Prima pagină » EXCLUSIV | De ce lipsesc medicamente din farmacii, în special antibiotice, Nurofen și Panadol. „Este o criză reală. Nu au ieșit de pe piață, dar cantitățile sunt limitate”

EXCLUSIV | De ce lipsesc medicamente din farmacii, în special antibiotice, Nurofen și Panadol. „Este o criză reală. Nu au ieșit de pe piață, dar cantitățile sunt limitate”

EXCLUSIV | De ce lipsesc medicamente din farmacii, în special antibiotice, Nurofen și Panadol.

În plin sezon de viroze, anumite medicamente sunt de negăsit în farmacii. Nurofenul și Panadolul, dar și antibioticele sunt cele mai căutate medicamente și, totodată, cele care lipsesc cel mai des. Unul dintre motive este și prețul prea mic cu care se pot vinde anumite medicamente, în condițiile în care costurile de producție și de transport au crescut foarte mult, spun specialiștii din domeniul farmaceutic.

Prețul fix impus de autorități nu a mai fost schimbat de aproximativ doi ani. Piața medicamentelor se bazează pe importuri, dar cu costuri tot mai mari de producție și de transport, multe firmele renunță la unele achiziții.

”Este o criză reală”

Președintele Colegiului Farmaciștilor din București, Simona Negreș, spune, pentru Gândul, că lipsa medicamentelor din farmacii este o adevărată problemă.

Este o criză reală. Cred că este generată de faptul că această perioadă de viroze este prezentă peste tot în lume, pentru că a venit iarna.

Este însă posibil să fie o criză și datorată faptului că în România medicamentele au cel mai mic preț din Europa și atunci producătorii nu se prea înghesuie să aducă medicamentele astea în țară. Asta explică de ce antibioticele și, în special, formele farmaceutice pediatrice – pentru că și despre ele se discută că lipsesc din țară – au prețul cel mai mic din Europa”, a explicat președintele Colegiului Farmaciștilor din București.

Deficite mari la antibioticele pentru copii. Pentru Nurofen și Panadol sunt alternative

Chiar dacă românii sunt obișnuiți să cumpere medicamentele cele mai populare, există și alternative pentru aceste produse. În schimb, pentru antibiotice, nu există o gamă largă de alte produse care le pot înlocui.

Eu cred că în perioada aceasta, atât timp cât lipsesc brandurile Nurofen și Panadol, de la farmacie se poate recomanda un Brufen, care este echivalent cu Ibuprofenul, altă formă de paracetamol, făcută de altă fabrică. Există alternative.

Deci, nu vorbim despre o situație ca cea pe care am avut-o când nu aveam Levotiroxină, Eutirox, acestea nu se produceau în România și atunci nu erau comprimate. Acolo era vorba despre faptul că mai exista o soluție orală, ceea ce înseamnă altă formă farmaceutică. Medicii care își stabilizaseră pacienții cu comprimat nu prea voiau să treacă pe gama de soluție orală, deci e o situație cu totul aparte.

Pentru medicamentele analgezice, există alternative. Pentru antibiotice, am văzut că nu există chiar așa de multe alternative și, în special, la formele farmaceutice pediatrice. Acolo am văzut că se înregistrează deficite mari.

Știu că sunt raportate, de la Colegiul Farmaciștilor din România a fost trimis către Colegiile teritoriale o informare și, totodată, le aducea la cunoștință farmaciștilor că trebuie să raporteze toate produsele deficitare, în special pe antibiotice și chimioterapice. Și atunci, bănuiesc că au fost raportate, pentru că în multe farmacii au lipsit cu desăvârșire și erau oamenii disperați”, a mai spus Simona Negreș.

Antibioticele lipsesc din unele farmacii

Simona Negreș a precizat că există mai multe Colegii ale farmaciștilor care au raportat deficite mari, unul dintre acestea fiind cel din Mehedinți.

„Colegiul Mehedinți se văita de deficitul acesta. Spre exemplu, lipsesc Klacid, Augmentin, Zinnat, Azitromicină. Astea sunt antibioticele de uz curent care se utilizează și la copii și la adulți.

În județul Maramureș, a scris o colegă că și le-au adus din Ungaria pentru că au granița aproape, dar aici, în România este o problemă mare”, a adăugat președintele Colegiului Farmaciștilor din București.

„Nu au ieșit de pe piață, dar stocurile sunt limitate”

Colegiul Farmaciștilor din România nu are o evidență a stocurilor de medicamente, dar cunoaște cu ce probleme se confruntă farmaciile când vor să se aprovizioneze cu unele medicamente, în special antibiotice și medicamentele pentru copii.

”Suntem în legătură cu colegii din rețea și cunoaștem aceste probleme, pentru că exercitarea profesiei de farmacist fără medicamente este absolut imposibilă. Se comentează și în spațiul public acest aspect.

Farmaciștii au ieșit în spațiul public și au spus că pentru anumite substanțe active – cum sunt medicamentele pe bază de paracetamol sau ibuprofen – există variante.

O problemă continuă să rămână în cazul antibioticelor, celor destinate uzului pediatric. Nu au ieșit de pe piață, dar stocurile sunt limitate, cantitățile sunt limitate„, a spus, în exclusivitate pentru Gândul, reprezentantul Colegiului Farmaciștilor din România, Anca Crupariu.

Sistemul electronic de raportare a medicamentelor este o platformă a Ministerului Sănătății în care, din anul 2016, este obligatoriu să se raporteze zilnic stocurile de către importatori, deținători de autorizații de punere pe piață, distribuitori angro, farmacii cu circuit închis și deschis. Din analiza acestui sistem reiese că, pe lângă stocurile limitate, există și o distribuție inegală la nivelul diferitelor regiuni ale țării.

„Se știe că pandemia a dus la o penurie de medicamente într-o perioadă destul de lungă. Sunt acele site-uri de fabricație din India, China care au creat probleme de transport. În plus, pe lângă substanța activă, există și o lipsă de ambalaje, de carton, de sticlă, de folie de aluminiu. Și acestea creează o problemă. Uneori și politica de prețuri a unor state membre poate influența fenomenul”, a explicat Anca Crupariu.

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele

Citește și

Mediafax
Moscova reacționează dur după loviturile SUA asupra siturilor nucleare iraniene
Digi24
Cine l-a ucis pe „Bancherul lui Dumnezeu”. Crima misterioasă asociată cu mafia italiană, francmasoneria și Vaticanul
Cancan.ro
Leon Dănăilă, prima declarație după ce a 'murit': 'Sunt bine, sănătos și foarte viu!'
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, apariție îndrăzneață, în lenjerie intimă: „Crioterapie”
Adevarul
Vocile stranii care răspund în locul rudelor din Iran. „Sunt terifiată. E ca și cum cineva s-ar juca cu mintea noastră”
Mediafax
Captură de lux la Vama Siret! Ce au descoperit agenții în bagajul unui ucrainean
Click
Recunoști actorul din imagine? „Sfinxul” a fost părăsit de soție pentru un coleg, deși era un Don Juan al scenei românești: „Nu știu când s-a stins dragostea, iartă-mă!”
Wowbiz
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Antena 3
Ce este GBU-57, arma cu care Trump a lovit Iranul. Este pentru prima dată când armata SUA folosește bomba
Digi24
Drama dependenților de jocuri de noroc. Mărturia unui tânăr actor, care a reușit să se vindece: „Pierdeam 5.000 de euro pe noapte”
Cancan.ro
Ce a găsit Piedone la o firmă de pompe funebre din Sectorul 3: 'Pachetele cu mâncare nu se pun lângă mort!'
Ce se întâmplă doctore
Ce face și cum arată Leticia Calderon, la 56 de ani. „Esmeralda” este de nerecunoscut la 27 de ani de la telenovela care a făcut-o celebră
observatornews.ro
Domeniul care a luat amploare în România. Se câştigă 3.000-4.000 de euro
StirileKanalD
"Ori va fi pace, ori va fi o tragedie" - Statele Unite au atacat Iranul. Primele declarații ale lui Trump: "Felicitări marilor noștri războinici americani" - Iranienii ripostează: "Acum e rândul nostru"
KanalD
Cine nu mai poate cumula pensia cu salariul. Cum vor fi afectați pensionarii de noile reguli propuse de Guvern
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Britanicii au pus DACIA DUSTER într-un TOP... neașteptat. Acesta este realizat ținând cont de mai mulți indicatori
Descopera.ro
Strategia de slăbit de 5 ori mai eficientă decât Ozempic
Capital.ro
Marea actriță a plecat dintre noi. A murit o legendă: Ne va fi dor de tine!
Evz.ro
Anunț uriaș făcut de Halep. Revine pe teren
A1
Neurochirurgul Leon Dănăilă, prima declarație după ce s-a scris că a murit. Cum a apărut știrea falsă despre decesul său
Stirile Kanal D
VIDEO Rezultate BAC 2025: La ce oră se publică notele pe edu.ro?
Kfetele
O femeie a murit pe o plajă populară, după ce i s-a făcut rău
RadioImpuls
Leon Dănăilă demolează minciuna morții sale. Ce spune celebrul neurochirurg despre zvonul care a înflăcărat internetul: "Am aflat cu surprindere și un pic de umor negru. Vreau să vă asigur personal că sunt bine, sănătos și viu"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă: – Bubulino, nu-ți mai ascunde amantul în cămară!
Descopera.ro
Radiațiile UV: Ce trebuie să știm pentru a ne proteja pielea și sănătatea