Presedinte CNAS: Peste 800 de bolnavi cu leucemie incluși în programul de testare genetică

Presedinte CNAS: Peste 800 de bolnavi cu leucemie incluși în programul de testare genetică
Publicat: 03/12/2014, 20:56

„Am introdus un program pentru leucemie de investigație, de testare genetică și el funcționează. Sunt teste genetice care nu costă deloc puțin și, cel puțin după spusele specialiștilor, la momentul actual sunt în jur de 800 și ceva de bolnavi care au fost luați în calcul pentru aceste investigații. Există finanțare și pe măsură ce se fac testele genetice le decontăm și apoi în funcție de teste urmează o cale sau alta”, a declarat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, la conferința cu tema „Accesul pacienților cu cancer la tratamente noi și inovatoare, la informație și prevenție”, organizată de MEDIAFAX.

El a mai precizat că, la nivel național, sunt șapte centre unde se pot face testările, centru coordonator fiind Institutul Clinic Fundeni.

„Testele se pot face de ieri. Eu trebuie să primesc la sfârșitul lunii că s-au făcut atâtea teste pentru un număr de persoane pentru decontare. Finanțarea nu este ieftină”, a mai spus Ciurchea.

Președintele CNAS a mai spus că diagnosticul de cancer trebuie pus de o comisie și nu „de la ușă”.

„Doar la noi se întâmplă să ți se pună diagnosticul de la ușă în rest, în afară, există o comisie de doctori, formată din foarte mulți specialiști, până când ajunge bolnavul să fie operat, să i se facă chimioterapie. Lucrul în echipă aduce totul bun. Nelucrând în echipă lucrurile scapă de sub control în sensul că diagnosticul se pune fie încet, fie fără a avea o certitudine și apoi, de aici încolo, tratamentul începe în toate părțile”, a mai spus Ciurchea.

Legat de lista de așteptare pentru tratament, președintele CNAS a spus că mereu vor apărea dosare noi, dar în prezent nu sunt liste de așteptare.

„Am reușit anul acesta să finanțăm programele de sănătate în general și în special programul de oncologie fără niciun fel de problemă. Să nu vă așteptați să nu existe dosare la comisia de oncologie a casei. Vor exista întotdeauna pentru că, în mod continuu, în fiecare zi apar dosare noi. Se pune diagnosticul și se trimite dosarul. Sunt dosare care nu îndeplinesc criteriile și atunci și nu sunt aprobate în comisia de luna această, se completează și sunt aprobate în comisia de luna viitoare. Cel puțin la acest moment deoarece care sunt în regulă și îndeplinesc condițiile sunt aprobate. Nu mai există liste de așteptare de nu știu câte luni”, a spus Ciurchea.

El a amintit că, în 2014, pentru prima dată au fost aprobate 17 molecule pentru boli care nu aveau tratament, fără să fi fost prevăzut și un buget special.

„Pentru cele 17 molecule orfane aprobate în vară bugetul nu a fost pregătit, nu a fost luat în calcul și cu toate acestea am făcut față printr-o gestionare mai cu grijă. Pentru acele 17 molecule au fost aprobate aproximativ 700 și ceva de dosare, iar ca sumă, spre 27 de milioane lei, ceea ce nu este puțin. Au apărut dosare noi pentru leucemie și așa mai departe”, a mai spus Ciurchea.

El a subliniat că este nevoie de încheierea de protocoale în ceea ce privește tratarea cancerului.

„Comisiile de specialitate, societățile medicale de profil să vină lângă noi și să creăm pachete și protocoale împreună. Fără acestea vom funcționa anapoda. Fiecare medicament de pe listă trebuie să aibă protocol altfel nu va putea fi prescris. Trebuie stabilit unde și cum se operează cancerul, unde și când se tratează cancerul. La noi oricine poate opera cancer, oricine poate trata cancer. Nu este adevărat. Nu operează oricine cancer, cancerul are niște reguli. Dacă nu respecți acele reguli în timpul intervenției apar complicații, ajungi la un moment când nu mai ai nicio variantă. Toate aceste lucruri costă. Stabilim echipe, stabilim spitale care pot să opereze cancer, care au resursa umană, resursa tehnică, au absolut tot ce le trebuie și este în regulă. Dacă în orice spital în care există un chirurg și vine un anestezist din trei în trei zile și spuneți că se poate opera cancer, eu cred că nu”, a declarat președintele CNAS.

La rândul său, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Marius Savu, a spus că se are în vedere ca, în cursul anului viitor, să fie elaborat un program formal de testare genetică, astfel încât să se poată merge spre o diagnosticare cât mai precoce a bolilor

„Testările genetice ar cam trebui să intre în modul curent de tratare a bolilor. De aceea ne dorim să avem în cursul anului viitor un program formal de testare genetică”, a spus Savu.

La conferința cu tema „Accesul pacienților cu cancer la tratamente noi și inovatoare, la informație și prevenție”, organizată de MEDIAFAX, au fost discutate teme precum situația bolnavilor de cancer în România, tratamente noi, medicina personalizată, radioterapia și chirurgia. Evenimentul a fost sprijinit de Angelini.

În cadrul evenimentului a fost deschis și Centrul de Senologie de la Spitalul „Sfânta Maria” și a fost lansată campania socială „Sănătatea ta înainte de orice. Controlează-ți sânii la cea mai mică suspiciune”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern