Obiceiul alimentar care îți poate afecta GRAV sănătatea / Medic: „Mai nou, o mulțime de oameni recomandă această dietă, dar ea este foarte proastă”

Obiceiul alimentar care îți poate afecta GRAV sănătatea / Medic: „Mai nou, o mulțime de oameni recomandă această dietă, dar ea este foarte proastă”
Publicat: 30/01/2024, 15:49
Actualizat: 30/01/2024, 15:50

Specialiștii afirmă că există o legătură strânsă între obiceiurile alimentare și sănătatea inimii. Conform cardiologilor, unul dintre cei mai mari factori de risc pentru bolile de inimă este acumularea de placă – leziune în pereții vaselor de sânge – în artere.

Este cunoscut faptul că placa îți poate deteriora dinții. Dar știați că placa îți poate afecta și inima? Unul dintre cei mai mari factori de risc pentru bolile de inimă este acumularea plăcii în artere. Deoarece acest tip de acumulare de placă are loc în interiorul corpului, nu este ceva ce putem vedea că se întâmplă doar prin inspectarea corpului nostru sau privind în oglindă. De aceea, este important să știți exact ce cauzează acumularea plăcii și cum să o evitați.

După cum probabil știți, există o legătură puternică între obiceiurile alimentare și sănătatea inimii, inclusiv acumularea plăcii. Deși este posibil să se cunoască faptul că alimentele bogate în nutrienți sunt bune pentru sănătatea inimii și alimentele ultraprocesate nu sunt, există un mod de a mânca pe care mulți oameni îl au pentru a avea o viață sănătoasă, dar care poate provoca de fapt mai mult rău decât bine.

Ce este acumularea de plăci și cum afectează inima?

„Acumularea de plăci, sau ateroscleroza, este procesul care duce la blocarea arterelor coronare care alimentează mușchiul inimii. Aceasta se mai numește și boală coronariană. Este cauzată de acumularea de colesterol și de celule inflamatorii în interiorul vaselor de sânge”, explică dr. Ali Haider, MD, cardiolog intervențional la NewYork-Presbyterian Queens, citat de Yahoo News.

Pe lângă factorii de risc cum ar fi genetica sau vârsta, mai sunt și alții care pot duce la acumularea plăcii, spune Dr. Haider.

El spune că alți factori de risc care duc la acumularea plăcii includ nivelurile crescute de colesterol, diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, fumatul sau dieta nesănătoasă.

Medicii nu caută în mod obișnuit prezența acumulării de placă la pacienți, spune dr. Haider, explicând că, în primul rând, se pune accent pe gestionarea factorilor de risc pentru a preveni acumularea. Cu toate acestea, el afirmă că există unele teste pe care medicii le pot face pentru a identifica prezența plăcii.

În timp ce astfel de teste pot fi benefice, dr. Haider subliniază că, de obicei, accentul se pune pe gestionarea factorilor de risc pentru a preveni acumularea de placă, care include parțial modul în care mâncăm.

Obiceiul alimentar care poate provoca acumularea plăcii

Dacă doriți să mâncați astfel încât să vă protejați sănătatea inimii, dr. Haider spune că o greșeală majoră pe care o fac mulți oameni este să urmeze dieta ketogenică.

„Mai nou, există o mulțime de oameni care promovează o dietă keto bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați. În ciuda a ceea ce oamenii ar putea auzi acolo, o dietă bogată în grăsimi saturate este una dintre cele mai proaste diete atunci când vine vorba de acumularea plăcii”, explică el.

Dr. Haider spune că, deși dieta ketogenică îi poate ajuta pe unii oameni să slăbească, nu este un plan alimentar bun pentru sănătatea inimii. Acest lucru se datorează faptului că o dietă bogată în grăsimi saturate este legată de creșterea colesterolului LDL, care poate duce apoi la acumularea plăcii în artere.

De aceea, medicul recomandă dieta mediteraneană. S-a demonstrat științific în mod repetat că acest plan alimentar este benefic pentru sănătatea inimii

Trei pași pentru a evita acumularea plăcii

Medicul recomandă următoarele lucruri: verificați regulat tensiunea arterială, nivelul zahărului din sânge și al colesterolului din sânge și discutați cu un specialist, dacă e nevoie.

Trăiți un stil de viață sănătos: nu fumați, mâncați o dietă bogată în nutrienți și faceți exerciții fizice în mod regulat.

În plus, consultați un cardiolog, dacă există antecedente de boli de inimă în familia dumneavoastră.

Cu aceste trei reguli, veți preveni acumularea plăcii în artere și vă veți menține inima sănătoasă.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Fiica transgender a lui Elon Musk face dezvăluiri despre copilăria ei și spune că amintirile...
Cine va fi ELIMINAT de la ”Insula Iubirii”. Ispitele le-au făcut fenta, iar noi am...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Am aflat CINE e noul iubit al Emei Uta! Va zbura în Mykonos unde e...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
De ce vin turişti din China, Coreea sau Australia să înveţe limba română. Cursul costă...
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
Anunț de ultimă oră despre pensiile românilor! Daniel Baciu spune ce se va întâmpla cu...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Ce înseamnă P-R-N-D-S-B la cutia automată? Ce pățești dacă oprești motorul în Drive?
Ciolacu şi Orban au pus la cale un tren de mare viteză care să lege...
Descoperire SUMBRĂ despre COPIII din familiile care se MUTĂ DES
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din...
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Infracțiunile odioase care ar fi avut loc în palatul unde doctorița are cabinetul, în care...
Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Un bărbat cu tumoare orbitală din Iași a fost supus unei intervenții complexe pentru redarea...