Când este recomandat sa porți aparat dentar (P)

Când este recomandat sa porți aparat dentar (P)
Când este recomandat sa porți aparat dentar

A avea dinți drepți și un zâmbet frumos este ceva ce ne dorim cu toții de-a lungul vieții, oricât de tineri sau bătrâni am fi. Cu toate acestea, mulți oameni au concepții greșite despre cea mai bună vârstă la care ar trebui să se supună unui tratament ortodontic folosind aparate dentare pentru a ajuta la îndreptarea dinților. În realitate, cel mai bun moment pentru a purta aparat dentar depinde de mulți factori diferiți.

Aparatele dentare sunt o metodă foarte populară pentru a obține dinți mai drepți și un zâmbet mai frumos, deoarece aplicarea lor este temporară, iar eficacitatea lor este bine dovedită. Aparatele dentare standard constau în suporturi sau benzi metalice fixate pe fiecare dinte, care sunt conectate de-a lungul perimetrului exterior al rândurilor superioare și inferioare ale dinților printr-un fir subțire.

Acest fir este menținut într-o poziție fixă de elastice. Toate acestea funcționează împreună pentru a exercita un model precis de presiune asupra dinților, încurajându-i să-și modifice treptat poziția în timp, devenind mai drepți și mai aliniați. Pe măsură ce elasticele sunt schimbate în mod regulat, dinții își continuă mișcarea până când poziția finală a fost atinsă la sfârșitul perioadei de tratament.

Perioada tipică de tratament pentru aparatele dentare durează de obicei între 12 luni și 36 luni, dar termenele pot varia în funcție de tipul aparatelor dentare utilizate și de gradul de mișcare necesar pentru ca dinții să atingă poziția dorită.

De ce să porți aparat dentar?

Nu ești sigur dacă aparatul dentar este o opțiune potrivită pentru tine? Programează-te la un control la o clinică stomatologică specializată pe ortodonţie şi împreună veţi găsi soluţia potrivită pentru zâmbetul tău.

Iată câteva motive pentru care ai putea dori să iei în considerare purtarea unui aparat dentar:

  1. Dinți înghesuiți sau strâmbi

Dinții înghesuiți pot face dificil periajul și folosirea aței dentare. Din fericire, medicul dentist ortodont te poate ajuta să începi tratamentul ortodontic potrivit pentru problemele tale dentare. Aparatul dentar îți va îndrepta zâmbetul în timp și uniformiza distanța dintre dinți. Când dinții tăi sunt mai puțin înghesuiți, vei putea să folosești ața dentară și să te spălați pe dinți mai eficient, prevenind cariile dentare și bolile gingivale.

  1. Dinți distanțați sau cu strungăreață

Închiderea golurilor din zâmbetul tău este mai mult decât o preocupare cosmetică – îți va proteja și sănătatea bucală. La fel ca dinții înghesuiți și dinții care sunt prea distanțați pot provoca probleme dentare serioase. Plăcilor și tartrului le place să se ascundă între dinți, mai ales dacă distanțatele sunt neregulate.

Dacă dinții tăi sunt distanțați, particulele alimentare se pot bloca de-a lungul gingiilor. Acest lucru provoacă respirație urât mirositoare, boli ale gingiilor și alte probleme.

  1. Mușcătură excesivă

Dacă nu este tratată, o mușcătură greșită poate deteriora gingiile și dinții din față. Deși este mai ușor să tratezi o mușcătură excesivă în timp ce maxilarul este încă în creștere, aparatele dentare fixe pot fi utilizate pentru a repara mușcătura și pentru a îmbunătăți aspectul zâmbetului la orice vârstă.

  1. Mușcătură suprapusă

Dinții tăi inferiori se suprapun peste dinții frontali superiori când zâmbești? Dacă da, este posibil să ai o mușcătură greșită pe care medicul ortodont poate să o corecteze. Dacă nu este tratată, acest tip de mușcătură poate crește riscul de rănire în timp ce mănânci sau vorbești.

  1. Mușcătură deschisă

Există un decalaj vizibil între dinții superiori și inferiori? Dacă da, este posibil să ai o mușcătură deschisă. Pacienții cu mușcături deschise au dificultăți în a mânca sau a vorbi. Și acest tip de mușcătură poate fi corectat prin purtarea aparatului dentar.

Tipuri de aparate dentare

Aparatele dentare descrise anterior se încadrează în categoria celor tradiționale, care sunt în mare parte din metal. Cu toate acestea, există și alte tipuri de aparate dentare pe care ortodontul ți le poate recomanda ca opțiuni.

Aparatele dentare ceramice constau din componente similare ca cele alor aparatelor dentare metalice tradiționale și funcționează în același mod, dar materialele sunt diferite. Ceramica utilizată în aceste tipuri de aparate dentare este concepută pentru a avea un aspect mai asemănător cu culoarea dentară naturală și, prin urmare, acest tip de aparate dentare este mult mai puțin vizibil pe toată durata tratamentului.

Un alt tip popular de aparate dentare care este chiar mai puțin vizibil decât alte tipuri este sistemul Invisalign. Invisalign folosește gutiere din plastic transparent care pot fi îndepărtate și înlocuite de pacient în orice moment. Aceste gutiere exercită același tip de presiune asupra dinților ca suporturile și firele tradiționale, dar sunt aproape invizibile atunci când sunt purtate și au avantajele suplimentare de a face îngrijirea sănătății orale mai ușoară și mai confortabilă.

Indiferent de tipul de aparat dentar pe care îl alegi sau pe care trebuie să îl porți, poți fi sigur că rezultatul final va fi același. Toate acestea sunt opțiuni eficiente și populare pentru obținerea unor dinți mai drepți.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Devine OBLIGATORIU în România. Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 16 Aprilie
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult