Ecografia Doppler a arterelor cervicale

Ecografia Doppler a arterelor cervicale
Arterele care irigă creierul cu sânge trec prin regiunea cervicală
Publicat: 18/07/2012, 12:53
Actualizat: 06/04/2021, 14:23

Arterele care irigă creierul cu sânge trec prin regiunea cervicală (a gâtului). La acest nivel ele sunt ușor de explorat cu ajutorul ultrasunetelor. Aceste artere sunt cele două artere carotide interne (dreaptă și stângă) care irigă cea mai mare parte a creierului în porțiunea anterioară (din față) și cele două artere vertebrale (dreaptă și stângă) care irigă porțiunea posterioară (din spate ) a creierului cât și cerebelul (creierul mic), și trunchiul cerebral (porțiunea sistemului nervos care face legătura dintre măduva spinării și creier). Cu ajutorul ultrasunetelor, pot fi vizualizate și explorate în regiunea cervicală și arterele carotide comune, arterele carotide externe și arterele subclavii.

Metoda de explorare ultrasonică se bazează pe recepționarea de către aparatul ecografic a ecourilor pe care structurile anatomice explorate le emit în urma contactului acestora cu undele pe care le emite sonda aparatului. Undele folosite de ecograf sunt ultrasunetele, care sunt vibrații cu o frecvență mai mare decît sunetele (ultrasunetele nu pot fi auzite de urechea umană). Ultrasunetele sunt emise și recepționate de sonda aparatului ecograf, sonda conținând cristale piezoelectrice, care vibrează în contact cu un curent electric slab.

Structurile anatomice spre care sunt trimise ultrasunetele le pot absorbi pe acestea (ex structurile moi, lichidiene sau grăsoase), le pot reflecta, trimițând înapoi ecouri, sau le pot dispersa. Aparatul analizează ecourile ultrasunetelor de la structurile anatomice și creează o imagine în timp real a acestor structuri. În cazul nostru putem vedea vasele de sânge (artere sau vene), putem vizualiza pereții acestor vase , putem vedea de asemenea depunerile de colesterol de pe pereții arterelor (plăcile aterosclerotice), și putem vedea dacă vasul de sînge este îngustat (stenozat) sau astupat prin cheaguri de sânge. De asemenea se poate vedea dacă depunerile de colesterol și grăsimi de pe pereții arterelor au caracter de periculozitate, adică au risc mare de a forma la nivelul lor cheaguri de sânge care pot bloca arterele și astfel pot determina accidente vasculare. Aceste imagini reprezintă ecografia bidimensională.

Aparatul poate analiza însă și ecourile emise de coloana de sânge în mișcare prin artere sau vene. La baza acestei analize stă efectul/fenomenul descris de fizicianul austriac din secolul 19, Christian Doppler (variația frecvenței unei unde emise sau reflectate de un obiect în mișcare față de un receptor staționar). De aceea metoda se numește Doppler. Cu ajutorul acestei metode se poate evidenția viteza de curgere a sângelui, modul de curgere a sângelui prin artere (curgere lină, laminară, sau curgere cu vârtejuri, turbioane, adică turbulentă). Aparatul evidențiază această curgere a sângelui prin sunete și prin imagini. Imaginile sunt fie sub forma unui grafic al vitezelor fie sub formă de culori care apar în interiorul imaginii arterei și care arată direct modul în care curge sângele.

Ecografia Doppler a vaselor cervicale poate arăta starea vaselor, gradul de ateroscleroză și de risc de accident vascular cerebral, stenozele (îngustările) acestor vase, sau ocluziile (blocajele) acestor vase, dacă există plăci de aterom periculoase, cu risc de accident vascular sau dacă există trombi (cheaguri) în artere sau dacă există o disecție (despicare) a peretelui vasului de sînge. Ecografia Doppler poate să identifice fie riscul de accident vascular cerebral, fie chiar sursa, cauza arterială a unui accident vascular cerebral. Astfel această metodă permite orientarea tratamentului spre medicamente, sau uneori spre chirurgie (lărgirea arterei printr-o operație) sau intervenție prin cateterism ( se introduce o sondă cu balonaș în arteră, se umflă balonașul, se lărgește artera și apoi acolo se lasă o plasă metalică, adică un stent, care împiedică reastuparea vasului).

Dacă se observă îngroșări ale peretelui arterelor de la nivelul gâtului, sau dacă se evidențiază plăci de aterom (depuneri de grăsime și colesterol) în acești pereți, acest lucru este un semnal de alarmă și pentru vasele inimii, arterele coronare, care pot prezenta și ele modificări asemănătoare și atunci există risc de infarct miocardic.

În concluzie ecografia Doppler a arterelor cervicale este o metodă simplă, lipsită de pericole pentru pacient, și care poate da foarte multe informații despre arterele pacientului și despre modul cum circulă sîngele prin aceste artere, evidențiind riscul de accident vascular cerebral, sau cauza unui accident vascular cerebral, sau trăgând un semnal de alarmă în privința riscului de infarct miocardic. Această metodă este foarte utilă pentru stabilirea unui tratament adecvat, medicamentos, și, uneori chirurgical sau intervenționist.

Acest tip de ecografie se realizează în cadrul clinicii MEDAS Professional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Reghe și cei doi băieței: Liam și Landon. Fotografie în premieră
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia