• Publicat:
Sănătate

Cum poți îmbunătăți CALITATEA AERULUI din casă și ce AFECȚIUNI pot apărea

Cum poți îmbunătăți CALITATEA AERULUI din casă și ce AFECȚIUNI pot apărea
Aerul din locuințe poate fi mai poluat decât cel exterior, conform unui raport al Agenției de Mediu a SUA. Află lriscurile pentru sănătate și care sunt soluțiile pentru a le evita

În ultima perioadă, s-a constatat o creștere alarmantă a concentrației de alergeni, chiar și de 200%, în clădirile ai căror pereți au fost placați cu polistiren și care au ferestre PVC care împiedică o bună ventilație. Acest lucru ne afectează starea de sănătate și starea generală de confort, iar în cazul expunerii îndelungate, este posibil să apară sindromul clădirii bolnave.

Conform „Healthy Homes Barometer 2017 – Buildings and Their Impact on the Health of Europeans”, 2,2 milioane de europeni suferă de astm bronșic ca urmare a condițiilor improprii în care locuiesc, iar anual se cheltuiesc circa 40 milioane euro pentru tratarea astmului și a altor afecțiuni bronho-respiratorii.

În casă cu dușmanul: poluanții din aerul interior

Poluanții fizici – umiditatea excesivă, radonul, praful, fibrele (în special de azbest), câmpurile electrice și magnetice etc – pot cauza cele mai diverse simptome, de la uscăciunea căilor respiratorii, la pierderi de memorie și dificultăți de concentrare până la boala canceroasă.

Poluanți biologici – microbii, virușii, bacteriile, polenul și mirosurile care se dezvoltă în aerul interior și care provin de la ființe umane, animale de casă, acarieni, gândaci, plante de interior, mucegai etc. pot provoca alergii, afecțiuni ale căilor respiratorii.

 

Poluanți chimici – Compușii Organici Volatili (COV) sunt parte integrantă din mediul nostru ambient, fiind emiși de materiale de construcții, lacuri și vopsele, mobilier din PAL, produse de curățenie, mochetă etc. Efectele poluării chimice asupra stării de sănătate sunt multiple și merg de la simpla percepție senzorială la efecte foarte grave, care pot afecta sistemul respirator, sistemul nervos sau gastro-intestinal. Anumiți poluanți chimici – de exemplu, formaldehida, sunt încadrați chiar în categoria substanțelor cancerigene.

Patru sfaturi simple pentru un mediu ambiant sănătos:

– Aerisiți zilnic, cel puțin 15 minute

– Folosiți vopsele pentru pereți, lemn și metal pe bază de apă, fără miros și fără formaldehidă și COV, preferabil cu etichetă ecolabel

– Eliminați umezeala și orice sursă de mucegai

– Evitați produsele de curățenie, odorizantele de cameră, detergenții cu miros puternic și cu concentrație mare de COV

Citește continuarea pe CSID!

Foto: Hepta

Inchide