze sunt în mare parte cei care intenționează să plece în străinătate. „Există și multă indiferență, din ce am observat. Sunt care vor să facă vaccinul, însă pentru că vor să plece în America de exemplu, adică din păcate este vorba despre o obligație, nu pentru ideea de protecție. Este nevoie de muncă de convingere acum, nici nu se mai vorbește atât de mult despre COVID, trebuie să vorbim noi cu pacienții”, a completat dr. Liviu Oprea.

 Medicii de familie se tem să nu fie „buni de plată”

Faptul că un flacon odată desfăcut trebuie să fie administrat în maximum șase ore, îi face pe o parte dintre medicii de familie să mai amâne începerea vaccinărilor. Spun că în contractul semnat recent, în cursul lunii aprilie, referitor la serviciile medicale de vaccinare, este precizat că dacă nu vor folosi toate dozele, vor trebui să le plătească.

„În articolul 20 din contractul pe care noi l-am semnat, se precizează că sumele reprezentând contravaloarea vaccinurilor comandate, care sunt neutilizate și expirate vor fi recuperate de la furnizori, adică de la noi. Dacă de exemplu eu cer un flacon și am un singur pacient care vrea să se vaccineze, restul sunt nevoit să le arunc, iar asta înseamnă că va trebui să le plătesc. Asta e problema la care mă gândesc acum și cred că nu sunt singurul”, a explicat dr. Viorel Olărașu, medic de familie în localitatea ieșeană Ciortești.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași spun că medicii nu ar trebui să își facă griji din acest punct de vedere, fiind o cerință care nu se aplică în cazul vaccinului anti-COVID.

„Articolul respectiv se referă la celelalte vaccinuri, pentru ca medicii să își estimeze mai corect dozele de vaccin pe care le cer. Oricum, e greu de spus cum va reacționa populația referitor la doza patru, e o reacție paradoxală – când nu era vaccin, voia toată lumea, acum nu mai vrea nimeni”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Doza patru de vaccin poate fi făcută la cerere de persoanele cu vârsta de peste 18 ani, care s-au imunizat deja cu trei doze de vaccin pe bază de ARN mesager. Important este ca ultima doză să fie făcută în urmă cu cel puțin patru luni. Recomandarea este să se imunizeze persoanele vârstnice, de peste 60 de ani, dar și bolnavii cronici, în special „imunocompromiși”, care au un risc mai mare de dezvoltare a complicațiilor în urma infectării.

Persoanele se pot vaccina la orice medic de familie care are semnat un contract pentru aceste servicii medicale. În județul Iași există 174 de medici care pot vaccina în cabinetele proprii, fiind nevoie de o programare.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?