Obiceiul alimentar care îți poate afecta GRAV sănătatea / Medic: „Mai nou, o mulțime de oameni recomandă această dietă, dar ea este foarte proastă”

Obiceiul alimentar care îți poate afecta GRAV sănătatea / Medic: „Mai nou, o mulțime de oameni recomandă această dietă, dar ea este foarte proastă”
Publicat: 30/01/2024, 15:49
Actualizat: 30/01/2024, 15:50

Specialiștii afirmă că există o legătură strânsă între obiceiurile alimentare și sănătatea inimii. Conform cardiologilor, unul dintre cei mai mari factori de risc pentru bolile de inimă este acumularea de placă – leziune în pereții vaselor de sânge – în artere.

Este cunoscut faptul că placa îți poate deteriora dinții. Dar știați că placa îți poate afecta și inima? Unul dintre cei mai mari factori de risc pentru bolile de inimă este acumularea plăcii în artere. Deoarece acest tip de acumulare de placă are loc în interiorul corpului, nu este ceva ce putem vedea că se întâmplă doar prin inspectarea corpului nostru sau privind în oglindă. De aceea, este important să știți exact ce cauzează acumularea plăcii și cum să o evitați.

După cum probabil știți, există o legătură puternică între obiceiurile alimentare și sănătatea inimii, inclusiv acumularea plăcii. Deși este posibil să se cunoască faptul că alimentele bogate în nutrienți sunt bune pentru sănătatea inimii și alimentele ultraprocesate nu sunt, există un mod de a mânca pe care mulți oameni îl au pentru a avea o viață sănătoasă, dar care poate provoca de fapt mai mult rău decât bine.

Ce este acumularea de plăci și cum afectează inima?

„Acumularea de plăci, sau ateroscleroza, este procesul care duce la blocarea arterelor coronare care alimentează mușchiul inimii. Aceasta se mai numește și boală coronariană. Este cauzată de acumularea de colesterol și de celule inflamatorii în interiorul vaselor de sânge”, explică dr. Ali Haider, MD, cardiolog intervențional la NewYork-Presbyterian Queens, citat de Yahoo News.

Pe lângă factorii de risc cum ar fi genetica sau vârsta, mai sunt și alții care pot duce la acumularea plăcii, spune Dr. Haider.

El spune că alți factori de risc care duc la acumularea plăcii includ nivelurile crescute de colesterol, diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, fumatul sau dieta nesănătoasă.

Medicii nu caută în mod obișnuit prezența acumulării de placă la pacienți, spune dr. Haider, explicând că, în primul rând, se pune accent pe gestionarea factorilor de risc pentru a preveni acumularea. Cu toate acestea, el afirmă că există unele teste pe care medicii le pot face pentru a identifica prezența plăcii.

În timp ce astfel de teste pot fi benefice, dr. Haider subliniază că, de obicei, accentul se pune pe gestionarea factorilor de risc pentru a preveni acumularea de placă, care include parțial modul în care mâncăm.

Obiceiul alimentar care poate provoca acumularea plăcii

Dacă doriți să mâncați astfel încât să vă protejați sănătatea inimii, dr. Haider spune că o greșeală majoră pe care o fac mulți oameni este să urmeze dieta ketogenică.

„Mai nou, există o mulțime de oameni care promovează o dietă keto bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați. În ciuda a ceea ce oamenii ar putea auzi acolo, o dietă bogată în grăsimi saturate este una dintre cele mai proaste diete atunci când vine vorba de acumularea plăcii”, explică el.

Dr. Haider spune că, deși dieta ketogenică îi poate ajuta pe unii oameni să slăbească, nu este un plan alimentar bun pentru sănătatea inimii. Acest lucru se datorează faptului că o dietă bogată în grăsimi saturate este legată de creșterea colesterolului LDL, care poate duce apoi la acumularea plăcii în artere.

De aceea, medicul recomandă dieta mediteraneană. S-a demonstrat științific în mod repetat că acest plan alimentar este benefic pentru sănătatea inimii

Trei pași pentru a evita acumularea plăcii

Medicul recomandă următoarele lucruri: verificați regulat tensiunea arterială, nivelul zahărului din sânge și al colesterolului din sânge și discutați cu un specialist, dacă e nevoie.

Trăiți un stil de viață sănătos: nu fumați, mâncați o dietă bogată în nutrienți și faceți exerciții fizice în mod regulat.

În plus, consultați un cardiolog, dacă există antecedente de boli de inimă în familia dumneavoastră.

Cu aceste trei reguli, veți preveni acumularea plăcii în artere și vă veți menține inima sănătoasă.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice