EXCLUSIV VIDEO | Părintele Gabriel Cazacu, despre Postul Crăciunului: „Este perioada în care omul își face ordine în suflet, merge la biserică, face milostenii. Să ne amintim că Iisus se naște într-un loc sărac”

Publicat: 13/11/2022, 11:00

Postul Crăciunului începe la jumătatea lunii noiembrie și se ține timp de 40 de zile înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului. Acest post este mai ușor în comparație cu cel al Paștelui, pentru că, din cele 40 de zile, 14 sunt cu dezlegare. În Postul Nașterii Domnului, se obișnuiește ca toți credincioșii să nu mănânce carne, lapte, brânză și ouă, iar lunea, miercurea și vinerea, nici mâncare cu ulei. Părintele Gabriel Cazacu explică ce semnificație are Postul Crăciunului și de ce este important ca, în această perioadă, să ne amintim că Iisus s-a născut într-un loc sărac și ne-a oferit ”darul cel mai de preț”. 

Postul Crăciunului este unul al bucuriei. De aceea, biserica are un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiționale.

„Este un post al bucuriei pentru că, în această perioadă, noi ne pregătim să îl primim pe pruncul Iisus. El, ca semnificație, reprezintă jertfa noastră, a tuturor. Ne gândim la Moise, care a postit 40 de zile pe Muntele Sinai, în așteptarea tablelor legii. Așadar, se cuvine să intrăm și noi în această atmosferă de rugăciune, de bucurie.

Sunt foarte multe dezlegări, aproape în fiecare sâmbătă și duminică. Avem și sărbătorile care cad în timpul săptămânii și în care avem binecuvântare să mâncăm pește. Se face mângâiere fraților cu undelemn și cu vin. Așadar, sunt foarte multe momente de binecuvântare.

Este un post în care ne exersăm cunoștințele din copilărie. Ne amintim colindele pe care le-am învățat în fragedă copilărie și, la rândul nostru, le transmitem mai departe ca pe un tezaur de mare preț copiilor noștri, nepoților noștri, celor dragi. Pruncul Iisus este așteptat să se nască în lume, pregătim bradul, pregătim toate aceste elemente, tot acest decor extraordinar ce ține de farmecul și de bucuria Crăciunului”, a spus părintele Gabriel Cazacu, de la Mănăstirea Cașin.

„Toate vă sunt îngăduite, dar nu toate de folos” spunea Apostolul Pavel. Părintele Cazacu subliniază că postul nu trebuie să fie doar alimentar, ci și spiritual.

„Postul este, în definiția sa, o abținere voită și conștientă de la a mânca anumite tipuri de mâncăruri. Noi, în post, scoatem tot ceea ce provine de la animale, mâncarea provenită din carne, lapte, brânză, ouă și derivate din acestea și mâncăm numai roadele pământului, mâncăm numai legume și fructe și ne înălțăm spiritele și sufletele noastre către Bunul Dumnezeu”, a afirmat părintele.

”Postul Crăciunului este perioada în care omul își face ordine în suflet”

Preotul Gabriel Cazacu spune că cele 40 de zile dinaintea Nașterii Domnului sunt prilejul pentru fiecare om să își facă ordine în suflet și în gânduri, dar cel mai important este ca fiecare să găsească o cale de a face fapte bune, de a dărui celor care au nevoie de ajutor, care sunt în suferință.

„Este o perioadă de curățire, este o perioadă în care omul își face ordine în suflet, își face ordine în gânduri, vine la biserică, se spovedește, se împărtășește, se împacă și cu cei care de-a lungul anului a avut vreo problemă, vreo ispită, vreo încercare duhovnicească. Omul își face o analiză interioară profundă foarte importantă, vine la biserică în această perioadă, face milostenii, adică dă de pomană.

Se anunță o iarnă blândă, am avut o toamnă foarte lungă, așa numita vară indiană, dar nu știm ce iarnă va veni. Ne facem un pic de curățenie în cămara de acasă și vedem dacă avem lucruri groase, lucruri folositoare unor bătrâni, unor copii care nu au posibilități materiale și le donăm unui centru social. Sunt foarte multe centre de îngrijire pentru copii și pentru bătrâni unde putem face voluntariat, spre exemplu, în perioada postului.

Sunt foarte multe ramificații ale faptei celei bune pe care noi o putem face în această perioadă hrănindu-ne sufletul și dând înapoi ceva lui Dumnezeu, bisericii, semenilor noștri. Un act de binefacere, de bucurie și de binecuvântare”, a mai spus preotul Gabriel Cazacu.

”Iisus se naște într-un loc sărac, smerit și este darul nostru cel mai de preț”

Nașterea Domnului Iisus Hristos a fost vestită de îngeri ca o mare bucurie pentru mântuirea oamenilor, mai spune părintele.

„Este postul bucuriei și al binecuvântării, pentru că lumea toată se pregătește. Imaginați-vă toate prorocirile din Vechiul Testament. Toți prorocii stăteau într-o stare de așteptare sfântă, prorocită cu mii de ani înainte, că se va naște Fiul Domnului, care va fi răscumpărătorul tuturor păcatelor lumii. El se naște într-o peșteră din Betleemul Iudeii, într-un loc sărac, smerit. Este încălzit de căldura din respirația animalelor, în ieslea boilor. El va fi răscumpărătorul și mângâietorul nostru al tuturor. Bineînțeles, darul cel mai de preț”, a adăugat părintele Gabriel Cazacu.

Lăsatul Secului are loc în 14 noiembrie, dar dacă această dată pică miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte. Postul Crăciunului se încheie pe 24 decembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Ieftine şi proaste? Xiaomi SU7, maşina electrică a Chinei cu vânzări record, s-a stricat după...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Ungurii ne umilesc din nou. Ungaria dă lecții României. Este o rușine fără margini
Oana Zăvoranu, decizie bombă. L-a concediat în 2 secunde
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Cercetătorii au convertit grăsimea de pui în dispozitive de stocare a energiei
×