Aparatul din casă care consumă cel mai mult curent. Puțini știu cât îi costă lunar

Aparatul din casă care consumă cel mai mult curent. Puțini știu cât îi costă lunar
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 24/07/2022, 16:13

Scumpirea energiei i-a făcut pe mulți români să conștientizeze consumul ridicat al unor aparate electrocasnice, care pot contribui la majorarea facturii chiar când sunt în priză, dar nu și în funcțiune. O regulă de aur este, acolo unde se poate, ca aparatele să fie deconectate de la curent când nu sunt pornite, și, în general, să fie cumpărate aparate care au un consum redus de energie, Astfel, pe lângă un cost mai redus pe factură, este protejată și planeta.

Orice persoană responsabilă cu mediul înconjurător închide becurile atunci când pleacă la culcare sau de acasă, iar asta ajută, în mod evident, la reducerea facturii la curent. Tot la fel, este de preferat ca electrocasnicele mici de bucătărie, televizoarele, computerele, laptopurile, aerul condițional, orice dispozitiv electric de divertisment să fie scoase din priză în aceste situații, pentru că cele mai multe, mai ales cele dotate cu becuri LED, consumă curent chiar dacă nu sunt puse în funcțiune.

Pentru echipamentele care nu pot fi oricând scoase din priză – frigidere sau congelatoarele/combinele frigorifice, centralele de apartament – este indicat să fie cumpărate modele cu clase superioare de consum, respectiv electrocasnice „verzi”, de clasă A sau A+, care sunt cu câteva procente mai scumpe la achiziție, dar aceasta se amortizează, în timp, prin economiile făcute la curent.

Aparatele electrocasnice sunt micii „vampiri” energetici: aspiratorul de masă 6 kwh/an, telefonul fără fir 7 kwh/an, cafetieră electrică 13 kwh/an, cuptorul 13 kwh/an, ceasul cu radio 15 kwh/an, imprimanta 15 kwh/an. Pe listă apar și aparatul radio cu 16 kwh/an, sistemul hi-fi 30 kwh/an, computerul 43 kwh/an, televizorul 48 kwh/an, faxul 114 kwh/an, iar bolierul de bucătărie 142 kwh/an.

Potrivit unui studiu recent, citat de Cancan, efectuat de specialişti aparatul de aer condiționat consumă 25%, boilerul 15%, frigiderul 14%, mașina de spălat 10% . De aceea este bine ca atunci când nu sunt folosite, cele care nu sunt indispensabile să fie scoase din priză. Cât despre aparatele folosite cel mai mult de femei, placa de întins părul, ondulatorul sunt în topul clasamentului cu cel mai mare consum de energie elctrică.

În general, o placă de par consumă energie cât 15 becuri clasice și 300 de becuri cu led. Așadar, un minut, cât ținem placa în priză este echivalentul a 8 ore de funcționare a unui bec cu led. Becurile au cunoscut o revoluție tehnologică în ultimii ani, de la clasicele becuri incandescente. Astfel, pe piață sunt disponibile becurile economice CFL, care au un consum mai redus de 4 – 5 ori față de cele tradiționale, dar și becurile cu LED, mai scumpe, dar mult mai efeciente în timp. Pentru o lumină generată de 450 de lumeni, un bec clasic consumă 40 w, iar unul LED, un maximul de 5 W.

Cum controlați consumul aparatului de aer condiționat

Sursa foto: Shutterstock

Mai mult, valul de căldură care afectează mare parte din țară în aceste zile ii poate determina pe români să folosească mai intens aparatul de aer condiționat sau să cumpere unul, dacă locuința lor nu e deja dotată cu această invenție tehnologică. De reținut, mai ales la achiziție. că acesta est unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică din locuință, așa că trebuie ales un model cât mai „verde”, cu amprentă redusă.

Există, însă, câteva lucruri pe care putem să le facem pentru a evita ca aparatul nostru de aer condiționat să ne umfle exagerat factura la energie electrică.

Cel mai important este să alegeți un aparat cu o clasă energetică superioară, cât mai eficient. Spre exemplu, pentru o suprafață de 35 de metri pătrați se recomandă un aer condiționat de 12.000 BTU. Dacă acesta este clasă energetică A+, consumul va fi undeva la 1,08kW/h și 0,95 kW/h la clasa energetică A+++.

Motorul compresorului cu tehnologie tip inverter are o viteză variabilă, iar din acest motiv aparatul se adaptează mai rapid condițiilor de mediu și își reglează motorul în funcție de temperatura din cameră. Astfel, un aparat de tip inverter poate consuma chiar și cu 65% mai puțină energie decât aparatele clasice. Un alt avantaj al acestei tehnologii este că temperatura setată este obținută mai rapid și se păstrează mai bine.

Potrivit sursei citate, în general, pentru calculul anual de consum se au în vedere 500 de ore de funcționare a aparatului de aer condiționat. Dacă utilizați aparatul și pentru încălzire, va trebui să adăugați și numărul de ore în care folosiți aerul condiționat pentru încălzire.

De exemplu, dacă aveți un apartament de 50-60 de metri pătrați, izolat termic, consumul unui aparat de 18.000 BTU va fi de 1,55 kW/h pe modul răcire și de 1,45 kW/h pe modul încălzire. Pentru perioada primăvară-vară veți avea, astfel, un consum de aproximativ 775 kW, adică 500 de ore de operare pe modul răcire.

Dacă mai adăugăm 260 de ore în care aparatul funcționează pentru a încălzi, veți consuma încă 377 kW. Astfel, consumul total va ajunge la 1.150 kW pe an, aproximativ 6% din consumul total al gospodăriei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York