EXCLUSIV. Locul în care pompierii români învață să lupte cu flăcările uriașe. Temperaturile depășesc peste 1.000 de grade Celsius și pe fundal se aud plânsete de copii

Publicat: 15/09/2021, 09:00

Undeva în nordul țării, la cinci kilometri de granița cu Ucraina, pompierii români și cei de peste hotare învață să lupte cu flăcările. Timp de o săptămână sau două, nouă ore pe zi, pompieri militari se „călesc” la 1.000 de grade în aerul fierbinte ce devine sufocant și greu de suportat prin măștile de protecție și costumele greoaie. 

Centrul de antrenament și pregătire de specialitate al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, de la Siret a fost atestat oficial de către IGSU în 2013 și este singurul din țară în care pompierii învață să lupte cu flăcările. Zi de zi, cursanții sunt supuși testelor de către formatorii cu zeci de ani de experiență: deschid uși încinse de flăcări, urcă trepte și învață să gestioneze fenomene care le pot fi fatale, în încăperi ce nu depășesc 100 de metri cubi de aer.

Am început să lucrăm încă din 2009. Asta pentru că am fost norocoși că am beneficiat de o formare în stingerea incendiilor în Franța. Am învățat multe de la francezi”, spune sublocotenentul Simona Cojocar, șefa Centrului de antrenament și pregătire de specialitate de la Siret, într-un interviu pentru Gândul.

La centrul din Siret are loc pregătirea pompierilor din întreaga țară, dar nu numai. De-a lungul timpului, la pregătire au fost și pompieri din Germania, Ucraina și Franța.

Cum este inițiat incendiul

Totul se învață de la zero, iar practica și teoria merg mână în mână: de la stingerea incendiului și studiul fenomenelor complexe, la fenomenele de flashover (arderea bruscă a tuturor materialelor combustibile existente în încăpere) și backdraft (explozia fumului supraîncălzit, într-un spațiu închis, slab ventilat) până la salvări din medii periculoase: turnuri, locuri foarte înalte, fântâni.

Ședințele au loc în containere metalice în care este simulată o zonă de ardere, un focar, cu mobilier și materiale combustile care se găsesc în orice încăpere, de la o locuință la incendii în spații semideschise și închise. Punem această cantitate de material combustibil, iar militarii pompieri văd toată dezvoltarea incendiului, de la inițiere până la procesul de flashover, apoi sting, utilizind tehnicile moderne, pentru a-și crea abilități și deprinderi practice. Aici sunt observate toate fazele de dezvoltare ale incendiului.

Simona Cojocar

La Siret este locul în care pompierii urmăresc incendiul de la inițiere până la stingere. Ei trebuie să învețe să folosească o cantitate mică de apă, spune sublocotenentul Cojocar, pentru că astfel, riscă să creeze un disconfort termic și să îngreuneze misiunea.

O pătură de foc, care vine de sus până jos

„Cea mai dificilă etapă este gestionarea fenomenului flashover. Aici se dezvoltă temperaturi de peste 1000 de grade Celsius. Impactul psihologic  și vizual este puternic, pentru că tu practic, vezi o pătură de foc care vine de sus până jos spre tine, și primul instinct este să dai drumul la țeavă pentru a da foarte multă apă”, mai spune Simona Cojocar.

Cursurile sunt organizate timp de o săptămână sau două, zilnic, de la 9 la 18. O serie de pregătire este formată din 8 cursanți. Anterior pandemiei erau 12 cursanți, deoarece aceștia sunt și cazați la centru în timpul pregătirii.

În prima zi învață tipuri de jeturi, metode de deplasare și metode de lucru ale binomului de intervenție. Trebuie să îți creeze această abilitate în mânuirea țevii. O zi întreagă se fac jeturi, după care facem ședința practică, pentru că militarii au o experiență de minimum 10-15 ani în sistem. Facem ședința practică de observare a fenomenului flashover și a tehnicii pătrunderii într-un spațiu incendiat, pentru că există un sinoptic de desfășurare a tehnicii de pătrundere cu test de ușă, test de tavan, pentru a stinge eficient incendiul.

Simona Cojocar

Spațiile nu depășesc mai mult de 100 de metri cubi de aer

La centru sunt amenajate și două containere, unul de 6 m lungime, altul de 12 m și o casă modulară metalică cu etaj în care sunt simulate incendiile. Fiecare spațiu mai mare este împărțit în 100 de metri cubi și sunt aprinse materiale combustibile care s-ar putea găsi în orice locuință: lemn, plastic, burete, piele.

„Orice incendiu pe care îl abordăm și tehniciile noastre sunt pentru volumele de până în 100 de metri cubi. Containerul propriu-zis este împărțit într-o zonă de ardere, unde punem materiale combustibile care s-ar găsi într-o locuință – lemn, plastic, burete, piele -, simulăm o cameră a unei locuințe, și cealaltă jumătate a containerului este zonă de observare, unde militarii intră, se poziționează pentru a observa ce se întâmplă în spațiul respectiv. Inițiem incendiul și îl lăsăm să se dezvolte până la producerea fenomenului  flashover”, mai explică coodonatoarea centrului, pentru Gândul.

Atacurile de panică și claustrofobia

La Centrul de antrenament și pregătire de specialitate al ISU Suceava, pompierii militari sunt pregătiți și din punct de vedere psihologic pentru a face față unei posibile traume.

Aici sunt testați pentru a vedea dacă suferă de atacuri de panică, claustrofobie sau dacă le este teamă de spații întunecoase.  Există și o zonă de spații înguste în care se desfoară antrenamentele. Tot aici sunt simulate pe fundal plânsete de copii și zgomote.

La altfel de antrenamente se descoperă că unii dintre ei suferă de claustrofobie și învață să-și cunoască și accepte limitele.

Antrenamentele se desfășoară etapizat, în echipamente de protecție și cu aparate de respirat. Aici trebuie să găsească victima și să o evacueze în siguranță, și să utilizeze tot ce au învățat. Trebuie să cunoască foarte bine teoria pentru a o pune în practică și astfel li se creează aceste deprinderi”, mai spune sublocotenentul Simona Cojocar.

Sursă foto: Centrul de antrenament si pregătire de specialitate, Siret, Suceava


Citește și:

O minune l-a salvat din flăcări, la „Matei Balș”. „Eu trebuia să fiu în salonul morții!” (EXCLUSIV)

Erou și în timpul liber! Cum a reușit un pompier din Dorohoi să înlăture un pericol de explozie pe marginea unui drum

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și Université Lumière Lyon 2. A lucrat în trustul citeste mai mult
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
FOTO. Triunghi amoros: așa arată vedeta înșelată de soțul ei fotbalist cu o actriță! `Ai...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Noua LIMITĂ DE VITEZĂ pe autostrăzi și drumuri expres! Cu cât la oră se va...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Motivul pentru care CTP a sărit să vorbească despre divorțul Reghe-Prodanca. Ce s-a întâmplat în...
Mii de români pot lua 2.000 de euro de la stat. Înscrierile pentru ajutor încep...
Avertismentul lui Streinu-Cercel: VIRUSUL va căpăta noi valenţe și va face noi MUTAȚII
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Veste excelentă pentru românii care vor să se vaccineze: Se întâmplă azi! Toate detaliile
Nenorocirea care ne va lovi grav pe toţi! Va fi mai gravă decât pandemia. E...
Liviu Dragnea este DEVASTAT. A ajuns să primească ”alocație” din partea Irinucăi. Fostul LIDER PSD;...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021